Radio Trombitin Hokikorneri-ohjelmassa vieraili viime perjantaina urheiluselostaja Teppo Laaksonen. Mies sanaili kattavasti selostusasioista sekä muun muassa Sporttimeisterit-podcastista, jossa hän on mukana.
Tällä hetkellä muun muassa SHL:ää työkseen tulkitseva urheiluselostaja Teppo Laaksonen vieraili perjantaina Radio Trombitilla Hokikorneri-ohjelman vieraana. Uransa varrella 33-vuotias journalismin moniottelija on opettanut selostamista, tehnyt töitä kirjoittavana toimittajana ja juontajana sekä selostanut radiossa ja televisiossa. Selostamisesta Laaksonen kiinnostui jo nuorena.
– Pleikkarilla pelattiin veljen kanssa ja selostin niitä pelejä. Sitten otettiin tietenkin VHS:lle myös pelejä ja selostettiin niitä. Radio Trombitissa oli ensimmäinen virallinen selostus, se oli ensimmäinen maaliskuuta vuonna 2005, C Moren jääkiekkoääni muistelee.
Selostajana Laaksonen haluaa viedä kuulijansa lähelle tapahtumaa kertomalla muun muassa pelipaikalla vallitsevasta säätilasta lähetyksen alussa. Jalkapalloakin selostanut ammattilainen tekee ottelutulkintansa mielellään pääasiassa Pasilasta käsin.
– On hyvä sanonta, että selostaja on kuin matkaopas. Hän antaa apuja ja kiinnostavaa tietoa ihmisille, Laaksonen viittaa selostajan tärkeimpiin tehtäviin.
– Sitä on mukavoitunut siihen, että suurin osa selostuksista on Pasilassa. Olen tottunut siihen, että kaikki toimii ja turhat reissut jäävät pois. Autossa istumiseen menevän ajan pystyn käyttämään hyödyllisemmin ja se menee tällä hetkellä valmistautumiseen ja siihen, että on itse paremmassa latingissa.
– Se on hirveän hienoa olla paikan päällä, mutta nykyään vältän sitä aina, jos on vain mahdollisuus. Ruotsiin ei ole onneksi tarvinnut vielä lähteä.
Paremman vireystilan lisäksi studioselostamisen etuja ovat Laaksosen mukaan muun muassa kustannukset. Hän nostaa esimerkiksi jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut.
– MM-kisoissa teen yleensä sitä lohkoa, jossa Suomi ei pelaa. Jos siellä on joku Itävalta–Italia-peli niin en tiedä, onko se parempi tai huonompi selostus riippuen siitä, mistä käsin se tehdään. Omasta mielestäni olen Pasilassa aika hyvä tekemään niitä.
Twitter on Laaksoselle tärkeä apuväline
Valmistautumisen tärkeyttä ei voi väheksyä ottelutapahtumia selostettaessa. Lisäksi selostajan täytyy olla innostunut asiastaan.
– Sellaista lähetystä ei voi olla, jossa selostaja itse ei ole kiinnostunut tapahtumasta. Se on maailman tärkein juttu, kun on tekemässä peliä, tähdentää Laaksonen.
Muiden töidensä ohella selostamista kymmenisen vuotta opettanutkin Laaksonen noudattaa perinteisiä tapoja otteluihin valmistautuessa ja muistiinpanoissaan. Hän kuitenkin nostaa yhden työnsä kannalta tärkeän sosiaalisen median kanavan esille.
– Jotkut tekee hienosti Exel-taulukoita, mutta minä teen kynällä ja paperilla muistiinpanot. Kaikilla on erilaisia metodeja valmistautua selostukseen, mutta minulla se ykkösjuttu on Twitter. Esimerkiksi SHL:n tapauksessa seuraan kaikkia mahdollisia ruotsalaisia seuroja, toimittajia, medioita ja faneja. Koko ajan näen, jos tapahtuu jotain ja luen sieltä huhuja, loukkaantumisia ja muuta.
– Twitter on hieno siitä, että se on kaksisuuntainen. Koen saavani sieltä niin hirveästi hyödyllistä tietoa, että jaan sitten itsekin eteenpäin näitä SHL-uutisia ja muuta kaikille kiinnostuneille ja niillekin, jotka eivät ole kiinnostuneita. Kaikkihan siellä ne näkevät.
Selostajat saavat silloin tällöin suorituksistaan myös palautetta sosiaalisessa mediassa. Laaksosen mukaan kaikki kritiikki on aina tervetullutta, jos se on asiallista.
Podcastit ovat kovassa nousussa
Selostamisen ohella Laaksonen työstää tällä hetkellä yhdessä kollegansa Julius Sorjosen kanssa Sporttimeisterit-podcastia. Jaksoja on tullut jo paljon ja useista eri aiheista, kuten formuloista, jääkiekosta ja jalkapallosta. Lisäksi Sporttimeistereissä kuullaan usein vierailijoita omien lajiensa asiantuntijoina.
– Viime vuonna homma lähti liikenteeseen. Törmättiin tällaiseen ideaan, että ruvetaan tekemään podcastia. En muista, montako jaksoa on tehty, mutta kyllä niitä varmaan parisenkymmentä jo on. Se on hauskaa hommaa ja pääsee käsittelemään paljon erilaisia aiheita, myhäilee Laaksonen.
Podcastit ovat todella suosittuja ja niiden suosiota lisää muun muassa kuunneltavuus paikassa kuin paikassa ja se, että ne ovat helposti saatavilla. Laaksosen ja Sorjosen Sporttimeistereitäkin pääsee kuuntelemaan millä tahansa laitteella RadioPlayn kautta – joko sovelluksella tai netissä.
– Podcasteja on tullut hirveän paljon eri lajeista ja tekijöitä on eri tyylisiä, se on todella hyvä juttu. Näkisin, että tämä on tulevaisuus tällä hetkellä ja kuka vaan voi aloittaa aina oman podcastin, jos nykyiset eivät kelpaa. Se tarkoittaa myös, että kilpailu ja laatu kasvavat koko ajan. Täytyy oikeasti tehdä hyviä ohjelmia, jotta erottuu.
Laaksosen selostuksia voi kuunnella tällä hetkellä C Morella, joka näyttää kaikki SHL:n pudotuspeliottelut. Ruotsin liigassa pelaaminen eroaa hieman kotoisasta jääkiekosta.
– SHL on hirveän nopea sarja ja siellä pelataan suoraviivaisemmin, eikä hitaita lähtöjä ole niin paljoa ja pyritään koko ajan eteenpäin. Itse tykkään hirveästi siitä. Euroopassa SHL on sarjoista mielestäni lähimpänä NHL:ää, kertoo selostaja itse tämänhetkisestä pääasiallisesta sarjastaan.
Teppo Laaksosen perjantainen haastattelu löytyy kokonaisuudessaan alta.
Toimittaja: Roope Määttä