Seattlen laajennusdraftiin on vielä viisi kuukautta aikaa, mutta organisaatiolla ei ole edelleenkään päävalmentajaa. Toni Romppainen käy läpi joukkueen tilannetta ja potentiaalisia valmentajakandidaatteja.

Seattlen GM Ron Francis on todennut, ettei hänellä ole mikään kiire valita seuralle uutta päävalmentajaa, koska hän ei tiedä millaisen joukkueen saa kokoon.

Kun Vegas Golden Knights liittyi NHL:ään kaudella 2017-2018, joukkue eteni Stanley Cup-finaaliin. Vegasin hienon kauden päätteeksi Seattlella on paineita saada voittoja, varsinkin kun säännöt laajennusdraftissa ovat samat kuin Vegasilla.

– Haluat voittaa heti, Francis kertoi The Athleticille päävalmentajan palkkaamisesta.

– Mutta meidän on arvioitava tilanne jotta näemme oikeat asiat ja sen avulla tehtävä päätös, joka on oikea sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

– Luulen, että meillä on aikaa tässä. Emme ole kilpailussa tämän asian suhteen, Francis jatkoi.

Neljä kuukautta tuon kommentin jälkeen Kraken on edelleen kärsivällinen.

Seattlen peräsimessä saatetaan nähdä tuttuja nimiä, mutta organisaatio ajattelee eteenpäin, joten ei olisi yllätys jos joukkueen päävalmentajaksi valitaan ensikertalainen.

Tässä ovat päävalmentajaehdokkaat.

Gerard Gallant

Tilastot NHL:ssä: 270-216-4-51

Viimeisin joukkue: Vegas Golden Knights (2017-2020)

Gallant ei ole valmentanut missään saatuaan potkut Vegasin peräsimestä alkuvuonna 2020. 57-vuotias valmentaja on todennäköisin vaihtoehto uusiin avoimiin valmentajan paikkoihin.

Gallantilla oli vakuuttavat tilastot (118-75-20) Vegasissa reilun kahden vuoden aikana, ja joukkueen Stanley Cupin finaaliin johdattamisen lisäksi henkilökohtaisena meriittinä vuoden päävalmentajalle jaettava Jack Adams-palkinto.

Gallant todisti muutaman vuoden aikana, että hän on valmis valmentamaan laajennusjoukkuetta ja kun säännöt ovat samat, ei ole syytä epäillä etteikö Seattle valitsisi valmentajaa, joka johti Vegasin kohti menestystä.

Bruce Boudreau

Tilastot NHL:ssä: 567-302-115

Viimeisin joukkue: Minnesota Wild (2016-2020)

Boudreau on kertonut kiinnostuksestaan valmentaa Krakenia. 66-vuotias valmentaja ei ole ollut penkin takana sen jälkeen, kun hänet vapautettiin tehtävistään Minnesotassa, mutta hän on analysoinut pelejä television välityksellä.

– Ajatus valmentamisesta olisi loistava, koska joukkue aloittaa puhtaalta pöydältä ja olisi hienoa olla rakentamassa sitä, Boudreau kertoi.

– Kaikki jääkiekon parissa toimineet haluavat valmentaa maailman parhaassa liigassa, jos vain mahdollista. Seattle on uusi, tuore tilanne. Aajattelen, että koko tilanne on mielenkiintoinen.

Claude Julien

Tilastot NHL:ssä: 667-445-10-152

Viimeisin joukkue: Montreal Canadiens (2017-2021)

Julien on viimeisin veteraanivalmentaja, joka vapautui juuri markkinoille hänen ja apuvalmentajansa Kirk Millerin saadessa potkut muutama viikko sitten. Seattlella, kuten myös Vegasilla on luultavasti mahdollisuus valita joukkueeseen kokemusta sekä nuoruutta. Julienilla on kasassa 1300 peliä runkosarjassa valmentajana, Jack Adams-palkinto sekä Stanley Cup. Luulisin, että valinta olisi helppo Julienille. Seattlen näkökulmasta hän olisi turvallisin vaihtoehto.

Rikard Grönberg

Tilastot NHL:ssä: 0-0-0

Viimeisin joukkue: ZSC Lions Sveitsin pääsarjassa (2019-nykyhetki)

Pitkäaikainen Ruotsin maajoukkueen päävalmentaja. Ollut useissa huhuissa NHL:n päävalmentajaksi muutaman vuoden aikana ja New Jersey Devils osoitti kiinnostusta puhuessaan Grönborgin kanssa viime kesänä paikatakseen Lindy Ruffin.

