Lähes kaiken urheilun ollessa keskeytettynä, on monelle ihmiselle jäänyt iso aukko elämäänsä täytettäväksi. Tähän aukkoon on kuitenkin annettu erilaista täytettä esimerkiksi tapahtumien korvaamisella virtuaalisesti ja näyttämällä vanhojen kilpailuiden klassikkohetkiä. Onko tällainen pelkkää teennäistä täytettä, vai oikeasti mielenkiintoista sisältöä?
Virtuaalikilpailut
Tämänhetkinen tilanne on elektroniselle urheilulle täydellinen, sillä rajoitukset eivät estä tämän lajin harrastamista ja muun urheilun puutteessa ihmiset saattavat kiinnostua seuraamaan lajia paremmin.
Myös muut urheilulajit ovat siirtyneet virtuaaliseen maailmaan korvaamalla peruuntuneita kilpailuja videopeleillä.
Esimerkiksi NHL-joukkue New Jersey Devilsin otteluita on simuloitu NHL 20 -videopelin avulla saman päivänä, kun itse ottelu oli tarkoitus pelata. Tästä tavasta tekee hyvin tylsän se, että kukaan ei ohjaa joukkueita, vaan tulos on täysin tekoälyn varassa.
Myös Liigan pudotuspelit pelataan tänä vuonna NHL 20 -pelin avulla. Devilsiin verrattuna parempana puolena se, että mukana on oikeita ammattilaispelaajia sekä muuten julkisuudesta tuttuja henkilöitä. Oikeaa Suomen mestaruutta tällainen tapa ei tietysti ratkaise millään tavalla.
Formula 1:n Bahrainin osakilpailu ajettiin myös virtuaalisesti F1 2019 -videopelin avulla. Idea kuulosti mielenkiintoiselta, mutta itse kilpailu tuntui lässähtäneen kunnolla. Kilpailuun saatiin vain yksittäisiä oikeita formulakuskeja, vaikka kaikki oltiin kutsuttu mukaan. Lopulta kisaan osallistui ainakin monille suomalaisille täysin tuntemattomia henkilöitä. Pelaajia sanottiin myös taidottomiksi, ja itseäni häiritsi monta kertaa kilpailun aikana näkynyt videopelin epärealistisuus esimerkiksi törmäyksissä ja ohituksissa.
KHL:n keskeytyneet pudotuspelit päätettiin viedä myös loppuun epävirallisesti sosiaalisen median yleisöäänestyksellä. Siinä näkyy, että esimerkiksi Pietarin SKA:n faneja tällainen tapa ei kiinnosta yhtään Helsingin Jokerien voittaessa keskinäiset ”ottelut” yli 70 prosentin äänivyöryllä. Tällainen tapa tuntuu todella turhalta.
Klassikkohetkien uudelleeneläminen
Yksi loistavimmista tavoista eri urheilua näyttävillä medioilla pitää asiakkaansa sekä täyttää ohjelmistoaan on näyttää klassisia kilpailuja uusintana. Vaikka ottelun lopputuloksen tietääkin jo etukäteen, lähetyksiä tulee silti katsottua ihan jo nostalgian takia. Esimerkiksi itselleni jääkiekon nuorten maailmanmestaruuskilpailujen 2016 finaali on hyvin ikimuistoinen, ja sen katsominen toi hyviä muistoja pintaan. Myös joissain vanhemmissa tallenteissa on hienoa nähdä legendojen otteita, joista itsellä ei ole muistikuvia.