Mikko Koikkalainen on Suomen johtavia amerikkalaisen jalkapallon asiantuntijoita. Tarina huipulle sai alkunsa sotilassairaala Tilkasta.

Tammikuu on amerikkalaisen jalkapallon ystäville yksi kauden kohokohdista. NFL:n pudotuspelit käynnistyvät ja otteluiden seuraaminen on helpompaa kuin koskaan. Tammikuu on työntäyteistä myös NFL-asiantuntija Mikko Koikkalaiselle. Helsinki Roostersin hyökkäyksen koordinaattori ja entinen päävalmentaja on ollut mukana Viasatin lähetyksissä kommentaattorina jo vuosia. Kansanopistossa koulutuksensa saanut Koikkalainen on löytänyt tasapainon valmentamisen sekä urheilumedian välillä.

Koikkalaisen tammikuu piti sisällään kahden ottelun kommentoimisen, kaikkien pelien seuraamisen, Green Zone -podcastin tekemisen sekä vierailun Suomen suosituimmassa podcastissa, Urheilucastissa. Ja tämä vain median puolella! Roostersin talviharjoitukset alkoivat jo marraskuussa.

Kauden huipentuma näkyy myös sosiaalisessa mediassa.

– Tuossa viime yönä tuli jostain syystä melkein parisataa uutta seuraajaa Twitterissä. Tuplasin melkein koko edellisen vuoden saldon yhdessä yössä, Koikkalainen naurahtaa.

Häkkisestä Owensiin

Koikkalaiselle urheilu on ollut läsnä pienestä pitäen. Lajilla ei ollut väliä – jos sitä oli saatavilla, niin TV oli auki. Pinnalle nousevat muistot jalkapallon MM-turnauksesta 1998 sekä saman vuoden F1-kaudesta.

– Katselin varmaan niistä Ranskan kisoista joka sekunnin. Myös Häkkisen mestaruusvuosi muistuu, katoin aika paljon formulaa silloin.

Amerikkalaiseen jalkapalloon Koikkalainen tutustui vasta aikuisiällä. Hän oli juuri armeijassa saapumassa lomilta, kun äkillinen vatsakipu pakotti hänet yöksi entiseen sotilassairaala Tilkkaan.

– Siellä ei telkkarista oikein tullut yöllä muuta katsottavaa kun NFC-mestaruusmatsi. Siinä hetken katsottuani huomasin jännittäväni Philapelphia Eaglesin puolesta ja siitä se sitten lähti.

– Ostin sitten uusimman Maddenin ja rupesin opettelemaan sääntöjä ja taktiikoita sitä kautta. Harrastamaan lajia rupesin vuonna 2008.

Peliura ei kuitenkaan kestänyt pitkään loukkaantumisten vuoksi. Kestävä suhde lajiin oli kuitenkin muodostunut. Vuonna 2012 Koikkalainen siirtyi valmennuksen puolelle ystävien suosituksella.

 

Koikkalaisen luotsaama Helsinki Roosters voitti mestaruuden viime kaudella. Kaikki kuvat Roostersin omaisuutta.

 

Valmentaja-asiantuntija

Syksyllä 2013 Koikkalaisen uralla tapahtui kaksi merkittävää muutosta. Hän siirtyi Helsinki 69’ersin organisaatiosta Helsinki Roostersiin. Myös kentän ulkopuolella asiat muuttuivat. Koikkalainen päätti lähteä opiskelemaan Helsingin Evankeliseen Opistoon urheilutoimittajaksi.

– Halusin vain alalle töihin. Luulin aluksi että haluaisin kirjoittaa enemmän, mutta nopeasti huomasin että ehkä se äänen kanssa tekeminen oli enemmän mun juttu.

Koikkalainen sai kouluvuoden aikana jalkaa oven väliin ja teki useita kontakteja. Työharjoittelun hän suoritti silloisessa Urheilulehdessä ja jäi vielä pariksi vuodeksi töihinkin.

Ura Viasatin sekä Unibetin kanssa alkoi muodostua vuosikymmenen puolivälissä. Ensimmäisiä kommentaattorikeikkoja Koikkalaiselle olivat nuorten maajoukkueen jenkkifutiskilpailut. Pallo lähti siitä pyörimään ja pian Koikkalainen olikin kommentoimassa NFL-otteluita. Työsuhde on jatkunut Neloselta Viasatille ja Koikkalaista kuullaan edelleenkin kauden aikana lähetyksissä.

Unibetilla Koikkalainen on Green Zone -podcastin isäntä sekä kirjoittava asiantuntija. Kuluvalla kaudella hänellä ei kuitenkaan ole ollut aikaa tuottaa kirjallista sisältöä. Laajat kirjoitukset kun vievät aina oman aikansa.

”Olin edennyt organisaatiossa järjestelmällisesti, joten hyppy päävalmentajaksi tuntui luonnolliselta.”

Syksyllä 2018 Koikkalaisen valmentajaura oli nosteessa. Hän solmi Roostersin kanssa päävalmentajasopimuksen seuraavalle kaudelle. Kaksi aikaisempaa kautta olivat kuluneet hyökkäyksen koordinaattorina.

– Olin edennyt organisaatiossa järjestelmällisesti, joten hyppy päävalmentajaksi tuntui luonnolliselta.

– Olin myös edeltävällä kaudella tehnyt vähän päävalmentajan töitä varjoissa, niin jotkut hommat olivat jo tuttuja.

Koikkalaisen ensimmäinen kausi päävalmentajana poiki mestaruuden. Aikarajoitteiden takia hän kuitenkin päätti luopua pestistä ja siirtyy takaisin hyökkäyksen koordinaattoriksi ensi kaudeksi. 

– Vaahteraliigan loputtua meillä alkoi maajoukkueen kanssa EM-karsinnat, niin ei jäänyt oikein aikaa aloittaa pelaajien rekrytoimista.

Tulevaisuuden osalta Koikkalainen pitää suunnitelmansa avoimena. Muuttuvat elämäntilanteet tekevät tulevaisuuden arvioinnista hankalaa, mutta unelma valmentaa Euroopassa tai jopa Pohjois-Amerikassa kipinöi edelleen Koikkalaisen mielessä.

Varmaa on se, että Koikkalainen nähdään Roostersin sivurajalla jälleen koronaviruskriisin jälkeen. Hän onnistui kovalla työllä muuttamaan intohimon ammatikseen. Olkoon se kentän laidalla tai äänistudiossa, Koikkalaisen titteli Suomen johtavana amerikkalaisen jalkapallon asiantuntijana on tullut jäädäkseen.