Veikkausliigakausi starttaa sunnuntaina 6.4, kaudesta odotetaan erittäin tasaista. Edessä on 33 tiukkaa pelikierrosta. Muutoksia viime vuoden voimasuhteisiin on tullut roimasti. Yksi asia ei kuitenkaan ole muuttunut. HJK voittaa jälleen!

Arvio:

Mestari: HJK

Pomminvarma mestari nykyisellä rosterillaan. Ero seuraaviin ei mitä luultavimmin ole yhtä iso kuin edellisinä vuosina. Se rutiini ja voittamisenkulttuuri, joka joukkueesta löytyy riittää varmasti Veikkausliigassa. Europeleihin keskittyminen aiheuttaa varmasti pistemenetyksiä kesän otteluruuhkassa, joka tasoittaa lopullista eroa sarjataulukossa.

Joukkue on uudistunut sopivasti, rinkiin on tullut uusia nälkäisiä pelaajia. Puolustukseen on tullut maalivahti Michael Törnes ja kovat nimet Gideon Baah ja Veli Lampi. Kokenut Markus Heikkinen tuo oivan lisän keskikentälle ja Oussou Konan tulee kirittämään Legendaarista Mikael Forsselia.

Seuraa häntä: Mika Väyrynen

Päässyt vetämään ehjän harjoituskauden ja mikäli välttyy loukkaantumisilta, niin on varmasti liigan parhaita pelaajia.

Haastajat, sijat 2-4

VPS:

Viime vuonna yllätyspronssia. Nyt joukkueelta odotetaan jälleen mitalia, koska joukkue on vahvistunut entisestään. Varsinkin hyökkäyspäähän on tullut lisää nopeutta J.F. Nganbe Nganben ja Cornelius Stewartin myötä.

Vepsulla on mahdollisuudet vaikka mihin, mikäli puolustus pitää yhtä hyvin kuin viime kaudella. Kun hyökkäyksestä löytyy vielä Steven Morriseyn tasoinen pelaaja ja viimeisenä lukkona toimii Henri Sillanpää, niin odotusarvo on ainoastaan mitalisija.

Seuraa häntä: Sebastian Strandvall

Joukkueen kapteeni oli ilmiliekeissä Liigacupissa tehden viisi maalia. Asettanut tavoitteekseensa  paikan A-maajoukkueessa syksyllä alkavissa EM-karsinnoissa.

Strandvall yrittää saada jalkaa A-maajoukkueen oven väliin (Kuva: Veera Visuri)
Strandvall yrittää saada jalkaa A-maajoukkueen oven väliin (Kuva: Veera Visuri)

 

IFK Marienhamn:

Joukkueen hyökkäysarsenaali on vertaansa vailla. Loukkaantumisista toipuneet Diego Assis ja Dever Orgill palaavat kokoonpanoon. Heidän kanssaan kun kentälle laitetaan vielä Luis Solignac ja paluumuuttaja Petteri Forsel, niin hyökkäyskoneisto on pelottava. Forselin tasoinen pelaaja pystyy ratkomaan pisteitä saarelaisille omin avuinkin. Tähän kun lisätään huima saaren tuoma kotietu, niin ei olisi yllätys jos kaksi edellistä nelossijaa muuttuisi mitaliksi.

Seuraa häntä: Simon Nurme

Koko viime kausi meni ruotsalaismaalivahdilla loukkaantuneena. Ehjänä olleessaan liigan parhaita maalivahteja.

 

FC Inter:

Viime kausi oli suuri pettymys. Nyt on ryhtiliikkeen aika. Joukkue on lisännyt uskottavuuttaan runsaasti, hankkimalla puolustukseen Mathias Lindströmin, Joni Ahon ja Stefan Marinkovicin. Marinkovic on Ajaxin-kasvatti ja häneltä odotetaan Turussa paljon. Joukkueen avauskokoonpano on vakuuttava, mutta se ei juurikaan kestä loukkaantumisia. Inter-leiriin on palannut tekemisen ilo ja itseluottamus omaan tekemiseen Mika Ojalan paluun myötä.

Seuraa häntä: Mika Ojala

Liigan tähtipelaajia. Tehot puhukoon puolestaan. Alla vaikea kausi Ruotsissa ja on nyt erittäin näytönhaluinen. Sytyttää joukkueen aivan varmasti ja mikäli yhteistyö Henri Lehtosen ja Irakli Sirbiladzen kanssa alkaa toimia heti, niin mitali on lähellä.

