Ajaxin kapteeni, Hollannin maajoukkueen avausmies ja kansainvälinen ikoni. Sanoja joilla ei normaalisti kuvailla 19-vuotiasta jalkapalloilijaa.

De Ligtin ura on ollut huikeassa nousussa, mutta käydäkseen tätä läpi on pakko mennä ajassa taaksepäin.

De Ligt liittyi Ajaxin akatemiaan 9-vuotiaana, ja aloitti uransa keskikenttäpelaajana. Ajaxin akatemian valmentajat huomasivat pojan ylivoimaisen fyysisen rakenteen muihin samanikäisiin verrattuna ja asettivat nuoren de Ligtin puolustuksen sydämeen, topparin paikalle. Tästä johtunee myös de Ligtin ylivoimainen peliäly ja kyky jakaa palloa puolustuksesta, verrattuna muihin samanikäisiin toppareihin. Jos joku nimi tulee mieleen de Ligtiin verrattaessa on se PSG:n Presnel Kimpembe, joka on oppikirjamainen esimerkki modernista topparista. De Ligt pystyy antamaan kylmänviileästi avaavia syöttöjä omalta puolustuslinjalta, ja melkein joka kerta tekee tämän vielä virheittä.

Aikaa kului ja 16-vuotias de Ligt pelasi debyyttinsä Ajaxin juniorijoukkueessa – Ajax Jongissa, joka tunnetaan myös nimellä AJAX II, eli Ajaxin kakkosjoukkue. Debyytti tuli elokuussa ja de Ligt pelasi täydet 90 minuuttia 2. divarimatsissa FC Emmeniä vastaan.

Vain kaksi kuukautta myöhemmin 17-vuotias de Ligt oli murtautunut Ajaxin miehistöön ja pelasi debyyttinsä Hollanin cupissa Willem II vastaan.

De Ligtille ei riittänyt salamannopea nousu seuran riveissä, vaan teki vielä maalin debyyttiottelussaan. Kulmapotkusta etutolpalta, mikä luontuu helposti 188-senttiseltä jässikältä. Maalissa historiallista on se, että vain Clarence Seedorf on onnistunut nuorempana tekemään maalin Ajaxin paidassa.

De Ligtillä ei ollut aikomustakaan hidastaa tahtiaan ja se näkyi kentällä: cup-debyytin jälkeen de Ligt pelasi 11 Eredivisie-ottelua ja yhdeksän Eurooppa-liiga-ottelua, sekä UEL-finaalin. Samalla de Ligtistä tuli kaikkien aikojen nuorin pelaaja, joka on pelannut Eurooppa-liigan loppuottelussa.

 

Samalla kaudella de Ligt pääsi myös ensimmäistä kertaa edustamaan Hollantia ystävyysottelussa Bulgariaa vastaan. Debyytti ei mennyt aivan kuten seurajoukkueessa, ja Bulgaria teki aikaisen maalin de Ligtin yksilövirheestä ja de Ligt otettiin puoliajalla vaihtoon. Tämäkään ei de Ligtin menoa hidastanut, sillä hän on nykyään Hollannille tärkeä avauksen pelaaja ja on edustanut maataan 11 kertaa.

Nykyään 19-vuotias Ajax-kapteeni, ja Hollannin maajoukkueen avausmies on aivan omalla tasollaan liigassa. De Ligt on Hän johtaa ylivoimaisesti puolustajien syöttötilastojen jokaista aspektia, ja näyttää jo 19-vuotiaana kokeneelta topparilta.

 

Kokemus ja kypsyys eivät näy pelkästään pelikentällä vaan myös lehdistön edessä, kun lehdistö kysyi nuorukaiselta, että missä mielummin pelaisi, Manchester Cityssä vai Barcelonassa vastasi de Ligt rauhallisesti ‘’Ajaxissa’’ .

 

Salaisuus se ei ole, että Barcelonalla ja Ajaxilla on ollut pitkä historia pelaajakaupoista, eikä olisi hirveä shokki, jos de Ligt Barcelonaan päättäisi mennä.

De Ligt parantaa otteitaan ottelu kerrallaan, ja vain taivas on nuorukaiselle rajana, ja myös Barcelona tietää tämän.

Vaikuttaa lähes väistämättömältä, että de Ligt ottaa Gerard Piquen paikan Blaugranan avauksesta. Asia mitä Piquen pitää pelätä, sillä de Ligt on jo nyt parempi pelaaja kuin Gerard Pique ja tuleva maailman paras puolustaja.

 

Toimittaja: Frans Danakas