Tottenham tarvitsi uuden stadionin, sillä joukkueen entinen kotipyhättö, legendaarinen White Hart Lane osoittautui seuralle liian pieneksi. Noin 36 000 ihmistä sisälleen mahduttanut stadion purettiin kauden 2016-2017 päätteeksi.

Spursin oli tarkoitus aloittaa pelit uutuudenkiiltävällä, 62 000 katsojaa vetävällä Tottenham Hotspur Stadiumilla jo kuluvan kauden alusta lähtien. Stadionin rakennustöiden jatkuvat viivästymiset toistensa perään tekivät seurasta naurunalaisen moneen otteeseen, ja yksi tapahtumaketju oli futisfanien (tai minun) silmissä erityisen raskas ja Valioliigakauden todellinen häpeäpilkku.

Joukkueen oli siis tarkoitus aloittaa uunituoreella stadionillaan Valioliigan kotiottelussa Liverpoolia vastaan 15.9.2018, mutta seuran puheenjohtaja Daniel Levy ilmoitti jo hyvissä ajoin, että viime kaudella Wembleyllä evakossa kotiottelunsa pelannut Spurs tulee jatkamaan pelejään Englannin suurimmalla jalkapallostadionilla. Syynä tähän oli, että uuden stadionin ”kriittisiin turvallisuustekijöihin liittyvissä asioissa” oli ongelmia. Seuraavaksi avausottelun ajankohdaksi suunnitteilla oli 29.10. ohjelmassa ollut huippukamppailu Tottenham-Manchester City, mutta metsään meni sekin yritys.

City-ottelua edeltävänä päivänä Wembleyllä pelattiin amerikkalaisen jalkapalloliiga NFL:n ottelu Philadelphia Eaglesin ja Jacksonville Jaguarsin välillä ja siitä vasta soppa syntyi.

Molemmat edellä mainitut ottelut jouduttiin pelaamaan peräkkäisinä päivinä Wembleyllä, joka osoittautui Valioliigan maineen kannalta täydelliseksi katastrofiksi. NFL-korstojen vierailun jälkeen stadionin nurmi oli niin hirvittävässä kunnossa, että se oli kulunut keskeltä ja molemmilta laidoilta ruskeiksi. Sen lisäksi kentällä komeilivat kaikki jenkkifutiksen rajaviivat. Kirsikkana kakun päällä oli keskiympyrässä katseet vanginnut jättimäinen NFL-logo.

Suomessa Viasatin asiantuntijoina ottelussa toimineiden Keith ”Keke” Armstrongin ja Pasi Rautiaisen kommentit kertoivat kaiken oleellisen.

– Kenttähän on suomeksi sanottuna perseestä! Anteeksi, että sanon tänä iltana noin ruman sanan, Rautianen pauhasi tuolloin.

– Miten voi lukea NFL keskellä Valioliigan ottelua? Miksei sitä ole maalattu pois? Miksei sitä kenttää ole maalattu vaikka vihreäksi? Hävettää Tottenhamin puolesta, äimisteli Armstrong omalta osaltaan.

Tänä päivänä Spurs-fanien mielestä tylsää nimeä kantava stadion on valmis. Nimi toki voi vielä muuttua mahdollisen yhteistyökumppanin myötä. Seura sai hieman yllättäen luvan ottaa tuliterä stadion käyttöön vielä tämän kauden aikana. Kokonaisuudessaan 960 miljoonaa euroa maksanut rakennelma tulee olemaan ensimmäistä kertaa virallisessa käytössä 3.4. Valioliigamittelössä, jossa Tottenham saa vieraakseen Crystal Palacen.

 

Toimittaja: Sampsa Suikkanen

Kuva: Pixabay