Ojala hakee tehoja jälleen FC Interin paidassa (Kuva: Veera Visuri)
Ojala hakee tehoja jälleen FC Interin paidassa (Kuva: Veera Visuri)

 

Sijat 5-7

FC Lahti:

Viime vuonna lahtelaiset heräsivät taistoon liian myöhään. Tälle kaudelle joukkue on vahvistunut entisestään. Lahden puolustuspää on liigan parhaita. Tepsistä tulleet Tanska ja Moisander ovat täsmähankintoja. Nyt on maalivahti Moisanderin etsikkoaika, kun hän pääsee pois Jukka Lehtovaaran varjosta.  Mikäli Toni Korkeakunnas saa ”Mustat kuhnurit” alkukaudesta lentoon, niin mahdollisuus on jopa mitaleille.

Seuraa häntä: Rafael

Viime kaudella hulppeat 16 maalia. Tuleeko toinen huippukausi putkeen vielä 35-vuotiaana? Kymmenen maaliakin olisi kova suoritus.

 

MyPa:

Kultasormi Antti Muurisen tulo tekee MyPa:sta mielenkiintoisimman vuosiin. Myös yhteistyö brassiseura Fluminesen kanssa on mielenkiintoinen. Sieltä tulevat pelaajat voivat muuttaa voimasuhteita paljonkin. Rinki on suhteellisen kapea, joka ei kestä loukkaantumisia. Joukkue on pitkälti riippuvainen Pekka Sihvolan maaleista ja tiukasta puolustuspelistä. Mitali on optimismia, mutta sijoitus kuuden sakissa olisi vahva suoritus.

Seuraa häntä: Aleksi Ristola

Lihaskimppu, joka löi Tepsissä itsensä aikoinaan läpi. Juoksuvoimainen laituri, jolla on potentiaalia yli 10 maalin mieheksi.

Kokemus ja nuoruus. Muurisella edessä 33. kausi valmentajana, Kuqilla ensimmäinen (Kuva: Veera Visuri)
Kokemus ja nuoruus. Muurisella edessä 33. kausi valmentajana, Kuqilla ensimmäinen (Kuva: Veera Visuri)

 

RoPS:

Rovaniemellä on nimivahvin joukkue koolla miesmuistiin. Valmentaja Juha Malinen tuo ryhtiä lappalaisten toimintaan. Tuntuukin, että nyt on koossa joukkue eikä muukalaislegioona. Keskikentältä löytyy paljon luovuutta ja taitoa Petteri Pennasen ja Jani Virtasen tulon myötä. Hyökkäyksessä on kokoa, kun siellä häärii 190-senttiset Boris Kokko ja tuore hankinta, Trinidad & Tobagon maajoukkuehyökkääjä Jamal Gay.

RoPS on todellinen musta hevonen ja voi kaiken mennessä nappiin olla lähellä mitalisijoja.

Seuraa häntä: Saku-Pekka Sahlgren

Ensimmäinen kausi liigassa ykkösvahtina. Täytettävänä Tomi Maanojan isot saappaat. Nyt katsotaan kestääkö 21-vuotiaan maalivahdin pää.

 

Sijat 8-9

SJK

Nousijajoukkue, jossa on tekemisen meininkiä. Käytettävissä liigan isoimpia budjetteja. Rinki on tosi laaja ja laatua löytyy. Liigacup antoi pientä osviittaa joukkueen iskukyvystä. Tehnyt talvella hyviä hankintoja ,kuten muun muassa Juho Lähde ja Carlos Lopez. Kaiken mennessä nappiin sijoitus voi olla paljon korkeampikin.

Seuraa häntä: Josu

Barcelonan La Masian kasvatti valittiin viime vuonna Ykkösen parhaaksi pelaajaksi. Onnistuuko sama temppu Veikkausliigassa? SJK:n hyökkäyspelin sielu.

Simo Valakari nosti SJK:n Ykkösestä ja voitti tänä vuonna ensitöikseen Liigacupin (Kuva: Veera Visuri)
Simo Valakari nosti SJK:n Ykkösestä ja voitti tänä vuonna ensitöikseen Liigacupin (Kuva: Veera Visuri)

 

FC Honka:

Viime kauden hopeajoukkue on heikentynyt melkoisesti. Lähteneiden lista on pitkä; valmentaja Mika Lehkosuo ja profiilipelaajista topparipari Meite ja Baah sekä omat lupaukset Mostagh Yaghoubi ja Tim Väyrynen. Vain yksi kova nimi on saatu tilalle ja se on Mehmet Hetemaj.

On ihme, mikäli keltanokkavalmentaja Shefki Kuqi saa talousahdingossa taistelevan seuran yhdeksättä sijaa korkeammalle. Putoamistaisteluun joutuminenkaan ei olisi yllätys.

Seuraa häntä: Jussi Vasara

Joukkueen kapteeni ja tärkein pelaaja. Omaa kovan työmoraalin ja potkii muita siten eteenpäin.

