Vuoden 2016 olympialaiset kisaillaan Rio De Janeirossa ja monien urheilijoiden osalta kesäkisoihin valmistautuminen on jo käynnissä. Suomalaisen huippusulkapalloilijan Eetu Heinon unelmana on napata edustuspaikka olympiakentille.

Tavoitetta kohti rehkivän urheilijan taustalla ja tukena vaikuttaa Suomen sulkapalloliiton Rio Team projekti. Rio Team on uusimuotoinen olympiavalmennusryhmä, jonka tavoitteena on saada Rion kisoihin 2-4 sulkapalloilijaa ja saavuttaa vähintään yksi pistesija. Kotimaassaan ESB:tä edustava 26-vuotias Eetu Heino on tiimin kokeneempaa kaartia. Ehkäpä juuri hän, ja Rio Teamin toinen konkari, Suomen tunnetuin sulkapallonimi Ville Lång käyvät kovimman taiston miesten kaksinpelin edustuspaikasta.

Sulkapalloilijoiden lajitreenit ovat vauhdikkaita Kuva: Inkeri Virkki

Puoli kymmenen aikoihin sulkapallon aamutreenit Espoon Matinkylässä ovat lopuillaan. Hiukan väsyneet, mutta iloiset nuoret sulkapalloilijat pyörittävät harjoitteitaan ilman valmentajan erillistä käskyä. Heino erottuu porukasta huumorintajullaan ja välillä kajahtavalla valloittavalla naurullaan.

Hauskaa treeneissä pitää olla, sillä harjoituksia kertyy kuutena päivänä viikossa:

– Kolmesti viikossa ollaan täällä oman valmentajan kanssa, Ruskeasuolla (Rio Teamin vakituinen harjoittelupaikka) treenataan ainakin kahdesti, mutta periaatteessa siellä voi harjoitella vaikka päivittäin.

Normaali treeniviikko onkin varsin työntäyteinen. Maanantaista perjantaihin treenataan kahdesti, lauantaina kerran. Tästä sulkapalloa on 7-8 kertaa ja loput esimerkiksi saliharjoittelua. Heinon itsensä mielestä juuri fyysisyyttä tarvitaan lisää olympiaunelmaa ajatellen.

– Ihan peruspeliä pitää saada paremmaksi, että tulisi vähemmän virheitä. Vähän lisää fyysisyyttä vielä, siten se pelikin paranee.

Heino kehuu Rio Teamin tuomaa järjestelmällisyyttä ja mahdollisuutta harjoitella muiden huippujen kanssa Kuva: Inkeri Virkki

Harjoittelutapa itsessään ei ole Rio Teamin myötä valtavasti muuttunut, sillä miehen henkilökohtainen valmentaja, indonesialainen Imam Teguh Santoso, on mukana myös Rio Teamin valmennusryhmässä. Sen sijaan projekti yhdistää suomen huippupelaajia.

– Tärkeintä on että tämä projekti kokoaa yhteen kaikki parhaimmat pelaajat. Eniten olen hyötynyt siitä, että pääsen treenaamaan parhaiden kanssa.

 

Lisäksi valmennusryhmä on tuonut Heinon kiireiseen treenikalenteriin lisää järjestelmällisyyttä.

– Harjoittelu on nyt tämän myötä tarkemmin organisoitu, se on järjestelmällisempää ja valmentajat on paremmin perillä koko ohjelmasta, Heino valottaa.

Ensimmäinen tavoite kohti Rion kisoja ovat tämän vuoden toukokuussa alkavat vuoden mittaiset olympiakarsinnat. Enää kauaa Heinon ei siis tarvitse odotella tämän pitkän matkan ensimmäistä konkreettista etappia.

Itse Rio on sen kokoluokan tavoite, että se vie tällä hetkellä suurimman osan miehen elämästä. Mitä huippusulkapalloilija tekee, jos vapaa-aikaa jostain löytyy?

– Yritän opiskella tietojenkäsittelytieteitä. Sen minkä ehdin opiskelen ja sitten lepäilen, siinä se oikeastaan, Heino naurahtaa.

Vastauksesta huokuu omistautuminen omalle asialle, eli sulkapallolle. Ja omistautuminen jos mikä on tärkeää, kun olympiakentät siintävät horisontissa.

Teksti: Noora Karppinen, Kuvat: Inkeri Virkki