Tulisieluinen Patrick Roy muistetaan NHL:n kautta aikojen legendaarisimpana maalivahtina, joka pelasi NHL-uransa Montreal Canadiensin ja Colorado Avalanchen paidassa. ”Pyhä Patrick” -lempinimen saanut kanadalainen halusi jo pienestä saakka olla paras ja voittaa kaiken mahdollisen. Neljä Stanley-Cupia voittanut Roy lopetti mahtavan peliuransa vuonna 2003. Quebec Cityssä syntynyt mies valittiin kolmesti NHL:n parhaaksi maalivahdiksi. Viime vuonna hänestä tuli ex-seuransa Colorado Avalanchen päävalmentaja.

Kukaan ei ole koskaan voittanut pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkintoa Conn Smytheä kolmesti. Roy oli nimensä veroinen, kuningas.

Oli jo ehkä tiedossa, että tulivuorenpurkaus on edessä jossakin vaiheessa. Mutta että heti NHL-valmennusuran ensimmäisessä pelissä. Avalanchen valmentaja Roy tulistui  jo kauden avausottelussa Anaheim Ducksia vastaan, kun ankkapaitojen puolustaja Ben Lovejoy taklasi Coloradon superlupaus Nathan MacKinnonia polvella. Mies huuteli törkeyksiä Ducks-valmentaja Bruce Boudreaulle ja oli vähällä kaataa vaihtoaitioiden välissä olevan pleksiaidan raivokkaasti hakaten. NHL antoi tapahtuneen jälkeen Roylle 10 000 dollarin sakot.

Maalivahteja pidetään erikoisina ja värikkäinä persoonina. Se maine kuvastaa ainakin 48-vuotiasta Royta, jota tunteiden purkaukset ovat seuranneet läpi elämän. Hän joutui vuonna 2000 tutkintavankeuteen, kun legendaa epäiltiin perheväkivallasta. Syytteet kuitenkin lopulta hylättiin, mutta väkivaltainen maine jäi leijumaan.

Roy tunnettiin peliurallaan kaikkien aikojen taikauskoisimpana maalivahtina. Hän muunmuassa jutteli maalitolpille ja hyppi puna- ja siniviivojen yli. Ottelupäivinä mies ei antanut lainkaan haastatteluita, koska se tuotti hänen mielestä surkeaa onnea.

Vuonna 1985 Montrealissa alkanut pitkä ajanjakso tuli päätökseensä kymmenen vuotta myöhemmin, kun hän otti yhteen silloisen valmentajan Mario Tremblayn kanssa. Detroit Red Wings oli pieksinyt Montrealin 11-1 Royn päästäessä yhdeksän maalia 26 laukauksesta. St.Patrick kävi kuumana, koska häntä ei vaihdettu pois maalilta aiemmin. Hän koki sen tahallisena nöyryytyksenä. Seuraavan päivän harjoituksissa Tremblay ampui kiekkoja Royn maskiin ja tappeluhan siitä syntyi. Siihen päivään päättyi Pyhä Patrickin ura Montrealissa ja siirto Coloradoon tapahtui. Seuran vaihtaminen taisi loppupeleissä olla kuitenkin varsinainen onnenpotku, koska Roy löysi Coloradosta uuden innostuksen ja henkisen kodin. Puoli vuotta siirron jälkeen maalivahti juhli Stanley Cupia uudessa seurassa.

Peliuransa päätyttyä Roy osti osuuden synnyinpaikkansa juniorijoukkueesta QMJHL:ssä pelaavasta Quebec Rempartsista. Vuonna 2005 hänet nimitettiin seuran päävalmentajaksi päässen samalla valmentamaan joukkueessa pelaavia poikiaan Frederickiä ja maalivahtina pelannutta Jonathania. Pojista jälkimmäinen sekosi maaliskuussa 2008 Chicoutimiä vastaan, kun hän hyökkäsi vastustajan maalivahti Bobby Nadeaun kimppuun, lensi ulos ja näytti keskisormea yleisölle. Isä-Roy kielsi osallisuutensa tapahtuneeseen, vaikka televisiokuvissa näkyi selvästi hänen yllyttäneen poikaansa tappeluun. Hän sai viiden ottelun toimitsijakiellon ja 4000 dollarin sakot. Toinen poika Frederick puolestaan löi pelikatkon aikana vastustajaa poikittaisella mailalla päähän ja sai 15 ottelun pelikiellon.

Vaikka nämä ikävät tapahtumat seurasivat mukana, Royn valmennusura eteni samalla kovaa vauhtia. Arvostetun Memorial Cupin voitto jo ensimmäisellä päävalmentajakaudella oli kova näyttö. Coloradon Avalanchen silloinen General Manager Pierre Lacroix pyysi Roytä valmentamaan NHL:ään jo vuonna 2009. PR kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta silloin sanoen ettei ole vielä valmis näin vaativaan tehtävään. Lopulta hän valmensi Quepeciä 8 vuotta, ennen pestiään Coloradoon.

Viime vuonna työsulkukaudella Colorado oli NHL:n toiseksi huonoin joukkue. Se voitti vain 16 peliä ja jäi 39 pisteeseen. Royn tulo täksi kaudeksi Avalanchen päävalmentajan paikalle on osoittautunut oikeaksi valinnaksi , sillä Läntisen konferenssin nuorekas komeettajoukkue Colorado on keskisen divisioonan sijalla kaksi 106:lla pisteellä ja menossa helposti pudotuspeleihin.

Pyhän Patrickin nimi nähdään varmasti kolmen ehdokkaan joukossa, kun vuoden valmentaja valitaan Jack Adams -palkinnon saajaksi. Royn johtama Avalanche saattaa hyvinkin mennä pitkälle kevään pudotuspeleissä.

Samuli Törrönen