Ei ole mikään salaisuus, että HJK on viimeiset vuodet ollut kotimaisen jalkapallon yksinvaltias, mutta viimein on löytymässä seura haastamaan mestarit.

Uusi Veikkausliigakausi on oven takana ja tauolla on kerennyt tapahtua paljon. Yksi isoimmista muutoksista joukkueisiin on Mika Lehkosuon luottomiehen Jose Riveiron siirtyminen FC Inter Turun peräsimeen. Espanjalainen valmentaja vietti HJK:ssa lähes kolme vuotta ennen siirtymistä Turkuun, missä espanjalaisen vaikutus alkaa välittömästi näkymään.

Interin maalivahtiosasto on joukkueen isoin kysymysmerkki. Kakkosmaalivahti Aati Marttisella on vielä pitkä matka sen tasoiseksi maalivahdiksi, joka omalla panoksellaan voittaa joukkueelleen pisteitä. Ykkösmaalivahti Henrik Moisander tuo kokemusta ja johtajuutta Interin puolustuslinjaan. Moisander on yksi liigan parhaita, ellei paras maalivahti jakamaan palloa jalallaan, mikä miellyttää Riveiroa. Moisanderin pitää silti löytää tasaisuutta pelaamiseen, välillä 33-vuotias pitää Interiä yksin pystyssä, ja välillä sortuu virheisiin.

Riveiron pelityyli on hyvin moderni, jossa toppareilta odotetaan hyvää pallollista osaamista ja hyvää peliälyä. Vaatimuksia mitä ei kaikista Veikkausliigan seuroista löydy, mutta Riveiro haluaa enemmän kuin palloja purkavan toppariparin. Tähän ongelmaan löytyi ratkaisu Hollannin toiseksi korkeimmalta sarjatasolta Daan Klinkenbergin muodossa. Klinkenberg tulee muodostamaan Miro Tenhon kanssa modernin ja nopean toppariparin ja kun yhtälöön lisää vielä A-maajoukkueen ovia kolkuttavan Niko Markkulan ja argentiinalaisen Luciano Balbin, on Interillä yksi liigan parhaiten palloa liikuttava puolustuslinja.

FC Interin keskikenttä on Riveiron ylpeys

Pohjalta löytyy yksi Veikkausliigan parhaita keskikentän puolustavia pelaajia Aleksi Paanasen muodossa. Paanasen suoritukset eivät näy maali- tai syöttötilastoissa, mutta illasta toiseen onnistuu olemaan yksi Interin parhaista pelaajista. Hän haluaa jatkuvasti palloa, ja tykkää rytmittää Interin peliä ja pyörittää sitä keskikentältä. Niin sanotun kapellimestarin viereltä löytyy poikamaajoukkueista tuttu box-to-box pelaaja, Niilo Mäenpää. Mäenpää on perusvarma syöttelijä, jonka työmoraalia kukaan ei voi kiistää. Parannettavaa silti löytyy, jos hän haluaa vakiinnuttaa paikkansa Interin keskikentältä. Mäenpään on parannettava hyökkäyspään pelaamista. Mäenpään ja Paanasen viereltä löytyy FC Lahdesta peliajan perässä saapunut Mikko Kuningas. 22-vuotias keskikenttäpelaaja teki viime kaudella FC Interin voittomaalin cupin finaalissa ja nuoresta iästä huolimatta häneltä löytyy jo sata ottelua Suomen korkeimmalta sarjatasolta. Kuningas on selvä vahvistus Interille ja potentiaalia on vieläkin parempaan. Hänen vapaapotkunsa ovat myös Veikkausliigan huippua. Keskikentän ja hyökkäyksen välistä löytyy yksi Veikkausliigan parhaista pelaajista Filip Valencic. Slovenialaispelaaja löi läpi PS Kemissä, josta siirtyi kesken kauden HJK:hon missä hän iski Klubille 12+11 vain 34 ottelussa. HJK:n ja Valencicin tiet erkanivat, kun mies ajautui riitoihin HJK:n henkilökunnan kanssa, mutta selvästi Riveiron kanssa välit pysyivät kunnossa. Valencic on voittaja, joka pystyy omalla henkilökohtaisella suorituksella voittamaan otteluita, ja häneltä löytyy ehkä kovin vasuri koko Veikkausliigasta.

Hyökkäys on Interin heikoin lenkki, ja vahvistuksia haettiin Eero Tammisen ja Hanson Boakain muodossa. Seuralegenda Mika Ojalan tekeminen on iso kysymysmerkki, varsinkin viime vuotisen burn-outin jälkeen. Joona Järvistön ja Lassi Viholaisen tekeminen ei vielä Veikkausliigan tasoa ole, joten joukkue lähtee oletettavasti Tamminen – Timo Furuholm kaksikolla kauteen. 23-vuotias Tamminen siirtyi Ilveksestä Interiin, ja on nuoresta iästä huolimatta pelannut Veikkausliigassa jo 118 ottelua, joissa maaleja on kertynyt 13. Furuholmin harteille jää paljon, kuten on aikaisemmillakin kausilla käynyt, mutta joukkueeseen saapunut Valencic tulee ottamaan tätä taakkaa hänen harteiltaan pois. Furuholm onnistui viime kaudella tekemään yhdeksän maalia ja viisi maalisyöttöä Veikkausliigassa.

FC Interin penkiltä löytyy myös hyvää materiaalia. 18-vuotias Elias Mastokangas on lähellä läpimurtoa, ja näytti erittäin vahvoja otteita viime kaudella Kakkosessa KaaPon paidassa. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka on poikkeuksellisen taitava pallon kanssa ja ketterä liikkeistään. Hän on jo vakionaama poikamaajoukkueessa, ja hänet valittiin muun muassa Turun piirin vuoden junioripelaajaksi vuonna 2016.

Elias Mastokankaalle seuraa penkillä pitää toinen lupaava peluri, Mikko Louhela.

FC Interin oma kasvatti oli viime kauden lainalla KaaPossa kakkosessa, missä hän oli seuran kolmanneksi paras maalintekijä viidellä osumalla. Hyvän kauden jälkeen Kakkosessa Riveiro kehui Louhelaa yhdeksi Interin nuoriso-osaston lupaavimmaksi pelaajaksi.

Interillä on vielä matkaa, että he saavat otettua Veikkausliigan kuninkaat, HJK:n kiinni, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että turkulaisseura on kovaa vauhtia matkalla Veikkausliigan eliittiin. Muutama täsmähankinta hyökkäykseen ja Henrik Moisanderille pitkäaikainen korvaaja, niin voidaan alkaa puhua jo todellisesta haastajasta.

 

Toimittaja: Frans Danakas

Kuva: Pixbay