Kun 18-vuotiaalta Matias Sauramaalta kysyy, haluaako hän olla paras, hän vastaa:

– Tottakai haluan! Mitä järkeä tässä touhussa muuten olisi, jos ei haluaisi olla paras!

Tämä lause kertoo paljon tästä nuoresta maalivahtilupauksesta, joka solmi tänä vuonna kaksivuotisen sopimuksen Suomen menestyksekkäimmän seurajoukkueen Helsingin Jalkapalloklubin (HJK:n) kanssa. Miehen perässä oli myös muutama muu Veikkausliigajoukkue.

Vantaan Vapaalassa lapsuutensa ja nuoruutensa viettänyt Matias ei ole ikinä ollut joukkueensa lahjakkain pelaaja. Kaiken mitä hän on saavuttanut, hän on ansainnut kovalla työllä ja motivoituneella harjoittelulla.

Matiaksen lapsuudenkoti sijaitsee aivan Myyrmäen kenttien ja hallien vieressä, joten alue oli idyllinen nuorukaisen kehittymisen kannalta. Hän kertookin, että kentillä kavereiden kanssa vietetyt tunnit ovat olleet tärkeä osa hänen kehittymistään.

Nuoruusvuodet

Sauramaa pelasi juniorivuotensa Vantaan Jalkapalloseuran (VJS:än) riveissä. 10-vuotiaaksi asti hän pelasi hyökkääjänä, mutta yhdessä turnauksessa heidän joukkueensa maalivahti loukkaantui ja Matias laitettiin maaliin. Sen jälkeen poikaa ei päästetty enää pois maalinsuulta.

Matias pelasi VJS:ssä 16-vuotiaaksi asti. Vasta 14-vuotiaana hän päätti, että alkaa panostamaan jalkapalloon tosissaan. Maalivahtivalmentaja Tommy Nordenswanin kanssa vietetyt treenimäärät alkoivat kasvaa todella suuriin määriin ja Matias jäikin useasti joukkueharjoitusten jälkeen harjoittelemaan omalla ajallaan, joko yksin tai Nordensvanin kanssa. Häntä ei kuitenkaan ikinä valittu piirijoukkueisiin.

– Olen vähän myöhään herännyt pelaaja, Sauramaa toteaa.

Kehittyminen

16-vuotiaana nuori maalivahti siirtyi PK-35:n miesten edustusrinkiin, jossa hän oli ensin vuoden ilman sopimusta, mutta harjoitteli kuitenkin koko vuoden joukkueen kanssa, sekä pääsi pelaamaan muutaman harjoituspelin. Samaisena vuonna Matias tajusi, että pärjää aikuisten tasolla, mikä ruokki nuoren miehen motivaatiota. Samalla hän päätti, että hänestä tulee ammattijalkapalloilija.

Vuonna 2013 syksyllä Matias kävi harjoittelemassa silloisen 2. Bundesliigajoukkue Dynamo Dresdenin kanssa. Siellä kilpailu oli kovaa ja pelin tempo vielä rutkasti kovempi kuin Suomessa. Jos teki virheen, sai välittömän palautteen. Ilmapiiri oli siis todella vaativa. Kaikkien pelaajien voitontahto oli todella kova ja peli oli erittäin fyysistä.

– Nautin ajastani Saksassa ja sain sieltä lisäboostia harjoitteluuni sekä motivaatiooni tähdätä huipulle.

Loppukaudesta Matias pääsi pelaamaan muutaman Ykkösen pelin ja tästä hän kiittääkin silloista valmentajaansa Ilir Zeneliä. Matias esiintyi näissä peleissä edukseen ja sai sopimuksen seuraavaksi kaudeksi PK-35:een.

Vaikeuksien kautta voittoon

Viime kausi oli nuoren miehen tähänastisen uran värikkäin. Siihen mahtui niin hyvää kuin huonoakin. Matias pääsi mukaan U18-maajoukkuerinkiin, mikä osoitti, että kova työ alkoi tuottaa tulosta. Hän sai myös vastuuta PK-35:ssä ja olikin harjoituspeleissä ykkösmaalivahdin roolissa.

Viimeisessä harjoituspelissä Matiaksen reisi kuitenkin revähti. Loukkaantuminen kesti kuusi kuukautta ja oli nuorelle miehelle vaikeaa aikaa. Samalla hän kuitenkin kasvoi henkisesti ihmisenä sekä pelaajana.

Kun reisi revähti ensimmäisen kerran, suhtautui Matias siihen kevyesti.

– Ajattelin, että se olisi pikkujuttu ja kohta olisin jo takaisin pelikentillä. Niin ei kuitenkaan käynyt ja loukkaantuminen uusiutui.

