Imatralaisessa salibandyssa on selkeä ykkösjoukkue Imatran Voima. Imatralainen junioritoiminta on edelleen kokonaan Voiman hallussa. Miesten peleissä on kuitenkin alkanut näyttää siltä, että harrastepohjaisempi seura SB Troopers alkaa ottaa hallintaa itselleen. Onko hallinta vain väliaikaista, vai onko valta vaihtumassa?

Kun puhutaan imatralaisesta salibandysta ensimmäisenä joukkueena tulee mieleen koko vuosikymmenen 2.divisioonassa pelannut Imatran Voima, jonka hallussa myös junioritoiminta on. Vuosikymmenen alussa sarjassa pelasi myös toinen joukkue SB Troopers, joka kuitenkin vuonna 2012 luopui sarjapaikasta ja siirtyi pelaamaan alempiin sarjoihin. 

Vuonna 2017 Troopers nousi takaisin 2.divisioonaan ja jäi selvästi “pikkuveljen” asemaan Voimaa kohtaan. Kaksi edellistä kautta mentiin kaavalla Voima pelaa sarjan kärkipäässä, Troopers varmistelee sarjapaikkaa ja lähes samalla rungolla joka kausi pelaava joukkue on kehittynyt kokoajan.

Tänä syksynä on kuitenkin alkanut näkyä muutosta. Voima oli pitkälle kesään ilman tietoa valmentajasta Toni Soikkelin vetäydyttyä pois valmennustehtävistä. Lopulta imatralaisille tuttu valmentaja Tomi Varis otti jälleen valmennustehtävät itselleen. Troopersin valmennuskuviotkin muuttuivat hieman, kun viime kausien pelaaja-valmentaja Janne Stenberg alkoi keskittyä pelkästään valmennukseen. 

Pelaajarintamalla tapahtui Voimalla radikaaleja muutoksia, jotka heikensivät joukkuetta paljon esimerkiksi nuoret ja lupaavat Jasu Lind, Miro Veijalainen sekä Akseli Tyystjärvi siirtyivät sarjaporrasta ylemmäs Lappeenrannan NST:hen. Maalivahtitilanne on ollut mielenkiintoinen, sillä paluun salibandykentille tehnyt Eetu Loikkanen loukkaantui ja Voima on peluuttanut juniori-maalivahtikaksikkoa Jesse Inkinen – Jose Inkinen. Troopers vastaavasti jatkoi edelleen samalla rungolla, vaikka joukkueeseen tulikin muutama vahvistus juurikin Voimasta maalivahti Iiro Liski sekä puolustaja Juha Ponkilainen Lappeenrannan PoNoVosta.

Kausi on puolenvälin tienoilla ja kun sarjataulukkoa katsoo herää kysymys voimasuhteiden muuttumisesta. Kahdeksan ottelun jälkeen Voima on sarjataulukossa toiseksi viimeisenä. Mielenkiintoiselta kuulostaa myös se, että kesken kauden Voima on heikentynyt vielä enemmän Mika Hietamäen siirryttyä NST:hen sekä Sauli Luukkosen siirryttyä kolmanteen imatralaisjoukkueeseen 4.divisioonassa pelaavaan Butchersiin. Troopers vastaavasti on yllättänyt olemalla tällä hetkellä sarjataulukossa jaetulla kärkisijalla, lisäksi Troopers pelasi Suomen Cupissa hyvin ja onnistui haastamaan Divarijoukkue Josbankin, mutta lopulta joutui taipumaan. Pari viikkoa sitten Troopers vahvistui Pelicans SB:stä saapuneella Matti Virtasella, joka onnistui välittömästi maalin teossa. Viime viikolla nähtiin kuitenkin radikaali muutos, jolla tulee varmasti olemaan vaikutusta loppukauteen kun Salibandyliiga kokemustakin omaava Tapio Kinnunen siirtyi Voimasta Troopersiin juuri ennen kauden ensimmäistä paikalliskamppailua. Myös Voima sai mielenkiintoisen vahvistuksen maalivahtiosastolle, kun kokenut maalivahti Joni Inkinen teki paluun tolppien väliin.

Lauantaina pelattu paikalliskamppailu oli kuitenkin hyvin tasainen, jonka Troopers voitti lukemin 8-6. Tämän ottelun perusteella joukkueiden välinen tasoero ei ole kovin suuri edelleenkään. Voima kuitenkin on varmasti vielä pitkään suosituin joukkue, koska Troopersilla junioritoiminta on vasta aluillaan ja Voimalla se on toiminut jo vuosia hyvin. Voisi siis sanoa, että valta on edelleenkin Voimalla

 

Samuli Pulkkinen