Tulevaisuuden lupaukset-sarja esittelee HEOn Kulta-tapahtumaan osallistuvia mielenkiintoisia henkilöitä eri linjoilta.

Inka Mattilan, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Inkeri Mark, elämä pyörii paljolti taiteen ympärillä. Kuvataidelukiosta valmistunut Mattila koluaa matkoilla käydessään taidemuseot läpi, opiskelee tällä hetkellä HEOssa graafista suunnittelua ja käy muotoilun valmennuskurssilla.

– Elämänasenteeni on ”jos teet jotain millä ei ole sinulle mitään merkitystä, harkitse, voisitko karsia sen elämästäsi pois”.

Mattila on sanojensa mukainen nainen. S-marketissa työskennellessään hän huomasi, ettei kauppa ollut ollenkaan hänen paikkansa. Taide etusijalla hän haki ensisijaisesti Aalto-yliopistoon opiskelemaan muotoilua, mutta hän tiesi jo ensimmäisten pääsykoepäivien jälkeen, ettei tule pääsemään kouluun sisään. Hänen siskonsa on opiskellut Joensuussa kansanopistossa ja suositteli Mattilaa etsimään toisena vaihtoehtona mielenkiintoisen kansanopiston, jossa hän voisi kartuttaa tietotaitoaan tulevia korkeakouluopintoja varten. Sitä kautta Mattila löysi HEOn ja koska hänellä oli halu päästä kouluun ja HEO tuntui mielenkiintoiselta vaihtoehdolta, hän haki kouluun graafisen suunnittelun linjalle.

– Olisin halunnut arkkitehtuuri- ja muotoilulinjalle, mutta heidän opinnot ovat iltaisin. Kaupassa työskennellessäni tajusin, että vuorotyö ei sovi minulle ja kävisin koulussakin mieluummin säännöllisesti maanantaista perjantaihin päiväsaikaan, jotta elämässäni olisi selkeä rytmi.

Graafinen suunnittelu liippaa läheltä sitä, mitä Mattila haluaa tehdä tulevaisuudessa. Mattilalla itsellään oli suhteellisen paljon tietoa, taitoa ja kokemusta eri taiteenaloilta ennen HEOn aloittamista, mutta hän kokee silti saaneensa paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi Adoben ohjelmistoista. Graafisen suunnittelun linjalla on käyty monipuolisesti läpi alan toimintaa aivan perusteista lähtien ja varsinkin alussa Mattilasta tuntui, että hän oppi paljon uutta.

– Luokallamme on paljon eri tasoista porukkaa joten on hyvä, että välillä on käsitelty vähän itselleni puuduttaviltakin tuntuvia asioita. Ne voi ottaa vaikka kertauksena!

HEOn Kulta-tapahtumaan graafisen linjan oppilaat suunnittelivat visuaalisen ilmeen, aina flyereista postereihin ja bannereihin. Mattila itse oli tekemässä tapahtuman banneria yhden toisen linjalaisensa kanssa. Graafisen suunnittelun linjalaiset osallistuvat myös tapahtuman gender-näyttelyyn, jossa tarkastellaan sukupuolta käsitteenä monesta eri näkökulmasta.

Mattila haki tämän kevään yhteishaussa uudestaan Aaltoon muotoilulinjalle, jota pitää edelleenkin tulevaisuutensa ykkösvaihtoehtona. Tämän kevään yhteishaussa pystyi myös ensimmäistä kertaa hakemaan samaan aikaan Aallon arkkitehtuurilinjalle, johon päästessään Mattila olisi myös tyytyväinen. Lyhyen ajan tavoitteena hänellä on päästä korkeakouluun kartuttamaan omaa ammattitaitoaan ja kehittää henkilöbrändiään Inkeri Markina.

Taiteen lisäksi lähellä Mattilan sydäntä on ”lonkkarointi” eli longboarding, jota hän pyrkii tekemään aina, kun Suomen sää antaa siihen mahdollisuuden. Hän tunnustaa olevansa myös ”hardcore-kissaihminen”. Hänellä on kotona kaksi kissaa, joiden ansiosta kotiin on aina ihana palata, vaikka olisi kuinka rankka päivä takana.

– Taide ja kissat tekevät minut onnelliseksi.

 

HEO Kulta – Kulttuuri- ja taideviikot KOKO-teatterissa 3.-14.4.2018. Graafisen suunnittelun linjan gender-aiheinen näyttely nähtävillä koko tapahtuman ajan.

 

Teksti: Tuuli Vähämäki

Kuvat: Jaana Valjanen