Maastohiihdon kausi 2021-2022 huipentui viikonloppuna Rovaniemellä, jossa ratkottiin Suomen Cupin sijoitukset ja SM-mitalit. Kuluva kausi oli kansainvälisellä tasolla suomalaisille menestyksekäs, mutta tulevaisuus on epävarmempi ja muiden välimatka kärkeen iso. Sen myöntää myös Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen.
Teksti: Eetu Moisio
Suomen maastohiihtojoukkue saavutti helmikuussa Pekingin olympialaisissa yhteensä kuusi mitalia: yhden kullan, kaksi hopeaa ja kolme pronssia. Tulos oli paras sitten vuoden 1984 Sarajevon olympialaisten.
Hiihtoliiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen kommentoi Trombitille suomalaisten menestymistä kuluneella kaudella.
“Menestyminen on aina laaja kokonaisuus. Jos puhutaan puhtaasti huippu-urheilusta, niin olympiamittaria käyttäen menestys oli erinomaista. Lisäksi maailmancupissa tuli monia palkintokorokesijoituksia, ja Tour De Skillä nähtiin hyviä suorituksia. Iivon (Niskanen) kolmas sija kokonaiskilpailussa on yksi esimerkki sieltä.”
“Nuorten kohdalla tuli myöskin arvokisamitaleja sekä EYOF-mitaleja. Kokonaisuutena oli erittäin hyvä kausi”, Hämäläinen jatkaa.
“Meillä on huipulla maailmanluokan tähtiä”
Pekingin olympialaisissa Kerttu ja Iivo Niskanen toivat Suomelle viisi mitalia, ja sisarusten ylivoimaa nähtiin myös kauden viimeisissä kilpailuissa Rovaniemellä.
Ounasvaaralla hiihdettiin viikonloppuna yhteensä neljä henkilökohtaista kilpailua. Kerttu Niskanen voitti perjantaina Suomen mestaruuden naisten viidellä kilometrillä, ja sunnuntaina hän vei mestaruuden naisten 30 kilometrin kilpailussa, yli kolmen minuutin erolla.
Kertun veli IIvo Niskanen oli viikonloppuna aivan omassa luokassaan. Perjantaina hän voitti Suomen mestaruuden miesten 10 kilometrin kilpailussa lähes puolella minuutilla, ja sunnuntaina mestaruus tuli yli kahden minuutin erolla miesten 50 kilometrin kilpailussa.
“Tämä kertoo ylipäätään siitä, että meillä on huipulla maailmanluokan tähtiä. Ero muihin on suuri, ja niin sen täytyy ollakin. Totta kai meidän pitää saada nostettua nuoria hiihtäjiä ja perustasoa kokonaisuudessaan. Mitä lähempänä kansallinen porukka on huippua, sitä parempi – kun tiedetään, että siellä on maailmanluokan tähtiä edessä”, Hämäläinen kommentoi.
Tulevaisuus herättää kysymyksiä
Vaikka tällä kaudella menestystä kansainvälisellä tasolla on tullut, tulevaisuus herättää silti kysymyksiä. Nuorten miesten sarjoissa on kuluneella kaudella nähty lupaavia tuloksia suomalaisilta, mutta ketkä nousevat naisissa ykköstykkien Krista Pärmäkosken ja Kerttu Niskasen tilalle?
“Jos katsotaan mitalikantaa nuorten sarjoissa, niin tällä hetkellä vire on miesten puolella vähän parempi. Suhdanteet saattavat tietenkin muuttua, ja toivotaan, että näin käy sekä nuorissa miehissä että naisissa kohti maailmankärkeä. Naisten puolella on enemmän tekemistä”, Hämäläinen kommentoi.
Tulevaisuuden kannalta tilanne voi muuttua nopeasti. Hiihdossa menestyminen nuorissa ei aina johda menestymiseen kansainvälisellä huipulla. Joidenkin urheilijoiden kohdalla tämä voi mennä myös toisin päin.
“Meillä on muutama huippuhiihtäjä, jotka eivät menestyneet nuoressa iässä, mutta esimerkkejä on myös toisinpäin. Yleensä 20-23-vuotiaiden sarjoista voidaan alkaa katsomaan trendejä, että löytyykö menestymispotentiaalia ja noustaanko sieltä maailman kärkeen”, Hämäläinen muistuttaa.
Aika näyttää, miltä suomalaisen maastohiihdon tilanne tulee tulevaisuudessa näyttämään.