Ruotsalaismediat SVT ja Dagens Nyheter ovat saanut käsiinsä UEFA:n salaisia dokumentteja, joissa epäillään 43:n Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan pelaajan osallistuneen otteluiden tulosmanipulointiin kaudella 2015.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Superettanissa on esiintynyt tulosmanipulointiepäilyjä. Epäilyjä on ollut myös kaudella 2014.

Dagens Nyheter ei artikkelissaan kerro, mihin otteluihin tulosmanipulointiepäilyt kohdistuvat. DN ei myöskään kerro epäiltyjen pelaajien nimiä.

Tulosmanipulointia tutkivan sveitsiläisyhtiö Sportradarin kokoamien tietojen mukaan Ruotsin Superettanissa olisi sovittu yhteensä kahdeksan eri ottelun tuloksista. Sportradarin listalta löytyvät myös kaikkien pelaajien epäillyt rikkeet.

‘’Teemme läheistä yhteistyötä UEFA:n kanssa ja saamme kaiken tiedon tulosmanipuloinnista, mitä heilläkin on’’, kommentoi Ruotsin jalkapalloliiton lakimies Anders Hübinette.

Ruotsin jalkapalloliitolla on kaikkien epäiltyjen pelaajien nimet tiedossa. Liitto kuitenkin korostaa varovaisuutta asian suhteen eikä aio julkaista pelaajien nimiä ennen kuin epäillyt voidaan osoittaa syyllisiksi.

‘’Käytämme näitä tietoja tehdessämme riskiarvioita, otteluseurannassa ja niin edelleen, joilla voimme ennaltaehkäistä ja tutkia epäiltyä ottelu- ja tulosmanipulointia’’. Hübinette jatkaa.

25 pelaajan epäillään osallistuneen kolmen tai useamman ottelun manipulointiin. 18 pelaajaa on listattu kahden ottelun tulosmanipuloinnista.

Superettan on luokiteltu tulosmanipulaation suhteen riskisarjaksi ja Ruotsin kaikista sarjoista lyödään vetoa satojen miljoonien eurojen arvosta.

 

Teksti: Tuomas Kareinen

Lähteet: YLE urheilu, Aftonbladet