Kuluva Valioliigakausi on ollut kaikin puolin hyvin vaiherikas. Manchester City aloitti kauden surkeasti, mutta hiljalleen on noussut ansaitsemalleen paikalle. Kausi pitää myös sisällään useita jopa yllättäviä läpimurtopelaajia.

Valioliigakausi 2020-2021 alkoi samalla tavalla kuin aikaisempi oli loppunut, eli koronatilanteen takia tyhjillä katsomoilla. Lähes jokainen joukkue on kärsinyt vähintään muutaman takaiskun pandemian johdosta. 

Kausi alkoi usean joukkueen kohdalla hyvin erilailla, mitä sarjataulukko nyt näyttää. Esimerkiksi Liverpool sekä Tottenham pitivät kärkipaikkaa hallussaan lähes koko alkukauden, mutta nyt molemmat ovat tippuneet sarjataulukossa selkeästi alaspäin. Liverpool on tällä hetkellä 7. sijalla ja Tottenham kuudennella.

Lukuisat pelaajat ovat kuitenkin loistaneet korkealla tasolla pandemiasta huolimatta. Jopa muutamia yllätysnimiä on noussut pinnalle suorituksillaan. Loistavana esimerkkinä toimii West Hamiin kaudelle 2019-2020 siirtynyt Tomas Soucek. Mies on paukuttanut kuluvalla kaudella Valioliigassa yhdeksän maalia, vaikka odotukset olivat seuran sisällä varmasti huomattavasti alhaisemmat.

West Hamista löytyy myös toinen hieman yllätyksellisesti tähtiin noussut pelaaja, nimittäin Jesse Lingard. Mies siirtyi tammikuun lopussa Manchester Unitedista Lontooseen lainalle ja on sen jälkeen ollut yksi koko liigan parhaista pelaajista. West Hamiin siirryttyä hän on paukuttanut kahdeksaan peliin kuusi maalia sekä kolme syöttöä.

Ketkä sitten ovat olleet kuluvan kauden top 5-pelaajat Valioliigassa? Listaan alle omat mielipiteeni asiasta.

 

5. Jack Grealish

Aston Villa-kannattajien suosikki Jack Grealishin nousu Valioliigassa on ollut huimaa seurattavaa. Villan oma kasvatti sekä seuran elinaikainen kannattaja on usein ollut Dean Smithin ratkaisija ja hänen tasaiset esityksensä ovat alkaneet herättää paljon huomiota. Villa-kannattajien keskuudessa mies on ollut jo useamman kauden supertähti, mutta nyt on muukin maailma ymmärtänyt asian. 

Vielä vasta 25-vuotiaalla Jack Grealishilla on potentiaalia nousta yhdeksi Englannin tämän sukupolven parhaista pelaajista. Mies on erittäin taitava pallon kanssa sekä hänellä on näkemystä maalintekopaikkojen luomiseen. Hän on ollut tällä kaudella jo 16:ssa maalissa mukana, kun tilille on kertynyt kuusi maalia sekä kymmenen syöttöä.

 

 

4. Ruben Dias

Epäilemättä tämän Valioliigakauden paras hankinta Ruben Dias on vaikuttanut Manchester Cityn puolustukseen Virgil Van Dijkin tavoin. Portugalilainen keskuspuolustaja tuntuu olevan aina oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja on ollut olennainen osa Manchester Cityn vahvoja esityksiä tällä kaudella.

Kiistatta Valioliigan paras keskuspuolustaja tällä hetkellä, Dias on ollut äärimmäisen vankka puolustussuuntaan. Erinomainen ilmassa sekä loistava pallon kanssa. Loistavien esitysten myötä 23-vuotias tähti on vakiinnuttanut paikkansa Manchester Cityn sekä Portugalin kokoonpanossa.

 

 

3. Ilkay Gundogan

Toinen Manchester Cityn tähti listallani on saksalainen keskikenttäpelaaja Ilkay Gundogan. Lukuisat kriitikot, asiantuntijat ja fanit ajattelivat, että Kevin De Bruynen loukkaantuminen suistaa Cityn kauden raiteiltaan, mutta De Bruynen pois ollessa saksalainen otti vastuuta hyökkäyspään suhteen ja onkin tällä hetkellä Cityn tehokkain maalintekijä.

 

Yksi Valioliigan kokonaisvaltaisimmista keskikenttäpelaajista, Gundogan pystyy rikkomaan peliä, luomaan mahdollisuuksia ja tämän kauden perusteella jopa tekemään maaleja.

30-vuotias keskikenttäpelaaja on tehnyt tällä kaudella jo 12 maalia ja on ollut äärimmäisen tasainen esityksillään. Manchester Cityn jahdatessa kaikkia neljää pokaalia Gundogan on isossa osassa jokaisessa kilpailussa ja onkin koko joukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista.

 

2. Bruno Fernandes

Kyseinen mies on lähes yksin muuttanut Manchester Unitedin jälleen kilpailukykyiseksi ja varteenotettavaksi joukkueeksi. Bruno Fernandes on kiistatta yksi Valioliigan ja jopa koko maailman parhaista pelaajista tällä hetkellä.

Manchester Unitedin kirkkain tähti Bruno Fernandes on pelannut häikäisevän loistavan kauden ja on jo nyt saavuttanut uskomattomia lukuja, vaikka kautta on vielä kahdeksan kierrosta jäljellä.

Tähän mennessä 30:ssa Valioliiga-ottelussa portugalilainen supertähti on tehnyt uskomattomat 16 maalia sekä napannut 11 syöttöä. Mikäli Manchester United haluaa säilyttää paikan neljän parhaan joukossa, niin Fernandesin merkitys on joukkueelle valtava.

 

 

1. Harry Kane

Listani kärkipaikkaa pitää hallussaan Valioliigan sekä mahdollisesti koko maailman paras ja monipuolisin hyökkääjä tällä hetkellä. Harry Kane on ollut Jose Mourinhon luottohyökkääjä kaikissa kilpailuissa, kun kaiken kaikkiaan mies on ollut mukana 45:ssä maalissa kauden aikana. 

Kane on tällä kaudella osoittanut olevansa varsin kykenevä luomaan peliä jo entuudestaan tutun kliinisyyden lisäksi. Mies on usein ollut ottelun ylivoimaisesti tärkein pelaaja Tottenhamin vaikeuksissa olevalle joukkueelle.

Tällä kaudella 27-vuotias Kane on ollut Valioliigassa tavalliseen tapaansa hyvin tehokas tehden 19 maalia 28:ssa ottelussa. Huikean maalimäärän lisäksi miehellä on hurjat 13 syöttöä Valioliigassa. 

 

Miehen työmoraali sekä johtajuus on potkinut muita seuratovereita eteenpäin. Tällä kaudella Kanen tutkaparina on toiminut myöskin varsin loistavaa kautta pelaava Heung Min-Son

Miehet rikkoivat muun muassa yhden kauden tehokkaimman duon maaliennätyksen. Aikaisemmin ennätystä pitivät nimissään Alan Shearer ja Chris Sutton 13:lla maalilla, mutta Kane/Son kaksikko iski maaliskuun alkupuolella jo kauden 14:nnen täysosuman. Kyseessä on siis maaleja, joissa molemmat miehet olivat mukana, eli toinen miehistä syötti ja toinen teki.

 

Kirjoittanut: Osku Vuolle

20urh.osku.vuolle@heoedu.fi