Charles Leclercin ilmiömäinen Bahrainin GP on jättänyt jälkeensä paljon kysymyksiä. Onko Sebastian Vettel se mies jonka taakse Ferrarin pitäisi asettaa mestaruushaaveet? Riittääkö Vettelillä virtaa edes auttamaan Ferraria kilpailemaan valmistajien mestaruudesta? Kun Mick Schumacherkin hengittää niskaan, on saksalaiskuskin tulevaisuus Maranellolla vaarassa.

 

Charles Leclerin debyyttikausi maailman kovimmassa rallisarjassa oli upea. Hän päihitti tallikaveri Marcus Ericssonin aika-ajoissa ja kilpailuissa toistuvasti. Ensimmäisen kauden päätteeksi hän oli kerännyt 39 MM-pistettä ja sijoittui sarjataulukossa sijalle 13.

Ferrari näki Monacolaisen potentiaalin ja korvasi Kimi Räikkösen italialaistallissa. Kimi Räikkönen siirtyi toiseen suuntaan, Alfa Romeolle. Leclercistä tuli nuorin Ferrarin F1 -kuljettaja sitten Ricardo Rodriquezin, jonka Ferrari palkkasi 1962.

Leclercin Ferrari debyytti Australiassa jäi hieman penkin alle. Monacolainen sijoittui aika-ajoissa viidenneksi ja kilpailussa sijoitus jäi samaksi. Ferrarilla oli selvästi ongelmia autossaan. Vettel vahvisti Maranellon vaikeudet. ‘’Kaikilla muilla näytti olevan paljon vähemmän ongelmia kuin meillä, auto oli liian hidas, ja yritin vain parhaani päästä maaliin’’.

Viimeisillä kierroksilla Leclerc yritti aggressiivisesti ohittaa tallikaveriaan, mutta tallipäälikön käskystä Leclerc jätti Vettelin rauhaan ja tuli maaliin sekunnin Vetteliä jäljessä. Ilman tätä käskyä Leclerc olisi taatusti ohittanut saksalaisen.

Bahrainin GP:ssä asetelma oli erilainen.

Ferrarilla oli selvästi tehty isoja muutoksia autoon, sillä Maranello dominoi Bahrainin harjoituksissa ja aika-ajoissa. Leclerc sai uransa ensimmäisen paalupaikan, ajaen n. puoli sekuntia nopeamman kierrosajan kuin Vettel. Silver Arrowin molemmat autot jäivät Ferrarin jälkeen, Lewis Hamilton ja Valtteri Bottas molemmat reilun sekunnin jäljessä Leclerciä.

GP alkoi toivottuun tapaan, ja Leclerc karkasi Vettelin kanssa Mercedes kaksikolta, kunnes Bottas ohitti Monacolaisen. Toisen kierroksen alussa Bottas teki kuitenkin henkilökohtaisen virheen, ja jäi Leclercin ja Hamiltonin taakse. Kuudennella kierroksella Leclerc ohitti Vettelin erittäin itsevarmasti ja alkoi näyttämään ylivoimaiselta.  Vettelin suurin heikkous tuli esille kun Hamilton ohitti saksalaisen 38 kierroksella. Saksalaisen pää ei kestänyt Hamiltonin räjähtävää ohitusta, ja hän yritti väkisin päästä takaisin Hamiltonin edelle. Tässä epätoivossa Vettel teki virheen, ja hänen auto pyörähti, jonka seurauksena Vettelin etusiipi irtosi ja vasen eturengas hajosi.

Kun tämä ei tuottanut vielä tarpeeksi surua Ferrarille, niin kierroksella 46 Charles Leclercin moottorissa ilmeni ongelma ja kaksi kierrosta myöhemmin Lewis Hamilton tuli Ferrarista ohi. Kolmanneksi viimeisellä kierroksella Bottas seurasi, ja pääsi Leclercistä ohi. Hollantilainen Max Verstappen olisi myös tullut Monacolaisesta ohi, mutta turva-auton avulla Leclerc onnistui pitämään paikkansa podiumilla.

 

Varmaa kuitenkin GP:n jälkeen on se että Leclerc on ilmiselvästi Ferrarin kahdesta kuskista parempi. Leclerciä on koko uransa kehuttu erittäin fiksuksi ja nöyräksi kuskiksi, joka ei aja pelkällä tunteella, ja se näkyy myös radalla. Bahrainin GP:n jälkeen, väittämättä F1:n paras kuski, Lewis Hamilton jakoi sympatiansa Leclercille:

‘’Tiedän että sinua ärsyttää, mutta sinulla on hieno tulevaisuus edessä’’

Hamilton joutui myös myöntämään, että Mercedeksellä on paljon töitä edessä jos he haluavat haastaa Ferrarin Kiinassa.

Italialainen lehdistö on purkanut turhautumisensa Sebastian Vetteliin.

Ferrari on kahden kisa viikonlopun jälkeen jo 39 pisteen päässä Mercedeksestä, eikä tilanne näytä siltä, mitä italiassa on toivottu. 

Corriere della Sera sanoo suoraan Vettelin tulleen nöyryytetyksi 10 vuotta nuoremman tallikaverinsa käsittelyssä. La Repubblican mukaan Leclerc on nyt Hamiltonin todellinen haastaja mestaruustaistelussa.

Italialaismedia on mennyt jopa niin pitkälle että on väittänyt Mick Schumacherin ottavan Vettelin paikan Ferrarilta, ja näitä huhuja on vahvistanut se että Schumacher pääsi tiistaina testaamaan F1-autoa ensimmäisen kerran. Schumacherilla oli Bahrainissa järjestetyissä testeissä käytössä Ferrarin SF90.

Tämä väitös menee silti yli hilseen. Uskottavinta on että Schumacher ajaa kauden loppuun Prema Powerteamin F2 tallissa, ja siirtyy ensikaudella Alfa Romeolle Antonio Giovinazzin tilalle. Yksi hyvä kausi Alfalla tosin merkitsisi varmasti sitä, että Ferrari saisi Schumacherista itselleen korvaajan Sebastian Vettelille.

 

Toimittaja: Frans Danakas

Artikkelikuva: Tiina Valavaara