Ensimmäisellä kaudellaan Sveitsissä Grönborg johdatti joukkueensa liigan kärkipaikalle, kunnes pandemia keskeytti kauden. Hän on miettinyt siirtymistä NHL:ään hetken aikaa.

– Olen valmentanut joitakin maailman parhaita pelaajia, Grönberg kertoi Sportsnetin Chris Johnstonille vuonna 2018.

– Nyt olen kiinnostunut viemään ideani NHL:ään. Tuon asioille uutta näkökulmaa.

Rod Brind’Amour

Tilastot NHL:ssä: 98-60-13

Viimeisin joukkue: Carolina Hurricanes (2018-nykyhetki)

Brind’Amourilla on hyvä juttu menossa Carolinassa, mutta hän valmentaa sopimuksensa viimeisellä vuodella ja hänellä on historiaa Ron Franciksen kanssa. Jos Hurricanes ei pääse yhteisymmärtykseen jatkosopimuksen kanssa tai päätyy vaihtamaan valmentajaa, niin saatamme nähdä Brind’Amourin ensimmäisenä vaihtoehtona Seattlen uudeksi valmentajaksi.

Brind’Amour on Franciksen entinen joukkuekaveri ja hän on ollut mukana Carolinan valmennusportaassa kymmenen vuoden ajan lopettaminen jälkeen.

Todd Nelson

Tilastot NHL:ssä: 17-25-9

Viimeisin joukkue: Dallas Starsin apuvalmentaja (2018-nykyhetki)

Jos Seattle ajattelee katsovansa nykyisiä apuvalmentajia potentiaalisena vaihtoehtona, niin Nelson saattaa olla korkealla listalla. Hänen tilastot Edmonton Oilersin kanssa eivät olleet loistavat hänen ollessa väliaikainen päävalmentaja kaudella 2014-2015 Dallas Eakinsin jälkeen. Hän teki kuitenkin hyvää työtä ollessaan AHL:ssä Grand Rapidsin päävalmentajana.

Nelsonin tilastot AHL:ssä kolmen kauden ajalta olivat 133-78-17 ja hän voitti Calder Cup-mestaruuden kaudella 2016-2017. Hän pelasi yhden pelin Franciksen kanssa kaudella 1991-92 Penguinsissa.

Starsin GM Jim Nill kuvailee Nelsonin valmennustyyliä kekseliääksi ja hänellä on kyky saada pelaajista kaikki irti.

Mike Vellucci

Tilastot NHL:ssä: 0-0-0

Viimeisin joukkue: Pittsburgh Penguins apuvalmentaja (2020-nykyhetki)

Velluccilla on kokemuksen puute ammattilaisjääkiekkojoukkueen päävalmentajan tehtävistä, mutta hän on päässyt kokemaan menestystä penkin takana. Viiden kauden aikana kaksi mestaruutta NAHL:ssä Detroit Compuware Ambassodorin valmentajana voittanut Vellucci löysi uuden kodin OHL:ssä pelaavasta Plymouth Whalersin joukkueesta.

Whalers pääsi joka kauden jälkeen pudotuspeleihin Velluccin alaisuudessa, voittaen mestaruuden vuonna 2007.

Hän liittyi Carolina Hurricanesin organisaatioon vuonna 2014 apulais-GM:ksi ja pelaajakehityksen johtajaksi Francisin alaisuuteen. Kolmen kauden jälkeen Vellucci siirtyi päävalmentajaksi Hurricanesin farmiseura Charlotte Checkersiin.

Hänet valittiin vuoden valmentajaksi ja Checkers voitti Calder Cup-mestaruudeen Velluccin toisella kaudella. Vietettyään viime vuoden Wilkes-Barre/Scranton Penguinsissa hänet palkattiin Pittsburgh Penguinsin apuvalmentajaksi viime syyskuussa.

Myös Vellucci on Francisin entinen joukkuekaveri. Hän pelasi kaksi NHL-peliä pelaajauransa aikana ja molemmat pelit olivat Francisin kanssa Hartword Whalersin paidassa kaudella 1987-88.

Tuleva kevät näyttää, onko Seattlen uuden joukkueen päävalmentaja yksi näistä ehdokkaista.

 

Teksti: Toni Romppainen