Henri Niemelän Topit ja Flopit -listaus analysoi jälleen edellisen viikonlopun suurimmat onnistujat sekä epäonnistujat. Viikonloppuna nähtiin jälleen hienoja kamppailuita kuten El Classico ja Tottenham-Manchester United. Sarjoja on enään reilu kuukausi jäljellä, kenellä on parhaat lähtökohdat loppukiriin?

 

Topit:

 

  1. Real Madrid ja Zinedine Zidane

 

Heti alkuun on sanottava, että viikonlopun El Classico Real Madridin ja FC Barcelonan välillä oli viihdyttävin laatuaan pitkään aikaan. Kevät ja Zinedine Zidane, siinä tuntuu olevan raudanluja ja ulospäin hyvinkin pelottava duo. Jälleen tiukassa paikassa ja isossa pelissä Zidane veti kanin hatusta ja sai Barcelonan paikoitellen näyttämään erittäin huonolta jalkapallojoukkueelta. Zidanen luottopelaajat Luka Modric ja Toni Kroos pistivät toimiston pystyyn keskikentälle ja Karim Benzema osui totutusti puiden väliin. Zidanen joukkueen kausi tuntuu aina alkavan vasta vuodenvaihteen jälkeen ja kaikki pelit ennen sitä ovat heille vielä pre-seasonia. Se on ihan sama, että kuinka heikko alkukausi tällä joukkueella on ollut, sillä se silti taistelee Zidanen johdolla keväällä mestaruudesta sarjassa kuin sarjassa. Vuonna 2021 joukkueella on edelleen mahdollisuudet voittaa sekä La Liga että Champions League.

 

 

  1. West Ham ja Jesse Lingard

 

Uskokaan tai älkää, mutta Lontoon olympiastadionilla voidaan pelata Champions League-otteluita kaudella 2021/22. Viikonlopun 3-2 voittoon päättyneen Leicester -ottelun jälkeen David Moyesin luotsaama nippu löytyy Valioliigan sarjataulukosta sijalta neljä. Joukkueen hyökkäyspelaaminen on ottanut viime aikoina isoja askeleita eteenpäin ja siitä osoituksena on yhdeksän tehtyä maalia kolmeen edelliseen otteluun. West Ham on ollut kuluneen kauden isoin yllättäjä ja tähän joukkueeseen kirsikka kakun päälle oli Jesse Lingardin lainaaminen Manchester Unitedista. Välillä naurunalaiseksi joutunut pelimies on löytänyt Lontoosta huikean kevätvireen. Viikonlopun ottelun jälkeen Lingard on pelannut West Hamissa yhdeksän ottelua tehden niissä kahdeksan maalia ja kolme maaliin johtanutta syöttöä. Pelkästään maaleja Lingardilla on yhdeksän ottelun jälkeen enemmän kuin Englannin maajoukkuepelaajilla Jack Grealishillä, Phil Fodenilla ja Mason Mountilla. Tätä tahtia vielä kuukausi niin mies nähdään varmuudella mukana kolmen leijonan joukkueessa kesän EM-kisoissa.

 

 

  1. Manchester United

 

Manchester Unitedin ja heidän luotsin Ole Gunnar Solskjaerin yhteinen tie huipulla on ollut hyvin kuoppainen. Pettymykset ovat seuranneet toisiaan niin Valioliigassa kuin myös Champions Leaguessa. Tälle kaudelle Manchesterin punainen puoli on kuitenkin ottanut harppauksen kohti Euroopan huippua. Viikonlopun 1-3 vierasvoitto Tottenhamista vankisti seuran asemaa Valioliigan kakkossijalla. United pelasi tavoilleen uskollisesti huikean toisen puoliajan ja käänsi ottelun itselleen oltuaan puoliajalla 1-0 tappiolla. Pelin ratkaisi uruguaylainen Edinson Cavani ottelun peliminuutilla 79. United on tunnettu tällä kaudella ennen kaikkea vahvana vierasjoukkueena ja se onkin pelannut nyt 23 Valioliiga- ottelua putkeen tappioitta. Sitkeä joukkue on lisäksi kääntänyt tällä kaudella jo yhdeksän ottelua tappioasemasta voittoon ja näillä pisteillä se onkin vankistamassa asemaansa Champions League-otteluihin kaudelle 2021/22.

