Tulevaisuuden lupaukset-sarja esittelee HEOn Kulta-tapahtumaan osallistuvia mielenkiintoisia henkilöitä eri linjoilta.

 

Diego Salvador on ollut aina kiinnostunut itsensä ilmaisusta ja eri kielimuodoista, jotka johdattivat hänet Helsingin yliopistolle opiskelemaan suomen kieltä, tavoitteena valmistua äidinkielen opettajaksi. Opiskelujen saatossa hänelle tuli kuitenkin sellainen tunne, että välillä pitää tehdä jotain muutakin ja välivuoden pitäminen pyöri mielessä. Teatteri kaikissa muodoissaan on aina ollut lähellä Salvadorin sydäntä ja sattumalta HEOn nettisivuille päädyttyään hän huomasi, että haku koulun draamalinjalle oli käynnissä.

– Laitoin hakemukseni elokuun alussa kun hakuaika lähestyi jo loppuaan, eli päätös piti tehdä nopeasti. Ei sitä montaa kertaa tarvinnut miettiä, teatteri on intohimoni ja olen aina halunnut tehdä töitä sen parissa. Onneksi hakemiseni jälkeen ei mennyt montakaan päivää kun koulusta tuli kirje, jossa minut toivotettiin tervetulleeksi.

HEOn draamalinjalla kaikki ovat saaneet tehdä kaikkea. Tällä samalla tyylillä syntyi myös draamalinjan Kulta-tapahtuman teatteriesitys ”Olet ollut ja tulet olemaan?” Esitystä tehdessä osa on ollut puvustajina, osa lavastajina, lisäksi sekä tarpeisto että tuotantokin ovat pyörineet ryhmän oppilaiden kesken.

– Olemme tehneet kaiken alusta asti itse, meillä ei ollut edes minkäänlaista valmista käsikirjoitusta. Esitys on tehty ryhmälähtöisesti ohjaajan avustamana. Tein gallupia ja kysyin ihmisiltä, miksi esitystämme kannattaisi tulla katsomaan. Yksi yhtenevä mielipide tuli ilmi: olemme tehneet sen yhdessä itse ja se on meidän näköisemme teos.

”Olet ollut ja tulet olemaan?” käsittelee erilaisia nuorten ja vanhusten tarinoita, miten he kohtaavat vai kohtaavatko ollenkaan. Esityksessä on monialainen lähestymistapa aiheeseen, siinä kurkistetaan myös stereotypioiden taakse. Näytelmästä huokuu nuoruuden into ja palo.

Esityksessä on käytetty hyödyksi myös hauskoja omakohtaisia kokemuksia. Draamalinja työskentelee eri rakennuksessa kuin HEO ja usein aamuisin samassa paikassa heidän kanssaan pidetään vanhempien ihmisten tanssi- ja joogatunteja.

–  Meidän nuorten ja heidän yhteiselo on ollut välillä haasteellista, koska teemme teatteria, josta luonnollisesti syntyy ääntä ja he taas arvostaisivat joogatessaan asiaankuuluvaa rauhallisuutta. Ikäihmisten joukossa on ollut epäluuloja siitä, mitä me nuoret talossa teemme. Kerran eräs vanhemmista tuli kysymään draamalinjalaiselta voiko hän varmasti jättää kengät eteiseen, ettei kukaan varmastikaan varasta hänen kengänpohjallisiaan. Näistä tilanteista on otettu aineksia myös esitykseemme.

Salvador on ollut tyytyväinen HEOn draamalinjaan ja haluaisi tulevaisuudessa yhdistää rakkautensa opettamiseen ja teatteriin, sillä hän näkee teatterin myös oivana opetusmenetelmänä. Hän onkin aloittamassa tarinateatteriohjaajan koulutuksen. Tarinateatterissa näyttelijät improvisoivat kertojan tarinasta kohtauksen esimerkiksi tunteiden pohjalta.

Salvador muistaa lauseen, joka on tullut ilmi draamalinjan esitystä tehdessä. Se sitoo esityksen osat yhteen ja toimii myös varsin hyvin elämänohjeena tai mottona.

– Jos katsoo, voi tulla nähdyksi turvallisesti.

 

HEO Kulta – Kulttuuri- ja taideviikot KOKO-teatterissa 3.-14.4.2018. Draamalinjan teatteriesityksen ”Olet ollut ja tulet olemaan?” ensi-ilta perjantaina 6.4. klo 19.

Muut esitysajat:

  • Lauantai 7.4. klo 14
  • Sunnuntai 8.4. klo 14 ja 18
  • Perjantai 13.4. klo 19
  • Lauantai 14.4. klo 14

Lippujen varaukset https://heokulta.fi/lippuvaraukset/

 

Teksti: Tuuli Vähämäki

Kuvat: Aleksi Kylmälahti