Tällä kaudella NHL:ssä on nähty 56 kenttäpelaajaa maalivahdit mukaan otettuna. On aika tarkastella heistä parhaita kun runkosarjaa on jäljellä vielä kuukauden päivät.

Moni uusi suomalainen on nostanut päätään tällä kaudella maailman parhaassa jääkiekkoliigassa. Tuo määrä tulee kasvamaan entisestään tulevien vuosien aikana. Farmissa pelaa tälläkin kaudella useita huippunimiä jotka tulevat lyömään itsensä läpi tulevaisuudessa. Tässä listauksessa käydään läpi parhaimmat kenttäpelaajat.

Mutta ketkä pääsevät tälle kyseiselle listalle? Otetaan siitä selvää.

1. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Uran aikana NHL:ssä: 320 ottelua, 121+175=296, +/- tilasto -3

Tällä kaudella jälleen hurjaa jälkeä lumivyöryn ykkösketjussa tehnyt Rantanen on viime vuosien aikana nostanut itsensä koko liigan parhaiden laitahyökkääjien joukkoon. Kuluvalla kaudella hurja maalivire on nostanut suomalaisen jopa maalipörssissä ihan kärkikahinoihin. Joukkueena Avalanchen peli on vakuuttavaa, ainoana tavoitteena voittaa tällä kaudella Stanley Cup. Rantanen saa yli 19 minuuttia keskiarvolta peliaikaa ottelua kohden ja yli neljä minuttia ylivoimaa. Tähän mennessä 39 otteluun 46 pistettä, joista maaleja 22. Luo tuhoisan kentän Nathan MacKinnonin ja Gabriel Landeskogin kanssa, mutta pystyy tarvittaessa luomaan tehoja myös muissa ketjuissa.

2. Aleksander Barkov, Florida Panthers

Uran aikana NHL:ssä: 514 ottelua, 171+278=449, +/- tilasto 44

Yksi NHL:n parhaista senttereistä. Pääsee pelaamaan paljon erikoistilanteita, ottelua kohden yli 21 minuttia jääaikaa, ylivoimalla vähän yli kolme minuuttia ja alivoimaa melkein kaksi minuuttia. Floridan tärkein pelaaja menestyksen kannalta. Tällä kaudella joukkue on vihdoin siinä vaiheessa millä voidaan menestyä kun tärkeät pelit alkavat. Kesällä Pittsburghista hankittu Patric Hörnqvist ei tullut ottamaan pelkästään aurinkoa vaan pelaamaan jääkiekkoa. Päävalmentaja Joel Quennevillen toinen kausi pantterilauman käskijänä alkaa tuottaa hedelmää. Barkovin sopimus loppuu kauden 2021-2022 jälkeen ja nyt on viimeistään aika päästä pitkälle jos huippusentteri halutaan kiinnittää tuleviksi vuosiksi. Tällä kaudella 35 otteluun 42 pistettä tehnyt Barkov on voittanut urallaan Lady Byng Memorial Trophyn ja tällä kaudella on huhuttu jopa Hart Memorial Trophya.

3. Sebastian Aho, Carolina Hurricanes

Uran aikana NHL:ssä: 349 ottelua, 137+163=300, +/- tilasto 49

Organisaation franchise-pelaaja ja tulevaisuuden liideri. Ahon jäätävä peliäly on omaa luokkaansa ja sitä ei kovin usealla koko liigassa edes ole. Noussut lyhyen uransa aikana koko NHL:n supertähti luokkaan ja pelkkää kehitystä on vain luvassa. Hurricanes toi Ahon ja Teuvo Teräväisen johdolla uskon kipinän menestykseen kevään 2019 playoffien jälkeen. Vain taivas on rajana Aholla jolle luultavasti lyödään C-kirjain rintaan. Tällä kaudella Aho on pelannut melkein 20 minuuttia ottelua kohden, joista melkein neljä minuuttia on ylivoimaa ja kaksi minuuttia alivoimaa. Voidaan laittaa kentälle milloin tahansa kokonaisvaltaisuudensa vuoksi. Yltyi viime kaudella hurjaan maalivireeseen tehden 38 maalia 68 otteluun. Tällä kaudella Aho ei hirveästi otsikoissa ole ollut vaikka peli on kulkenut. 39 otteluun 37 pistettä tehnyt suomalaishyökkääjä kuuluu niihin pelaajiin joiden odotetaan tekevän piste per peli.

4. Joonas Donskoi, Colorado Avalanche

Uran aikana NHL:ssä: 387 ottelua, 76+107=183, +/- tilasto 34

Raahesta lähtöisin oleva suomalainen pelaa tällä hetkellä uransa parasta kiekkoa ja sitä on huikeaa seurata. Ei saanut San Josessa itsestään kaikkea potentiaalia irti ennen kuin sai unelmadiilin mestarisuosikki Coloradon riveihin. Pelaa kolmosketjussa Valeri Nichushkinin ja Tyson Jostin kanssa luoden yhden NHL:n parhaimmista kolmosketjuista. Aloitti kauden kakkosylivoimassa mutta nyt tehokkuudensa ansiosta on nostettu ykköseen Nathan MacKinnonin, Cale Makarin, Mikko Rantasen ja Gabriel Landeskogin kanssa. Raahelainen on tehnyt tällä kaudella 39 otteluun 28 pistettä ja yhden kauden maaliennätys on vain kahden maalin päässä. Viime kaudella Donskoi teki 16 maalia ja nyt tällä hetkellä maaleja on kasassa 15 kappaletta. Peliaikaa ottelua kohden tulee melkein 14 minuuttia ja peliaika vain nousee erikoistilanteiden ansiosta. Ei paistattele liikaa parrasvaloissa mutta tekee huikeaa työtä alemmissa tulosyksiköissä.

5. Roope Hintz, Dallas Stars

Uran aikana NHL:ssä, 145 ottelua, 40+43=83, +/- tilasto -4

Dallasin ehdoton ykkössentteri Tyler Seguinin poissa ollessa. Takatukka hulmuaa kun Hintz kiitää kentällä. Ottanut hienosti oman paikkansa Starsin miehistöstä. Teki kauden 2018-2019 playoffeissa 13 otteluun 8 pistettä vaikka pelasi lopussa murtuneella jalalla. Viime yönä huikea näytös Chicagoa vastaan tehden tehot 1+3. Pelaa 18 minuuttia ottelua kohden ja kolme minuuttia ylivoimaa ykkösylivoimassa Jamie Bennin, Joe Pavelskin, John Klingbergin ja Miro Heiskasen kanssa. Teki viime kauden jälkeen kolmivuotisen jatkosopimuksen suhteellisen pienellä 3,150 miljoonan cap hitillä. Taso vain nousee koko ajan ja tulevaisuudessa palkkanauha näyttää suurempia lukuja. Tämä kausi ollut haastava koko joukkueella koronatartuntojen ja karanteenien vuoksi. Silti piste per peli tahdissa, 27 otteluun 28 pistettä.

 

Teksti: Toni Romppainen