 

 

Flopit:

 

  1. VAR

 

Valioliiga ja VAR ovat yhdistelmä, josta voisi kirjoittaa artikkelin tai kaksi. Uusi, muttei enään tässä vaiheessa niinkään yllättävä farssi nähtiin viime perjantaina Fulhamin ja Wolves ottelussa. Wolvesin hyökkääjän Willian Josen 0-1 maali hylättiin ensimmäisen puoliajan lopussa VAR:n toimesta. Valioliigassa ollaan tykätty piirrellä paitsioita viivoittimen kanssa kuluneella kaudella ja niin tehtiin myös tässä tapauksessa. Tässä tapauksessa allekirjoittanut ei ainakaan erottanut kuvasta, että mikä hyökkääjän ruumiinosa oli paitsiossa. Tämä pelleily VAR:n kanssa on mennyt liiallisuuksiin ja ensi kaudeksi on aika muuttaa sääntöjä, jollain tapaa. Tällä puuhastelulla tapetaan sekä hieno sarja, että laji.

 

 

  1. Manchester City

 

En olisi uskonut viime aikojen otteilla, että Manchester City löytyy vielä flopit-osastolta viikolla viisi. Sinällään itse 1-2 tappio Leedsille ei oikeuta tälle sijalle, vaan tapa jolla se tuli. City kierrätti kokoonpanoaan rajusti viikonlopun otteluun, sillä he ovat lähes varmoja Valioliigan mestareita ja seuraavalla viikolla on edessä ratkaiseva Champios Leaguen toinen osaottelu Dortmundia vastaan. Leedsiä vastaan maalintekoyritykset menivät Citylle lukemin 29-2 ja laukaukset kohti maalia lukemin 7-2. Näillä tilastoilla Leeds kuitenkin onnistui voittamaan ottelun ja vieläpä pelaten toisen puoliajan kokonaan miehen vajaalla Liam Cooperin otettua punaisen kortin ensimmäisen puoliajan lisäajalla. Tietyllä tapaa Cityllä oli tappioon varaa, mutta tapa jolla tappio Pep Guardiolan joukkueelle tuli on anteeksiantamatonta. Kysymysmerkkejä tappio varmasti aiheutti kullekin, ettei vaan menisi Cityllä ja Guardiolalla paniikkinappula pohjaan näin kevään korvilla. 

 

  1. Marseille

 

Ranskan Ligue 1:n jättiläinen Marseille uinuu Ruususen unta käynnissä olevalla kaudella. Joukkue on tunnettu näkemään sarjataulukossa PSG:n takana sijalla kaksi tai kolme monena vuotena, mutta niin ei tällä kaudella tule käymään. Marseille löytyy sarjassa sijalta kuusi, europelien ulkopuolelta ja joukkue on tässä vaiheessa jäänyt kärjestä jo huimat 20 pistettä. Tammikuun lopulla Marseillessa nähtiin välikohtaus, jossa seuran intohimoiset fanit tekivät hyökkäyksen joukkueen harjoituskentälle vaatien muutosta seuran johtoportaaseen. Marseillen viime viikonlopun tulos ei ainakaan helpottanut seuran tilannetta, sillä se jäi Montpellieriä vastaan 3-3 tasapeliin johdettuaan ottelua kahteen otteeseen. Fanit vaativat muutoksia ja niitä on myös helppo ennakoida kesällä tapahtuvaksi joukkueen otteiden perusteella. 

 


Henri Niemelä

henri.niemela18@gmail.com

@henekka18

 

Artikkelikuva:

Kristoffer Ilmasti

krisilmasti@gmail.com