Samaan aikaan kun monissa muissa Euroopan huippu maiden jalkapallosarjoissa mestaruudet sekä kärkipaikat rupeavat pikkuhiljaa varmistumaan suuntaan tai toiseen, Valioliigassa jännitys ja taistelu sekä mestaruudesta, että paikoista ensi kaudeksi Mestarien liigaan käy vasta kuumimmillaan. Kuluva kausi on jälleen kerran osoittanut sen, miksi Valioliiga on tasoltaan maailman kovin, sekä ehdottomasti mielenkiintoisin sarja.

Espanjan La ligassa on totuttu vuosikausien ajan siihen, että maailman kaksi suurinta seuraa Real Madrid ja FC Barcelona taistelevat keskenään mestaruudesta ja muut rimpuilevat vieressä. Toki viimeisen noin kuuden kauden aikana myös Madridin toinen joukkue Atletico on sekoittanut parhaansa mukaan tätä pakkaa, hyvänä esimerkkinä La ligan mestaruus keväältä 2014. Koska kuluneella kaudella epävarmasti pelannut Real Madrid ei ole pystynyt Barcaa mestaruuskamppailussa tosissaan haastamaan, ei Espanjan pääsarjassa ole liikaa jännitettävää tällä kaudella ollut, ainakaan kärkitaistelussa

Italian Serie A:ssa torinolaisjätti Juventus on kaasu pohjassa matkalla jo yhdeksänteen peräkkäiseen mestaruuteensa. Milanolaisseurat Internazionale, sekä AC Milan ovat näiden viimeisten kahdeksan kauden aikana pudonneet täysin pois Juventuksen kelkasta. Parhaiten torinolaiset mestaruudesta viime kausina on pystynyt haastamaan Napoli, mutta tällä kaudelle eivät hekään ole päässeet edes iskuetäisyydelle, vaan saapasmaan mestaruus ratkesi ylivoimaiselle Juventukselle käytännössä jo syyskaudella.

Saksan Bundesliigassa on 2010 luvulla ollut samantyylinen tilanne kuin Serie A:ssa. Suurseura Bayern Munchen on vienyt suvereenilla suorittamisella ja ylivoimaisella miehistöllään maan pääsarjan mestaruuden nimiinsä nyt kuutena vuotena putkeen. Tällä kaudella Bayern kuitenkin on saanut todellisen haastajan kamppailussa Saksan mestaruudesta, nimittäin joukkue käy kovaa vääntöä Borussia Dortmundin kanssa siitä kuka kannua nostaa keväällä. Ihan vain Bundesliigaan itsensä takia, sarjalle tekisi ehdottomasti hyvää jos Dortmund onnistuisi mestaruuden tänä vuonna voittamaan. Vaikka sarjaan onkin ensimmäistä kertaa vuosiin saatu mielenkiintoa mestaruus taisteluun, on Bundesliiga kaukana brittifutiksen tällä kaudella tarjoamasta jännittävyydestä.

Valioliigassa riittää tällä kaudella seurattavaa, aina viimeisille ottelukierroksille saakka.

Englannin Valioliigassa puolestaan jännitys on huhtikuun alussa aivan huipussaan. Taistelut niin mestaruudesta, kuin top neljä sijoituksista käyvät älyttömän kuumina. Piste menetyksiin ei ole kärkijoukkueista kellään varaa. Valioliiga onkin tasaisempi kuin koskaan ennen. Sarjassa on nykyään kuusi huipputason seuraa, joten jos joukkue pelaa vähänkin heikomman kauden, on Valioliigassa siinä tapauksessa nykyään äärettömän hankala päästä edes kärkinelikon paikoille.

Valioliigakauden 2018-19 mestaruustaistelu on kahden joukkueen kauppa, Manchester Cityn sekä Liverpoolin välilä. Hallitseva mestari Manchester City lähti kauteen jälleen ennakkosuosikkina. Joukkueen pelaajamateriaali on sarjan paras ja jälki on myös ollut kuluvalla kaudella sen mukaista. Edellisen kerran sarjamestaruutta vuonna 1990 juhlimaan päässyt Liverpool on kuitenkin antanut Citylle tälle kaudelle kovan kilpailun mestaruudesta, aivan koko rahan edestä. 32 pelatun Valioliiga ottelun jälkeen Liverpoolilla onkin allaan vain yksi tappio, joka tuli tammikuussa juuri Cityn vieraana.

Liverpool johtaa sarjaa tällä hetkellä kahden pisteen turvin ottelun vähemmän pelattuun Cityyn verrattuna. Mestaruus tuleekin todennäköisesti varmistumaan vasta aivan viimeisillä ottelukierroksilla. Valioliigan äärimmäisen kovaa tasoa kuvaa myös se fakta, että vaikka Liverpool häviäisi kauden aikana vain yhden ottelun, ei se silti välttämättä voita mestaruutta.

Mestaruustaistelun lisäksi Valioliigassa käydään myös hurjan kovaa kamppailua sijoista kolme ja neljä, jotka oikeuttavat pelaamaan ensi kaudella Mestarien liigan lohkovaiheessa. Näistä paikoista taistelevat Manchester Unitedin kanssa kolme lontoolaisseuraa Arsenal, Chelsea, Tottenham. Nämä neljä joukkuetta ovat kaikki toisistaan ainoastaan kolmen pisteen sisällä, kun kautta on pelaamatta lontoolaisseuroilla enää seitsemän ottelun verran.  ManU:lla otteluita jäljellä on kuusi. Arsenal nousi maanantai-iltaisella voitollaan sarjassa tällä hetkellä kolmanneksi, 63 pisteellään. Tottenham ja ManU seuraavat 61 pisteellä, ja kuudennella sijalla hengittää niskaan Chelsea 60 pisteellä. Jokainen mahdollinen pistemenetys voi siis koitua todella kalliiksi tässä taistelussa.

Valioliigan tasaisuutta sekä jännittävyyttä kuvaa hyvin myöskin se, ettei viimeiseen kymmeneen vuoteen mikään joukkue ole voittanut sarjaa kahdesti putkeen. Viimeisen kerran tähän temppuun on pystynyt silloin vielä Sir Alex Fergusonin valmentama Manchester United, joka juhli Valioliigan mestaruutta kolmena keväänä putkeen, vuosina 2007-09. Manchester Citylla on toki herkullinen mahdollisuus uusia viime vuoden mestaruutensa tänä keväänä. Valioliigan yllätyksellisyyttä puolestaan kuvaa täydellisesti kausi 2015-16, jolloin keskikastin joukkue Leicester City yllätti kaikki voittamalla sensaatiomaisesti mestaruuden sarjan huippujoukkueiden nenien edestä.

Valioliiga on jälleen kerran osoittanut sen, miksi se on maailman mielenkiintoisin jalkapalloliiga. Kuluvalla kaudella taso on ollut useammalla joukkueella niin kova, että ilmassa on ekstra määrä jännitystä aina viimeisille kierroksille asti.

Toimittaja: Matias Koskimäki

Kuva: Pixabay