Valioliiga-kausi 2015-16 on jäänyt ikuisesti historiaan. Leicester Cityn matka mestaruuteen on herättänyt monissa joukkueissa toivoa, ja sitä pidetään yhtenä urheilumaailman suurimmista altavastaajatarinoista.

Leicester City nousi Englannin korkeimmalle sarjatasolle kaudelle 2014-15. Edellisestä kerrasta oli heille jo kymmenen vuotta.

Foxes koki alkukaudesta synkän ajanjakson, jossa he valuivat putoamisvyöhykkeelle. Ketut kuitenkin pystyivät kääntämään laivansa, ja nostivat itsensä turvaan putoamiselta.

Selviytymiskamppailua seuranneelle kaudelle joukkueen peräsimeen nimettiin Claudio Ranieri. Entinen Chelsea-valmentaja vahvisti Leicesteriä tuomalla sisään N`Golo Kanten ja Shinji Okazakin.

Ranieri käytti perinteistä 4-4-2 -muodostelmaa, mutta tiiviimpänä pakettina. Italialaisvalmentajan pelisuunnitelmaan kuului joukkueen järjestelmällisyys, kova työnteko sekä nopeat vastahyökkäykset. Näillä vaatimuksilla hän sai joukkueen pelaamaan yksinkertaista mutta tehokasta jalkapalloa.

Pelisysteemin suurin kulmakivi, keskikentän Kante, saapui Leicesteriin Ranskan liigan Caenista vaivaisella 4,5 miljoonalla eurolla. Ranskalaisen laatu näkyi mestaruuskaudella, sillä hänen työmoraalinsa kentällä oli ratkaiseva tekijä, jolla Leicester pystyi sinetöimään nimensä Valioliigan historiaan. 

Myös hyökkäysosasto tuli monelle tutuksi kauden aikana, sillä Riyad Mahrez sekä pahamaineinen Jamie Vardy nousivat isoon rooliin Valioliiga-mestaruuden valloituksessa. 

Kolme maalia Swanseaa vastaan teki laitahyökkääjästä ensimmäisen algerialaisen, joka on onnistunut iskemään hattutempun Valioliigassa. Ottelu nosti Leicesterin sarjataulukon ykköseksi ja tuosta sijasta he eivät enää luopuneet. Wes Morgan, joukkueen tuolloinen kapteeni, kuvaili Mahrezia “otteluiden ratkaisijaksi”.

Kauden päätyttyä Valioliiga-pelaajat nimesivät Mahrezin vuoden pelaajaksi. Hän on myös ensimmäinen afrikkalainen, joka on saavuttanut kyseisen kunnianosoituksen.

Suureen valokeilaan noussut Jamie Vardy oli myös elämänsä kunnossa Leicesterin mestaruuskaudella. Saavuttuaan kolmannen sarjatason Fleetwood Townista  Leicesteriin, Vardy sementoi itsensä Foxes-hyökkääjäksi säälimättömällä työmoraalillaan.

Kauden päätyttyä Vardy jakoi maalipörssin kakkossijan Sergio Agüeron kanssa 24 osumalla, ja oli vain yhden perässä Kultaisen Kengän voittajan, Harry Kanen takana.

Vardysta tuli myös ensimmäinen Valioliiga-pelaaja, joka teki samalla kaudella maalin 11 peräkkäisessä ottelussa, rikkoen samalla Ruud Van Nistelrooyn ennätyksen.