 

Putoamistaistelu, sijat 10-12

 

Jaro:

Vuodesta toiseen taistelee putoamista vastaan. Tämäkään kausi ei ole poikkeus. Joukkueella on puolustuspäässä leveyttä, mutta hyökkäys on sitäkin kapeampi. Avainpelaajien loukkaantumisia joukkue ei kestä. Pietarsaarelaisten ilmeet kirkastuivat, kun kuulivat tiedon Henrik Helmken paluusta joukkueeseen. Helmke dominoi viime kaudella Jaron keskikenttää ennen siirtymistään Tromsön riveihin Norjaan.

Seuraa häntä: Shahdon Winchester

Tarjolla on selkeä ykköshyökkääjän paikka Frank Jonken lähdettyä. Viime kauden maalimäärä kahdeksan tarvii lisäystä, jotta Jaro pysyy selkeästi putoamisviivan yläpuolella. Erittäin nopea pelaaja.

 

KuPS:

Pekonen on ruoskinut joukkueensa Suomen Cupin finaaliin jo kolmesti peräkkäin (Kuva Veera Visuri)
Pekonen on ruoskinut joukkueensa Suomen Cupin finaaliin jo kolmesti peräkkäin (Kuva Veera Visuri)

Esa Pekosen telaketju-futiksella on pärjätty yllättävän hyvin viime kausina. Tuleva kausi näyttää kuitenkin haastavalta, koska budjettia on pienennetty ja lähtijöitä on paikattu lähinnä omilla junioreilla. Pekonen tarvitseekin pari uutta pelimiestä, jotta kuopiolaiset voisivat haaveilla korkeammista sijoista.  KuPS:n pelityyli on kuluttava ja varsinkin noin pienellä pelaajaringillä kaudesta voi tulla todella pitkä. Suurin kysymys on, kuka astuu maalitykki Ilja Venäläisen jättämiin saappaisiin.

Seuraa häntä: Tuomas Rannankari

Ulkomailla piipahtanut vasen puolustaja. Hollannin Twentessä kolme kautta. 22-vuotiaan taitavan keskittäjän on aika näyttää tasonsa Suomen kentillä.

 

 

 

 

TPS:

Synkältä näyttää. Taloustilanne on hirveä, joka näkyy myös pelaajarosterissa. Liigatason pelaajia ei ole edes kentällistä. On ollut pakotettu nostamaan omia junioreita rinkiinsä kohtuuttoman paljon. Tulee nojaamaan maalivahtiinsa Jukka Lehtovaaraan. Hänen on pakko pelata täydellinen kausi, jotta joukkue säilyy liigassa. Pre-seasonilla vain yksi voitto virallisella peliajalla. Vain ihme tai kourallinen uusia liigatason pelaajia voi pelastaa Turun ylpeyden.

Seuraa häntä: Jesper Brechtel

Tuttu mies Pikku-Huuhkajista valmentaja Mika Laurikaiselle. Pelannut koko nuoren ikänsä Saksan kentillä. Nyt on roolia tarjolla keskikenttämiehelle.

 

Maalikuningas kanditaatit

 

–         Demba Savage HJK: kolme kautta putkeen paukuttanut yli 10 maalia. Nopea ja hyvä harhauttelija.

–         Mikael Forssell HJK: yksi kaikkien aikojen suomalaishyökkääjistä. Vauhti on kadonnut mutta on edelleen kliininen viimeistelijä boksissa.

–         Irakli Sirbiladze FC Inter: kun tarjoilu pelaa. Isokokoisen target-pelaajan on pakko tehdä Mika Ojalan laadukkaista keskityksistä yli kymmenen maalia tällä kaudella.

–         Petteri Forsel MIFK: erikoistilanne pelaaminen maailmanluokkaa. Liigan paras potkutekniikka ja erittäin luova taituri. Jos pysyy kunnossa ja elää kuin ammattilaisjalkapalloilijan pitää, niin jälki on tuhoisaa.

–         Pekka Sihvola MyPa: vikkelä pelaaja. Ollut viime vuosina todella tehokas. Iso rooli tarjolla Muurisen joukkueessa.

–         Steven Morrisey VPS: äärettömän nopea ja maaliahne pelaaja. Väläytteli kuntoaan jo Liigacupissa. Maalikuningas kanditaatti numero 1!

 

Veikkausliiga tulee olemaan erittäin jännittävä myös kaudella 2014. Mitalin voi ottaa lähes mikä tahansa joukkue ja sarja tulee varmasti olemaan erittäin tasainen. Hyvän lisämausteen antaa nousijajoukkue SJK, sillä nyt Pohjanmaan herruudesta taistelee kolme joukkuetta.

Uutta tällä kaudella on myös yhtenäinen pelipallo Veikkausliigassa, Selectin Brilliant Super. Veikkausliigaa katsojille televisioi VeikkausTV netin välityksellä. Otteluita näytetään kauden aikana 50.

Veikkausliigan virallinen pelipallo ( Kuva: Veera Visuri)
Veikkausliigan virallinen pelipallo ( Kuva: Veera Visuri)

 

Jesse Happonen