Vuonna 2020 Suomi taisteli noususta ykkösryhmään Georgiaa vastaan.
Kuva: Tennisliitto

Suomen kapteeni ja kaikkien aikojen suomalainen naistennispelaaja Emma Laine johdattaa maajoukkueensa jälleen tositoimiin Vierumäellä noin kuukauden päästä. Kyseessä on Billie Jean King -cup, joka aiemmin kantoi nimeä Fed-cup.

Teksti: Joonas Nikander

Suomen naisten tenniksen maajoukkue osallistuu Vierumäellä järjestettävään perinteiseen Billie Jean King Cupiin, johon on mukana Suomen lisäksi seitsemän maata ympäri maailmaa. Turnaukseen osallistuvat muun muassa maailmanlistan 37:s Kreikka sekä Luxemburg, joka on maailmanlistan 45:s. Suomen sijoitus on 51:s.

Vierumäellä voi nähdä myös maailmanlistan kirkkainta kärkeä, kuten Kreikan Maria Sakkarin (WTA-ranking 6.) sekä Tunisian Ons Jabeurin (WTA-ranking 10.). Suomen ykköspelaajaksi noussut Anastasia Kulikova (WTA-ranking 214.) kantaa suurimman menestysvastuun joukkueessa, vaikka myös nuorilta lupauksilta voi odottaa hyviä otteita ja tasonnostoa tärkeässä paikassa.

Tavoitteena nousu ykkösryhmään

Naisten maajoukkue oli lähellä nousua ykkösryhmään viimeksi, kun he pelasivat vuonna 2020. Tuolloin nousukarsinnassa tuli vastaan niukasti vahvempi Georgia, joka voitti maaottelun lukemin 2-1. Samaa temppua eli nousua Suomen maajoukkue yrittää nyt Vierumäellä kotiyleisön edessä.

Kapteeni Emma Laine ylsi maailmanlistalla parhaimmillaan sijalle 50. ITF-haastajaturnauksen kaksinpelin 11-kertainen voittaja ja 42-kertainen nelinpelivoittaja Laine nimesi joukkueen tulevaan turnaukseen eilen maanantai-iltana. Ykköspelaajan roolia kantaa edellä mainittu Anastasia Kulikova.

22-vuotias Kulikova on venäläissyntyinen, mutta Suomea edustava vasenkätinen pelaaja. Kulikova edustaa HVS:ää eli Helsingin Verkkopalloseuraa. Viime joulukuussa Kulikova eteni ensimmäisenä suomalaisena sitten vuoden 1992 WTA-tason välieriin. Se oli Kulikovalle ensimmäinen WTA-tason turnaus. 

Kulikovaa tueksi valikoitui Kotkasta lähtöisin oleva ja nykyään Tampereen Tennisseuraa edustava 19-vuotias Ella Haavisto, jolle maajoukkueet ovat jo tuttuja, ja maajoukkuedebyyttinsä tekevä 17-vuotias Stella Remander. Remander edustaa Smash-Kotkaa.

Kolmikon täydentää viime aikoina hyvää tulosta muun muassa Grand Slam -turnauksissa tehnyt Laura Hietaranta. Hietaranta loukkaantui noin viikko sitten Egyptissä ITF-haastajatason turnauksessa ja mursi kätensä. Tämän myötä maajoukkueturnaus jää Hietarannalta väliin, mutta hän on kuitenkin joukkueen mukana. 

Kertalleen lähes uransa lopettanut Oona Orpana muutti 2021 kesällä Yhdysvaltoihin, eikä ole saatavilla maajoukkueeseen

Tulevan maajoukkueturnauksen otteluohjelma julkaistaan lähiviikkoina, ja samalla alkaa lipunmyynti otteluihin.