SHL:n pudotuspelit käynnistyvät tulevana viikonloppuna. (Kuva: pxhere.com)

 

Ruotsin jääkiekon korkeimman sarjatason SHL:n pudotuspelit käynnistyvät viikonloppuna. Sarjassa on edessä myös putoamiskarsinnat, ja SHL on vaarassa jäädä ensi kaudelle ilman tukholmalaisjoukkuetta. Suomen johtava SHL-selostaja Teppo Laaksonen vieraili Trombitin Live Outside -ohjelmassa kertomassa lähtökohdista Ruotsin pääsarjan ratkaisupeleihin.

Teksti: Eevert Lifländer

SHL:n runkosarja on ohi, ja pudotuspelit käynnistyvät lauantaina. Eniten pisteitä 52 ottelun jälkeen keräsi Rögle. Sarjan tasaisuudesta kertoo, että ennen viimeistä kierrosta runkosarjasijoituksia oli auki vielä 13.

Tämä kertoo paljon myös sarjajärjestelmästä. SHL:n joukkueista kymmenen etenee pudotuspeleihin Suomen Liigan tapaan, mutta kaksi viimeiseksi sijoittunutta joukkuetta kohtaa toisensa putoamiskarsinnassa. Kaikilla otteluilla on merkitystä, eikä mikään joukkue voi luovuttaa kautta kesken, ellei ole valmis taistelemaan putoamista vastaan kauden päätteeksi.

C Moren jääkiekkoselostaja Teppo Laaksonen vieraili Trombitin Live Outside ohjelmassa torstaina. Laaksonen avasi lähetyksessä SHL:n joukkueiden voimasuhteita ja sitä, miten se se eroaa esimerkiksi Euroopan muista kiekkosarjoista.

”Henkilökohtaisen mielipiteeni mukaan SHL muistuttaa eniten NHL:ää näistä eurooppalaisista sarjoista”, Laaksonen kiteyttää.

”Ainoastaan Leksandin kahdeksas sija on varma. Kyllä se kertoo siitä, että tuo sarjajärjestelmä on hyvä ja toimiva. Siitä pitäisi muidenkin ottaa koppia. Muistetaan, että Ruotsissa on vielä putoamiskarsinnat tulossa sarjan kahdelle viimeiselle joukkueelle.”

”Kyllä se jännitys säilyy läpi kauden, kun siellä on panosta myös alakerrassa.”

 

Laaksonen nosti SHL:stä esille muutaman pelaajan, jotka luonnehtivat sarjaa parhaiten.

”Röglellä on esimerkiksi Adam Tambellini. Sanoisin, että hän on tuleva NHL-pelaaja. Äärimmäisen hyvä maalintekijä ja taitava hyökkääjä. Hän on tunnetusta kiekkoperheestä. Monet muistavat Jeff Tambellinin ja Steve Tambellinin. He ovat samaa sukua.”

”Sitten on vielä nämä kaksi pohjois-ruotsalaista seuraa, Luulaja ja Skellefteå. Ne ovat äärimmäisen laadukkaita joukkueita. Luulajassa on peräti viisi suomalaista pelaajaa. Siellä on Juhani Tyrväistä, Sami Lepistöä ja Julius Honkaa. Joukkueen suomalaiset ovat isossa roolissa. Sitten on tietysti vanha KHL-sankari Linus Omark, joka täytyy nostaa esiin.”

”Skellefteån Jonathan Pudas on ollut paras puolustaja koko sarjassa tällä kaudella. Linus Karlssonkin on näkemykseni mukaan tuleva NHL-mies, tälläinen Patrik Laine -tyylinen pelaaja. Hän on tehnyt muun muassa 26 maalia tällä kaudella.”

”Frölundan Ryan Lasch on jälleen pistepörssin voittaja, ja hän on painanut taas sen 60 pistettä tällä kaudella. Lasch on edelleen hurja pelaaja”, Laaksonen kommentoi.

”Vielä on mainittava Leksandin Max Véronneau. Hän on tehnyt jo 32 maalia, ja voittaa sillä maalipörssin.”

 

SHL:n sarjajärjestelmästä olisi hyvä ottaa mallia Suomessakin. (Kuva: Sara Oinas)

 

Pudotuspelit kolmen kauppa

 

Rögle keräsi runkosarjassa tasan sata pistettä. Sarjan piikkipaikka oli auki aina viimeiselle kierrokselle asti, mutta Röglen voitto sarjajumbo Timrå IK:sta varmisti ängenholmilaisille kotiedun loppukaudeksi.

Laaksonen näkee, että pudotuspeleihin ennakkosuosikkeina lähtevät juurikin runkosarjavoitosta taistelleet Rögle, Skellefteå ja Luulaja.

”Kyllä se on tuo kolmen kärki. Mestari löytyy luultavasti runkosarjan top-3 joukkueista. Näistä on kuitenkin vaikea sanoa. Röglellä on ollut ehkä hieman laskeva suunta runkosarjan loppuun, mutta he voivat taas playoffeissa vetää vanhalla tasollaan. Luulaja ja Skellefteå menevät omissa papereissani ehkä juuri ja juuri Röglen edelle. Todella tasainen kolmikko tämä kuitenkin on.”

”Olen todella yllättynyt, jos finaalijoukkueet tulevat tämän kolmikon ulkopuolelta.”

 

Djurgården ja Timrå IK iskevät yhteen putoamiskarsinnoissa

 

Suomessa on pelattu putoamiskarsinnat viimeksi kaudella 2012-2013, kun Tampereen Ilves kohtasi Mikkelin Jukurit. Ilves säilytti paikkansa Liigassa voitoin 4-1. Tämän jälkeen Liigaan on nostettu Vaasan Sport, Kouvolan Kookoo ja Mikkelin Jukurit. Tällä välin Helsingin Jokerit siirtyi KHL:ään ja Espoon Blues ajautui konkurssiin. Liigaa pelataan tällä hetkellä 15 joukkueen voimin.

Ruotsissa Djurgårdenin ja Timrå IK:n tuleva paras seitsemästä -sarja ratkaisee, kumpi joukkueista säilyttää paikkansa SHL:ssä ja kumpi pelaa ensi kaudella Hockey Allsvenskanissa (Ruotsin 2. korkein sarjataso).

 

SHL:n puolivälieräparit:

Rögle-Örebro/Brynäs IF

Luleå HC-Leksand/Oskarsham

Skellefteå-Färjestad BK

Frölunda HC-Växjö

 

SHL:n putoamiskarsinta:

Djurgården-Timrå IK