Robin Hull on ainut suomalainen snookerammattilaiseksi päässyt pelaaja. Hän on ollut parhaimmillaan maailmanrankingin sijalla 32. Huumeet, peliongelma ja terveyshuolet tulivat kuitenkin nopeasti vastaan, kun menestystä alkoi tulla. Pysähtyminen, tai edes vauhdin hiljentäminen siinä hetkessä oli mahdotonta.

“Suomen paras lajissaan” lienee lausahdus, jonka snookeria seuraavat pystyvät varmasti allekirjoittamaan. Haastajia toki on vain kourallinen, mutta silloin kun olet ykkönen kansallisesti, sitä täytyy arvostaa.

Reitti uralla tähän pisteeseen ei ole todellakaan ollut 46-vuotiaalle Hullille helppo. Suomalainen menetti viime vuoden huhtikuussa ammattilaislisenssinsä, mikä tarkoittaa, että osallistuminen isoimpiin turnauksiin ei ole mahdollista. Tämä saattaa myös tietää laji-ikonin uran päättymistä kokonaan.

Palataan kuitenkin ajassa taaksepäin. Mistä kaikki on lähtenyt liikkeelle?

Vuonna 1992 Hull voitti alle 21-vuotiaiden maailmanmestaruuden. Samana vuonna alkoi myös ura ammattilaisena, joten pitkän päivätyön nykyisin Turussa asuva Hull tehnyt. Kahdesti palkintokaappi on myös täyttynyt Euroopan mestaruudesta (1997 ja 2013).

Main Tourilla pelaamisen aikana elämään alkoi tulla lajin ulkopuolisia ongelmia. Kuvioihin tulivat mukaan uhkapelaaminen sekä päihteet huumeiden muodossa.  Vauhti oli yksinkertaisesti liian kova. Hull itse totesi haastattelussa: “Ei sitä vauhtia osannut pysäyttää, eikä osannut löytää apua ympärilleen.”

Noiden ongelmien mukaan ynnättiin vielä mystinen sairaus, joka sekoitti pelin pahemman kerran. 2008 Hull joutui jättämään ammattilaiskiertueen ja lopettamaan uransa joksikin aikaa. Paluu tositoimiin tuli kuitenkin muutaman vuoden kuluttua ja menestystäkin irtosi jonkin verran.

Euroopan mestaruus vuonna 2013 toi ammattilaisluvan takaisin kahdeksi vuodeksi. Tämän aikana Hull on myös päässyt kahdesti jopa MM-kisoihin, mutta arpaonni siellä ei ole suosinut. Molempina kertoina vastus oli aivan maailman kärkeä. Ensimmäisellä kerralla vastaan tuli muuan Ronnie O’Sullivan, jolle Hull koki tappion 10-6. Seuraavana vuonna vastassa oli toinen lajilegenda, Shaun Murphy, joka voitti suomalaisen 10-3.

Mystinen sairaus

Hullilla diagnosoitiin 2017 sairaus nimeltä servikaalinen dystonia. Lyhyesti selitettynä, tämä aiheuttaa muun muassa lihaskramppeja, vapinaa ja jäykkyyttä. Niinkin herkässä lajissa kuin snooker, sairaus vaikuttaa erittäin paljon suoritukseen. Varsinkin, kun pahiten sairaudesta kärsii itseluottamus, joka on parhaille pelaajille se tärkein ominaisuus.

Isoin ongelma kuitenkin on se, että sairauden aiheuttajaa ei ole vieläkään saatu selville. Hoitotoimenpiteinä Hullilla ovat tällä hetkellä neurologiset keinot sekä hieronta ja liikunta.

Kuten sanottua, sairauden jälkeen pelaaminen on vaikeutunut ja pisteenä i:n päälle Hull menetti ammattilaislisenssinsä. Tämän tapahduttua 45-vuotias on itse todennut MTV:n haastattelussa, että “tässä mennään viimeisellä suoralla”.

Ikä ei ole este ammattilaistourille, sillä joka neljäs pelaaja siellä on tällä hetkellä iältään yli 45-vuotias. Hullin vastoinkäymiset ovat kuitenkin sitä luokkaa, että jossain kohtaa kahden pojan isä joutuu tosissaan miettimään uhrauksia rakkaan lajinsa suhteen.

Sponsorit ovat kuitenkin vielä suomalaisen puolella, ja seuraava mahdollisuus hankkia ammattilaiskortti on Maltalla pelattava WSF Open -turnaus. Siellä voittajalle on luvassa kahden vuoden kortti ammattilaiskiertueelle.

Aika näyttää, pystyykö suomalainen vielä nousemaan lajin eliittiin, vai joko vastoinkäymiset ovat liikaa.