Valioliiga perui kaikki kevään jäljellä olleet ottelunsa koronaviruksen takia maaliskuun 13. päivänä. Kysymys siitä, miten kauden 2019-20 tulisi päättyä, on ollut suuri puheenaihe niin fanien kuin ammattilaistenkin keskuudessa.

Valioliigassa ehdittiin pelata vain 28 ottelukierrosta, vaikka kokonaismäärä olisi 38 per joukkue. Kausi on toistaiseksi keskeytetty huhtikuuhun saakka, mutta sen enempää tietoa ei ole.

Suureksi puheenaiheeksi on noussut, miten kauden 2019-20 tulisi nyt päättyä. Pelissä on kuitenkin suuria rahallisia hyötyjä sekä haittoja.

Englannin ylimmän sarjatason systeemissä kolme viimeiseksi jäänyttä joukkuetta putoaa alemmalle sarjatasolle. Tämä on taloudellisesti suuri takaisku putoaville seuroille, sillä alemmalla tasolla (Mestaruussarja) tulot ovat huomattavasti pienemmät kuin Valioliigassa. 

Puheenaiheeksi on myös noussut Liverpoolin erinomainen kausi, ja kuinka joukkueen ensimmäinen mestaruus sitten kauden 1989-90 on vieläkin epävarma. Liverpool on päässyt 25 pisteen karkumatkalle Manchester Citystä, joka lymyilee toisella sijalla. 

“Tällä hetkellä suljettujen ovien takana pelaaminen on tultava vasta terveysprioriteetin jälkeen”, kommentoi entinen Manchester United -pelaaja Gary Neville.

Monet haluavat pelata kauden loppuun, vaikka sitten keskellä kesää. Tämä toki siirtäisi suomalaistenkin kovasti odottamat EM-kisat vuodella eteenpäin. Jäljellä on vain kymmenkunta peliä ja kauden 2019-20 jatkaminen kesällä ei näin olisikaan mahdottomuus.

Suljettujen ovien takana pelaaminen on vaihtoehto, mutta miten seurat pystyisivät rajoittamaan faneja tulemasta stadionien ulkopuolelle taikka täyttämään baarit?

Suurten ihmismäärien kerääntyminen luo riskin viruksen leviämiseen ja tämä voi näkyä terveyskeskusten ylikuormittumisena. Ja kun kyseessä on oman joukkueen tippuminen tai mestaruuden voitto, voi olla varma siitä, että ihmismassoja kerääntyy stadionien ulkopuolelle.

Oikeaa ratkaisua on vaikea löytää, sillä kolikolla on tässäkin tapauksessa kaksi puolta. Kansanterveyden kannalta paras vaihtoehto olisi kauden keskeyttäminen siihen asti kunnes epidemia saadaan rauhoitettua, mutta odottamisessa on siinäkin omat haittapuolensa.

Mitä enemmän aikaa kuluu, sitä enemmän tappiota seurat tekevät. Pelaajien ja seurojen työntekijöiden palkat on vielä toistaiseksi maksettava. Vasta kun fanit päästetään takaisin stadioneille, alkavat seurojen tulot palata normaaleiksi.