Topi Keskinen oli saksalaispuolustukselle vaikea pideltävä tiistai-illan ottelussa. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Minihuuhkajat eli alle 19-vuotiaiden maajoukkue voitti EM-jatkokarsinnoissa ainoana joukkueena Saksan. Tähän eivät edes jalkapallon suurmaat Belgia ja kisoihin edennyt Italia pystyneet. Samaan aikaan myös Pikkuhuuhkajat eli alle 21-vuotiaat onnistuivat voittamaan EM-karsinnassa aiemmin voittamattoman Kroatian. 

Teksti: Jaakko Servo

Minihuuhkajat voittivat tiistai-iltana Töölössä käydyssä EM-jatkokarsinnan ottelussa Saksan numeroin 1-0. Ennen ottelua Suomen valmentaja Peter Lundberg kertoi Palloliitto.fi :lle joukkueen odotusten olleen kovat tappioiden jälkeen. 

“Meillä on suuri halu näyttää osaamistamme. Voimme yhä nousta lohkon kolmanneksi Saksan edelle, mikä olisi kova suoritus. Mikäli pelaamme hyvin ja saamme hyvän tuloksen, tästä turnauksesta jää varmasti hyvä maku. Sillä on iso merkitys jatkoa ajatellen.” 

Ja näinhän siinä kävi. Suomi nousi voitolla lohkon kolmanneksi, mutta sijoitus ei oikeuttanut EM-lopputurnauksen paikkaan. U19-poikien EM-kisat pelataan Slovakiassa kesäkuussa. 

 

“Aina ennen peliä tuntuu, että kulkee”

 

“Aina on hieno tunne pukea Suomi-paita päälle ja edustaa Suomea.Tästä saa lisäbuustia omaan tekemiseen seurajoukkueessa. Aika ammattimaista treeniä ollut nyt 10 päivää putkeen, ei ole tällaista ennen itsellä ollut. Hyvä kokemus”, kommentoi Saksa-voiton jälkeen hienosti saksalaispuolustusta haastanut Topi Keskinen Trombitille. 

Mikkelin Palloilijoiden vuonna 2003 syntynyt Keskinen esitti hienoja otteita läpi turnauksen. Ensimmäisessä maaottelussaan reilu viikko sitten hän iski myös ensimmäisen osumansa maajoukkueessa, Belgian verkkoon. Ottelu päättyi lopulta Belgian 3-1-voittoon.

19-vuotias Keskinen valittiin vuonna 2020 itäisen alueen vuoden poikapelaajaksi. Samana vuonna hänet palkittiin myös Mikkelin Palloilijoiden kauden junioripelaajana sekä edustusjoukkueen kauden lupaavimpana tulokkaana. 

Topi on kasvanut sekä henkisesti että fyysisesti. Hän on kypsynyt todella nopeasti edustusjoukkuepelaajaksi, jonka erityinen vahvuus on hyvä valmennettavuus, eli hän kuuntelee ohjeita ja ottaa niistä opikseen”, MP:n valmennuspäällikkö kommentoi tuolloin Keskistä Yle Urheilulle. 

 

“Henriksson on kentällä johtajatyyppi”

 

Saksa-ottelussa Suomen maalilla pelannut Elmo Henriksson venyi vakuuttaviin torjuntoihin ja oli varmasti isoin tekijä voitossa. Henriksson, 19, joutui kahdessa aikaisemmassa jatkokarsintaottelussa tyytymään varamaalivahdin rooliin Hemmo Riihimäen vartioidessa Suomen maalia. 

“Henriksson on erittäin ennakoiva maalivahti, mikä tarkoittaa maalivahtitermeillä proaktiivista. Eli hän ymmärtää peliä todella hyvin, ja sitä kautta ratkaisee tilanteita kentällä. Ihmisenä hän on hyvin analyyttinen ja ehkä hieman hiljaisempi persoona kentän ulkopuolella, mutta kentällä hän muuttuu johtajatyypiksi”, kertoi Henrikssonin edellinen maalivahtivalmentaja, Klubi 04:n Marko Frantsi Trombitille.

Henriksson on ulottuva maalivahti. Transfermarkt-sivusto ilmoittaa hänen pituudekseen 199 senttimetriä. Lyhyestä kaverista ei ole siis kyse, ja vastustajajoukkueen pelaajille hän on vaikea ohitettava myös hyvän pelikäsityksensä ansiosta. 

“Molempijalkainen maalivahti on aina iso plussa, ja tällainen hän on. Lisäksi hän omaa hyvät fyysiset ominaisuudet. Näen, että jos kaikki menee ihan nappiin, niin hänet voidaan tulevaisuudessa nähdä torjumassa Euroopan kovissa liigoissa, kuten Saksassa, Englannissa, Espanjassa tai Italiassa. Mutta sinne pääsyyn tarvitaan tietysti myös onnea. Hänessä on kyllä iso potentiaali”, Frantsi arvioi.

 

Elmo Henriksson siirtyi tammikuussa ykkösessä pelaavasta Klubi 04:sta lainalle Veikkausliigassa pelaavan IFK Mariehamnin riveihin. (Kuva: Peppi Kouti)

 

Suomella on eri ikäluokkamaajoukkueissa hyviä ja lupaavia nuoria pelaajia, jotka voivat jatkaa muun muassa Teemu Pukin ja Lukas Hradeckyn kaltaisten huippujen tekemää työtä suomalaisessa jalkapallossa. 

Tulevaisuus näyttää, murtautuvatko Minihuuhkajien luottomiehet Topi Keskinen ja Elmo Henriksson joskus A-maajoukkueeseen – ja johdattelevatko he kenties Huuhkajat jonain päivänä ensimmäisiin MM-kisoihin.