Jouni Tähti saavutti uransa 29:nnen EM-kullan. (Kuva: EPBF)

Suomen poolbiljardin maajoukkue menestyi komeasti EM-kisoissa. Slovenian Laskosta kotiintuomisiksi suomalaiset keppitaiturit toivat huimat 5 mitalia (3 kultaa, 1 hopea ja 1 pronssi). Tällä suorituksella irtosi mitalitaulukon toinen sija.

Teksti: Lauri Vaininen

Viime ajat ovat olleet suomalaispelaajien kannalta hieman hiljaisia eikä menestystä ole tullut kansainvälisillä biljardiareenoilla. Siitä huolimatta poolbiljardin lajipäällikkö Marko Muukka oli asettanut kovat odotukset ja tavoitteet Suomen 9-henkiselle joukkueelle. Viime vuonna Turkin EM-kilpailusta suomalaiset voittivat neljä mitalia (Jouni Tähti kolme mitalia pyörätuolisarjassa ja Jere Virtaranta yhden mitalin U23- sarjassa). Tämänvuotisiin kisoihin Muukka oli asettanut tavoitteeksi koko joukkueelle viisi mitalia. 

EM-kisojen avauslajina oli Straight Pool. Suomella oli edustus sekä miehissä että naisissa. Miesten joukkueen Casper Matikainen, Jani Uski ja Jani Siekkinen sijoittuivat jaetulle yhdeksännelle sijalle. Petri Makkonen pelasi itsensä puolivälieriin asti, jossa tie nousi pystyyn hollantilaiselle Niels Feijenille lukemin 12-125. Feijen on moninkertainen maailman- ja Euroopanmestari.

Naisten sarjassa Laura Saarinen pelasi itsensä niin ikään yhdeksännelle sijalle. Miia Virtanen ja Riikka Väyrynen sijoittuivat 17:nneksi. 

 

Jouni Tähti tuplamestariksi, joukkueelle EM-kultaa

 

Kun puhutaan suomalaisista biljardilegendoista, Jouni Tähti on yksi heistä. 53-vuotias kaarinalainen on  ylivoimaisesti yksi lajin menestyneimmistä pelaajista. Pyörätuolisarjassa pelaavan Tähden kisat menivät niin kuin pitikin: hän voitti sekä 9-pallon kettä 10-pallon EM-kultaa. Viiden maailmanmestaruuden lisäksi Euroopan mestaruuksia on  kertynyt nyt huimat 29 kappaletta. 

Arseni Sevastyanov pelasi upeat kisat U23-sarjassa ja lopulta itsensä finaaliin asti. Finaali oli erittäin kovatasoinen. Suomalainen taisteli hienosti ja kaatui saappaat jalassa norjalaista Emil-Andre Gangflotia vastaan lukemin 4-8. 

Team Finland voitti historian ensimmäisen Euroopan mestaruuden. Suomen joukkuetta voidaan kuvailla suorastaan Dream Teamiksi.  Casper Matikainen, Jani Uski, Petri Makkonen ja Jani Siekkinen pelasivat ilman tappioita läpi turnauksen. Team Finlandin edestä kaatui Bosnia ja Hertsegovina (2-1). Toisella kierroksella suomalaiset olivat tanskalaisia parempia (2-1). Norja kaatui kolmannella kierroksella puhtaasti 2-0 ja puolivälierässä Tshekki  2-1. Tämä voitto takasi Team Finlandille mitalin kotiintuomisiksi. 

Semifinaalit olivat varsinaista suomalaisnäytöstä. Suomi voitti tyylipuhtaasti 2-0 kivikovan Espanjan ja eteni historialliseen EM-finaaliin. 

Finaalissa vastaan asettui Team Poland. Finaali oli kovatasoinen ja tiukka. 8-pallossa Jani Uski voitti puolalaisen Wojciech  Szewczykin vasta kontraerässä lukemin 6-5. Seuraavana oli vuorossa 9-pallo, jossa Casper Matikainen otti tyylipuhtaan 9-4-voiton puolalaisvastustajaan. 

Viimeinen laji 10-pallo tarjosi yleisölle jännitystä ja viihdettä koko rahalla. Team Finlandin Petri Makkonen voitti kontraerässä Sebastian Batkowskin 8-7-lukemin, mikä varmisti Suomen joukkueelle historiallisen EM-kullan.