Nuorten freestylen MM-kisat käynnistyivät tiistaina Italian Valmalencossa. Kisoissa mitellään kaikkiaan viidessä eri lajissa: hypyissä, kumparelaskussa, ski slopestylessa, ski halfpipessa sekä ski crossissa. Mukana on yli 300 urheilijaa kaikkiaan 27 eri maasta.

Suomalaisittain menestystoiveita on etenkin ski slopestylen, ski crossin ja kumparelaskun puolella. Nuoret laskijamme avaavat kilpailut keskiviikkona, kun vuorossa on kumparelasku. Siinä katseet kääntyvät Topi Kanniseen, jolla on meriiteissään kumpareiden Eurooppa-cupin kokonaiskilpailun voitto.

freestylemm-dualmoguls-salonen_marquis_photo_jussi_vaatainen
Suomalaisten osalta kilpailut käynnistyvät keskiviikkona kumpareissa Kuva: Ski Sport Finland

Ski slopestylessä suomalaistoivot ovat viime vuoden MM-kultamitalisti Joona Kangas ja viikonloppuna maailmancupissa finaalissa laskenut Aleksi Patja. 

– Hyvä puitteet täällä on freestylelle, kumparelaskun päävalmentaja Lauri Kolomainen kuvailee kisapaikka Valmalencoa. Nuorten MM-kisat lasketaan tässä Pohjois-Italialaisessa alppikylässä jo neljättä kertaa peräkkäin.

– Kumpareissa rata on tosin erittäin haastava, jopa yksi vaikeimmista mitä maailmancupissa tai muissa kilpailussa on nähty.

Suomelta jalkeilla on nuori kumparelaskujoukkue, josta ainakin muutaman urheilijan odotetaan sijoittuvan kymmenen parhaan joukkoon.

– Paikka myös kuuden joukkoon eli niin sanottuun superfinaaliin voi aueta, mutta se vaatii hyvää onnistumista, Kolomainen sanoo. Toisaalta yllätyksiä lienee luvassa, sillä haastavat olosuhteet tuovat oman mausteensa kumparekisaan.

Topi Kanninen
Topi Kanniselta odotetaan paikkaa kumpareiden superfinaalissa Kuva: Ski Sport Finland

– Loppuviikolle on luvattu vesi- ja räntäsateita ja etenkin jos tulee paljon sumua, se sekoittaa varmasti pakkaa kumpareissa. Olosuhteiden vaikutus tulee olemaan suurempi kuin tavallisesti.

Valmalencossa kumparejoukkueen tavoitteena on vähintään yksi paikka superfinaalissa. Lähimpänä sitä on 19-vuotias, Jyväskylän Freestyleseuraa edustava Topi Kanninen.

Pahimmat haastajat puolestaan tulevat Yhdysvalloista, joka on perinteisesti menestynyt maa freestyle-lajeissa. Toinen iso haastaja on Venäjä.

– Topi on selkeästi yksi menestystoivoista, mutta olosuhteet vaikuttavat hänenkin kohdallaan. Mahdollisuudet on voittaa, olla kahdeskymmenes tai mitä vaan siltä väliltä. Erittäin vaikea ennustaa tällä kertaa, päävalmentaja naurahtaa.

Kumparelaskun jälkeen mielenkiinto siirtyy ski slopestyleen, jonka karsinnat käydään perjantaina ja finaalit lauantaina. Kolmas suomalaislaji, ski cross puolestaan starttaa ensi keskiviikkona.

Teksti: Noora Karppinen, Kuvat: Ski Sport Finland