Sam Öhman soutaa yksin Atlantin yli

 

Joulukuussa alkava Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailu haastaa kisaajat soutamaan yksin, pareittain tai joukkueittain Kanariansaarilta Karibialle.

Vuosi sitten Sam Öhman oli avovaimonsa kanssa La Gomeran saarella juoksuprojektin merkeissä. Viikon kestäneellä vierailulla Öhman ihmetteli, miksi hänellä oli saarella niin erikoinen fiilis: kuin paikka olisi jotenkin erityisen merkittävä.

Kotiin palattuaan hän näki dokumentin ”Through hell and high waters”, joka kertoo tv-persoona Ben Foglen ja olympiasoutaja James Cracknellin soudusta Atlantin yli. Palaset loksahtivat kohdalleen: La Gomeran saarelta alkaisi hänen seuraava projektinsa Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailu!

”Meri on minun elementtini”, purjehduksessa meritoitunut Öhman kertoo. Purjehduksen saralla Öhman on voittanut 16 SM-mitalia, joista 4 kultaista. Myös maailmanmestaruus löytyy miehen plakkarista vuodelta 2012.

Mikä sitten vielä ajaa tällaisiin tempauksiin?

”Soudussa on kuitenkin taas ihan eri meininki”, Öhmän pohtii. Hänen mukaansa soutu on fyysisesti aivan valtava haaste verrattuna hänen aikaisempiin kilpailukokemuksiinsa.

”Nälkää tehdä uusia asioita löytyy edelleen.”

Öhman on pitänyt purjehtimisesta sapattia vuoden ajan ja mietiskellyt uutta suuntaa elämälle. Hän aloitti syksyllä graafisen suunnittelun opiskelun HEO Kansanopistossa Helsingissä.

Töölönlahdella kuvattu Sam Öhman valmistautuu joulukuussa alkavaan kilpailuun graafisen suunnittelun opintojen ohella.

Öhman on ensimmäinen suomalainen, joka soutaa Atlantin yli yksin. Lontoossa asuva Julia Immonen on soutanut aikaisemmin matkan neljän hengen joukkueessa, mutta yksin soutaneita ei Suomesta löydy. Ensimmäistä kertaa hän ei kuitenkaan lähde Atlanttia ylittämään: vuonna 2009 Öhman purjehti La Solidaire du Chocolad -kaksinpurjehduskilpailussa Jouni Romppasen kanssa.

Ihan millään mökkirannoilta tutulla soutuveneellä ei merelle lähdetä. vaan kilpailuun osallistutaan erikoisrakenteisella kilpaveneellä. 7 metriä pitkässä ja 2 metriä leveässä veneessä on kaksi kajuuttaa. Takaosa toimii nukkumatilana ja navigointivälineiden säilytyspaikkana, etuosasta löytyy varastotilaa. Kilpailun aikana Öhman viettää noin 12 tuntia päivässä säiden armoilla veneen keskiosassa soutaen kohti Karibiaa.

Henkisesti rankka rutistus

Purjehduksessa Öhman on tottunut siihen, että haavereita sattuu. Talisker Whiskey Atlantic Challenge -kilpailussa soutajien matkaa valvoo kaksi seurantavenettä, joilta saa hätätilanteessa apua.

”Uhkakuva on se, että jotain voi sattua. Ne skenaariot pitää käydä läpi”, Öhman kertoo. Hätätapauksia lukuunottamatta kilpailijat eivät saa kisan aikana apua, vaan Atlantin ylityksestä on selvittävä omavaraisesti. Veneeseen pakataan lähinnä pakastekuivattua muonaa ja runsaasti energiapitoisia välipaloja. Kaloreita soutaja kuluttaa päivässä 6000-7000, joten energiansaannista on pidettävä huolta. Puhdasta vettä tuottaa veneessä vedentekokone, joka suodattaa meriveden juomakelpoiseksi.

”Kaikessa pyritään keveyteen. Itse on kuitenkin kaikki mukaan pakattu lihasvoimalla hilattava meren yli”, Öhman summaa.

Vaikka kilpailu on fyysisesti raskas, henkinen puoli joutuu vielä rajummalle koetukselle. Öhman kertoo keskustelleensa vuonna 2015 kisan voittaneen italialaisen Matteo Perucchinin kanssa, jonka mukaan kisan haastavuudesta 70-90 % perustuu henkisen kantin kestävyyteen. Öhmanilla onkin yhteistyökumppininaan henkinen valmentaja, jonka kanssa käy läpi kisan haasteita.

”Vaikka keho alkaa pettää mutta mieli on vahva, niin se vie eteenpäin”, Öhman tuumii.

 

Teksti ja kuvat:

Laura Nissinen