Pelicans-HIFK

 

Aiemmat pudotuspelikohtaamiset:

2014 villi kortti-kierroksella, Pelicans jatkoon voitoin 2-0

2016 puolivälierissä, HIFK jatkoon voitoin 4-2

Tulokasvalmentajien Ville Niemisen ja Jarno Pikkaraisen valmentamat joukkueet selvisivät runkosarjasta vaihtelevalla menestyksellä. Jarno Pikkaraisenkin piti valmentaa HIFK:ta vasta ensi kaudesta alkaen, mutta heikon runkosarjan pelannut HIFK teki kesken kauden puhuttaneen ratkaisunsa erottaa päävalmentaja Ari-Pekka Selin ja nostaa Pikkarainen hänen tilalleen. Pelicans ja HIFK kohtaavat 2000-luvulla jo kolmannen kerran pudotuspeleissä, joista toisen kerran puolivälierissä. Ville Niemisen ensimmäinen kausi Liigassa päävalmentajana ylitti kaikki odotukset, mutta Niemisen omien sanojen mukaan hän on saanut oppia parhailta ja osannut ammentaa kokeneemmilta valmentajilta jotain omaan filosofiaansa. Muutama pelaaja ja valmentajakin tulee menneiltä vuosilta mieleen molemmista joukkueista, nyt kun tarkemmin muistelee: pelaajista Santeri Heiskanen, Jari Kauppila, Veli-Pekka Kautonen, Toni Lydman, Kari Laitinen (Reippaan vuosina), Toni Mäkiaho sekä Toni Sihvonen ja valmentajista Hannu Aravirta sekä Petri Matikainen näin muutamana esimerkkinä, joten sinänsä tämäkin on yksi mielenkiintoinen seikka tähän ottelupariin. Ja edellisen kerran kun nämä joukkueet kohtasivat puolivälierissä keväällä 2016, sarja ratkesi kuudennessa ottelussa Isku Areenalla Jasse Ikosen 1-2-maaliin kun peliaikaa oli jäljellä vain 16 sekuntia.

Seuraa heitä:

  • Oliwer Kaski, Pelicans

Liiga-puolustajien ehdotonta eliittiä tällä kaudella, ja on päässyt todistamaan osaamistaan jopa A-maajoukkuepaidassa. Palkittiin myös Juha Rantasila-palkinnolla, joka jaetaan vuosittain runkosarjassa eniten maaleja tehneelle puolustajalle, sekä Lasse Oksanen-palkinnolla, joka jaetaan vuosittain runkosarjan parhaalle pelaajalle.

  • Anton Lundell, HIFK

Nuorten maailmanmestari pelasi HIFK:ssa huikean kauden ja oli yksi johtavista pelaajista alle 20-vuotiaiden MM-kultajoukkueessa.

 

TPS-HPK

 

Aiemmat pudotuspelikohtaamiset:

1991 välierät, TPS finaaleihin voitoin 3-1

1993 finaalit, TPS mestari voitoin 3-1

1997 välierät, TPS finaaleihin voitoin 3-2

2002 pronssiottelu, HPK voitti 1-0

2003 puolivälierät, HPK jatkoon voitoin 4-3

2004 välierät, TPS finaaleihin voitoin 3-0

2005 puolivälierät, HPK välieriin voitoin 4-2

2010 finaalit, TPS mestari voitoin 4-1

Näiden joukkueiden välillä on nähty toinen toistaan ikimuistoisempia playoff-sarjoja, eikä tämä tuleva mittelökään varmasti tule jättämään ketään kylmäksi. Mielenkiintoisen tästä tekee myös se, että monta pelaajaa ja valmentajaa on vaikuttanut molemmissa seuroissa, pelaajista esimerkkeinä Kai Nurminen, Tom Koivisto, Erik Kakko ja Juha Virtanen sekä tuoreimpana Oula Palve, ja valmentajista kuuden mestaruuden Hannu Jortikka ja Ari-Pekka Selin. Kalle Kaskisen TPS pääsi viime kaudella maalin päähän pronssimitalista, Antti Pennasen HPK taas sijoittui viime kaudella sijalle 12. TPS oli koko kevään ajan ajoittain hukassa oman pelaamisensa kanssa, mutta onnistui kuitenkin saavuttamaan kotiedun puolivälieriin.

Mielenkiintoista on muuten se, että muutamaan kertaan kummankin joukkueen ollessa veitsi kurkulla playoffeissa, kyseistä sarjaa onnistuttiin pidentämään ainakin yhden ottelun verran; esimerkiksi keväällä 1997 HPK:lla oli ottelupallo Rinkelinmäellä sarjan ollessa 2-1, mutta Hannes Hyvönen siirsi 1-2-jatkoaikamaalillaan ratkaisun viimeiseen otteluun Turkuun, jossa TPS eteni finaaliin. Vastaavasti keväällä 2010 TPS:llä oli ottelupallo Suomen mestaruudesta kotonaan Turussa neljännessä ottelussa, mutta Miikka Männikkö vei sarjan viidenteen otteluun Hämeenlinnaan, jossa TPS ratkaisi mestaruuden itselleen 6-2-voitolla.

Seuraa heitä:

  • Teemu Turunen, HPK

Runkosarjassa lähes pisteen per peli tehtaillut Turunen oli HPK:n ehdottomia tähtipelaajia koko kauden ajan. Antti Pennasen luottoratsuna Jukureissakin pelannut Jokeri-kasvatti nosti itsensä viimeistään nyt kansan tietoisuuteen.

  • Kaapo Kakko, TPS

Kakkoa kehuttaessa alkavat ne kuuluisat ylisanatkin jo loppua, eikä syyttä. Nuorten maailmanmestaruuden ratkaisija, TPS:n paras tulokas koko kauden ajan, mitä vielä keksisi kirjoittaa? Olisi huutava vääryys, jos tätä ei huomioitaisi esimerkiksi tulevan kesän NHL-draftissa, mutta kaikki kunnia toki myös Jack Hughesille, joka varmasti tulee sikäläisenä olemaan korkeammalla varauslistassa kuin Kakko.

 

Toimittaja: Mikko Valle