Urheiluvuosi 2016 lähestyy loppuaan ja on aika katsoa urheiluvuotta suurennuslasin läpi suomalaisten näkökulmasta. Suomen urheiluvuoteen mahtuu niin menestystä kuin pettymyksiäkin.

Vuosi 2016 alkoi loistavalla tavalla, kun Suomen nuoret Leijonat voittivat nuorten jääkiekon maailmanmestaruuden kotikisoissaan. Suomen ykköskenttä Jesse Puljujärvi, Sebastian Aho ja Patrik Laine ihastuttivat suomalaisia loistavilla peliesityksillään. Puljujärvi, Laine ja Olli Juolevi valittiin koko turnauksen tähdistökentälliseen. Suomi voitti MM-kultaa myös alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Jääkiekkovuosi jatkui erinomaisena, kun Suomi tuli hopealle jääkiekon MM-kisoissa Venäjällä. Patrik Laine jatkoi aikuisten MM-kisoissa siitä, mihin nuorten kisoissa jäi ja hänet valittiin kisojen parhaaksi pelaajaksi. Patrik Laine oli myös johtotähtenä suomalaisittain upeassa kesän NHL-draftissa, kun ykköskierroksella varattiin jopa neljä suomalaista, joista kolme varattiin viiden parhaan joukossa. Laine varattiin toisena Winnipeg Jetsiin, Puljujärvi varattiin neljäntenä Edmonton Oilersiin ja Juolevi viidentenä Vancouver Canucksiin. Ensimmäisen kierroksen kruunasi vielä Henrik Borgström, jonka Florida Panthers varasi numerolla 23.

Jääkiekkovuosi ei ollut pelkästään juhlaa ja mitalisadetta. Loistava alkuvuosi nosti kansan odotukset suuriksi jääkiekon World Cupiin, josta odotettiin vielä yhtä mitalia, mutta Leijonat joutui poistumaan turnauksesta ilman yhtäkään voittoa tehden vain yhden maalin.

Muun talviurheilun saralla vuosi on ollut yhtä lailla vuoristorataa. Ampumahiihdon MM-kisoissa ilahduksen aiheita toi Kaisa Mäkäräisen pronssimitali 12,5 kilometrin takaa-ajokilpailussa. Mäkihypyn maailmancup oli tänäkin vuonna suomalaisittain surullista seurattavaa. Suomalaiset hyppääjät eivät edes hätyytelleet kärkisijoja. Hiihdon maailmancupissa Matti Heikkinen onnistui pääsemään mitaleille muutamassa kilpailussa. Heikkinen voitti 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun Kanadan Canmoressa maaliskuussa. Naisten puolella palkintosijoille ylsi kauden aikana Anne Kyllönen, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski, joka voitti kauden viimeisen kilpailun niin ikään Kanadan Canmoressa.

Yleisurheilun EM-kisoissa Suomelle ainoan mitalin toi Antti Ruuskanen, joka heitti Amsterdamissa keihäänsä pronssille. Antti Ruuskanen ja Tero Pitkämäki kärsivät loukkaantumisista kauden aikana, joten olympialaiset jäivät keihäänheiton osalta totaaliseksi pannukakuksi. Ruuskanen selviytyi ainoana suomalaisena olympiafinaaliin, mutta jäi vasta kuudenneksi.

Olympialaiset olivat kokonaisuudessaan pettymys. Ainoan mitalin Suomelle toi nyrkkeilijä Mira Potkonen, joka taisteli hienosti pronssille. Painin EM-kisoissa aikaisemmin vuonna 2016 hienosti kultaa paininut Petra Olli joutui pettymään raskaasti, kun hän putosi puolivälierissä Kirgisian Aisuluu Tynybekovalle. Paralympialaisissa suurin menestyjä oli viidennen olympiakultansa voittanut pikakelaaja Leo-Pekka Tähti.

Henri Kontinen nousi yhdeksi vuoden onnistuneimmista suomalaisista ja on vahva ehdokas vuoden urheilijaksi yhdessä yllä mainitun Tähden kanssa. Kontinen otti upeasti arvostetun Wimbledonin avoimien sekanelinpelin turnausvoiton. Henri Kontinen jatkoi loistavia otteita ja voitti vielä kolme tenniksen nelinpeliturnausta.

Maantiepyöräilijä Lotta Lepistö voitti historiallisesti MM-pronssia. Hän on ainoa suomalainen pyöräilijä, joka on onnistunut voittamaan mitalin maantiepyöräilyn aikuisten sarjassa.

Vuosi 2016 oli surullinen miesten jalkapallojoukkueelle. Huuhkajat jäivät ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1992 ilman yhtäkään voittoa kalenterivuoden aikana. Hans Backe sai lähtöpassit joulukuussa ja tilalle nousi jo Mika-Matti Paatelaisen potkujen jälkeen EM-karsinnat loppuun luotsannut Markku Kanerva.

Kaiken kaikkiaan urheiluvuosi oli värikäs, ja siihen mahtui paljon hienoja onnistumisia, sekä karvaita pettymyksiä. Urheilu herättää meissä kaikissa suuria tunteita. Nähtäväksi jää millaisia tunteita vuosi 2017 meille suomalaisille tarjoaa.