Silloin hän tajusi, että kuntoutus on tehtävä huolella, jotta hän pystyy palaamaan entistä vahvempana takaisin.

– Nuori pelaaja ei välttämättä itse tajua tilanteen vakavuutta loukkaantumisen tullessa ja ura saattaa tällöin loppua lyhyeen, Sauramaa toteaa.

Hän alkoikin loukkaantumisen myötä suhtautua paljon ammattimaisemmin jalkapalloon ja omien sanojensa mukaan hän sai kokonaispaketin kuntoon.

Paluu kentälle

Loukkaantumisen jälkeen Matias palasi pelikentille entistä vahvempana ja päättäväisempänä. Tällä hetkellä hänen harjoitusviikkonsa kuuluu kymmenen harjoitusta, joista hän harjoittelee omalla ajallaan neljästi. Tämä kertoo jotakin nuorukaisen kehittymishaluista.

– Ei minua kiinnosta, jääkö aikaa mihinkään muuhun, sillä jalkapallo on parasta mitä voi tehdä, Sauramaa kertoo.

Silti Matiaksella ei ole ikinä ollut ongelmia esimerkiksi koulussa.

HJK julkaisi alkuvuodesta tehneensä kaksivuotisen sopimuksen Sauramaan kanssa. Matias kertoo, että iso rooli sopimuksen syntymisellä on HJK:n maalivahtivalmentaja Ville Wallénilla, joka on nähnyt hänen potentiaalin ja halun kehittyä. Wallén onkin valmentanut Sauramaata jo jonkin aikaa Pohjois-Haagan yhteiskoulun aamuharjoituksissa.

– Wallénin intohimoinen valmennustapa on antanut minulle paljon oppia, maalivahtilupaus toteaa.

Sauramaa ei siis siirry täysin uusiin ympyröihin lähtiessään HJK:hon. Toki kanssapelaajat ovat uusia muutamaa tuttua lukuunottamatta. Maalivahti on harjoitellut HJK:n kanssa joulukuusta lähtien, eikä ole kokenut aikaansa Klubissa mitenkään erilaiseksi kuin PK-35:ssä.

– Tottakai pelaajat ympärillä ovat laadukkaampia, mutta en ole lähtenyt harjoituksiin ujostelemaan, toteaa nuorukainen päättäväisesti.

Isokokoinen maalivahti on nuoresta iästään huolimatta todella johtava pelaaja ja puolustajat sekä keskikenttäpelaajat saavatkin usein kuulla kentällä kunniansa. Monille saattaa kuitenkin tulla yllätyksenä, että kopissa Matias ei olekaan se äänekkäin pelaaja.

Tulevaisuuden tavoitteet

Tämä kausi on Sauramaalle tärkeä, sillä hän haluaa pelata koko ajan täysiä 90-minuuttisia. Matiaksen tavoite on päästä pelaamaan tänä vuonna Veikkausliigaa, mutta toisaalta hän tiedostaa roolinsa joukkueessa.

– On mahdollista, että lähden hakemaan peliaikaa jostakin Ykkösen seurasta, Matias toteaa.

Matias on kokonaisuudessaan tyytyväinen ratkaisuunsa siirtyä HJK:hon, mutta pitää siirtoa kuitenkin luonnollisena askeleena tässä vaiheessa. Mistään pikkupojan unelmasta ei voida siis puhua. Nuoren miehen tavoitteet ovat paljon korkeammalla. Kolmen tulevan vuoden sisällä Matias haluaa pelata mahdollisimman paljon U21-maajoukkuepelejä sekä Veikkausliigaa. Tavoitteena on myös kolkutella maajoukkueen portteja.

Vaikka Matias onkin harjoitellut omalla ajallaan monia satoja tunteja, olisi jotain silti voinut tehdä paremminkin.

– Tekniikkaharjoittelu on jäänyt liian vähälle ja siihen aion panostaa tulevaisuudessa.

Monille jalkapallon ystäville tuntematon nimi Matias Sauramaa on pystynyt näyttämään, että kovalla työllä sekä päättäväisellä asenteella vain taivas on rajana. Hän tiedostaa mitä haluaa ja asettaa tavoittensa korkealla, eikä aio jäädä muiden varjoon. Unelmana nuorukaisella on ulkomaankentät, mutta niiden kanssa on turha lähteä vielä kiirehtimään. Luotto omaan osaamiseen on silti kova, ja miksipä ei tällä omistautumisen määrällä olisi.

Kirjoitus: Justus Haapala
Kuvat: Teemu Turunen