Amerikkalainen jalkapallosarja NFL on menettänyt suosiotaan valtaväestön silmissä merkittävästi. Satunnaiset urheilunseuraajat eivät kiinnostu lajista enää lähes lainkaan.

NFL on historian saatossa ollut Yhdysvaltain urheilusarjoista se suurin ja kaunein. Valtavat stadionit, hurmokselliset ottelutapahtumat ja pääpalkintona himoittu Super Bowl – jalkapallosta on ollut helppo innostua jo pelkästään sen suuruusluokan vuoksi. Toista on nykyään. Lamakauteen löytyy monia syitä, mutta tässä niistä oleellisimmat.

Ylitarjonta. Enemmän pelipäiviä ei aina tarkoita enemmän katsojia, eikä varsinkaan enemmän kiinnostusta. Vielä vuonna 1986 tarjolla oli korkeintaan kolme ottelua viikossa: kaksi sunnuntaina (klo 13 ja 16) ja yksi maanantaina. Tällöin jokainen ottelu tuntui erityiseltä tapahtumalta. Sittemmin NFL-kalenteriin on lisätty kolmaskin ohjelmapaikka sunnuntaille sekä yksi torstaille ja pudotuspelien aikaan jopa lauantaille. Liika on liikaa. Näin monena päivänä viikossa vannoutuneemmankin kannattajan on vaikea syttyä.

Red Zone. Kuten ottelupäivien lisäämisessä, myös NFL Red Zone -kanavan lanseeraamisessa ajatus oli sinänsä hyvä. Ohjelman nopea tempo ja useamman ottelun näyttäminen samaan aikaan tekevät lajista helpommin lähestyttävän uusille katsojille. Tällä formaatilla jalkapallon komeista suorituksista voi nauttia ilman suurempaa taktista tietämystäkin. Red Zonella on kuitenkin myös varjopuolensa. Nyt lajia myydään käytännössä tylsänä ja hidastempoisena, kun kyseiselle ohjelmalle on ylipäätään nähty tarvetta.

Fantasy Football. Tämä uudistus puolestaan muistuttaa selvästi Red Zonea. Lyhyellä aikavälillä kiinnostus NFL:ää kohtaan varmasti kasvoi, kun ihmiset kasasivat Fantasy-joukkueensa ja seurasivat innoissaan valitsemiensa pelaajien otteita. Ajan myötä alkoi kuitenkin näkyä huolestuttava trendi. Joukkueiden kannattamisen sijaan nyt hurrattiin vain omille Fantasy-pelaajille. Tietynlainen urheilun kivijalka, yhtenäisyys kannattajakuntien keskuudessa heikkeni merkittävästi. Enää tappiot eivät tunnu missään, kunhan oma Fantasy-joukkue menestyy.

On myös monia muita seikkoja, jotka hiertävät nykyään kannattajia. NFL on joutunut osaksi useampia kohutapauksia, jotka näkyvät uutisissa isoin otsikoin. Protestit, vakavat loukkaantumiset ja liigan johtoportaan erimielisyydet eivät ole sitä, millä laji saadaan uuteen nousuun. Puhumattakaan kentän ulkopuolisista väkivaltatapauksista.

Kiinnostuksen väheneminen ajaa myös yleisökeskiarvoja alas, mikä taas heikentää tunnelmaa itse stadioneilla. Kaiken lisäksi otteluiden kulkua tuntuvat nykyään hallitsevan kevyesti tuomitut rikkeet ja valmentajien haastot. Tämän piirteen monet varmasti tunnistavat “oikeastakin” jalkapallosta.

Toivotetaan siis voimia NFL:n ystäville. Ehkä rakastettu sarja palaa vielä joskus entisaikojen loistoonsa.

Viljami Kalmari
Twitter: @vkalmari