Eletään maaliskuun alkupuolta 2018, Hartwall Areenalla on hyvä meininki, Jokereiden ensimmäisen pudotuspelikierroksen viides ottelu on edennyt ensimmäiseen jatkoerään. Huomio kiinnittyy Jokereiden nuoreen tähtihyökkääjään, numerolla 20 pelaavaan Eeli Tolvaseen

Aiemmin jo varsinaisen peliajan loppuhetkillä tärkeän tasoitusmaalin iskenyt nuorukainen tuo itseluottamusta uhkuen kiekon koko Sotshin puolustusalueen läpi ja ujuttaa vanhanaikaisella kiekon ohi Konstantin Barulinin vartioiman maalin. Puhutaan kukkaan puhjenneesta supertähdestä, jolla vain taivas on rajana. 

Kauden 2017-18 aikana Tolvanen rikkoi KHL:ssä useita ennätyksiä. Hänestä tuli historian nuorin kypärätempun sarjassa tehnyt pelaaja ja ensimmäinen sarjakauden avauksessa hatullisen iskenyt pelaaja. Hän nakutteli myös alle 19-vuotiaiden piste-ennätyksen, syöttöennätyksen ja sivusi Jevgeni Kuznetsovin hallussa pitämää alle 19-vuotiaiden maaliennätystä. Ura lähti rakettimaiseen nousukiitoon ja ehdittiinpä nuorimiehestä kirjoittaa jo kirjakin. Noin kolmen vuoden takaisten tapahtumien jälkeen Tolvasen ura ei lopulta heti lähtenytkään niin suureen lentoon, kuin kuvitella saattoi. 

Jokereiden hävittyä tuolloin heti seuraavalla kierroksella Moskovan TsSKA:lle otteluvoitoin 4-2, allekirjoitti Tolvanen lähes välittömästi tulokassopimuksen NHL-seura Nashville Predatorsin kanssa. Monet olettivat Tolvasen murtautuvan välittömästi silloin vielä todella vahvaan Predatorsin pelaavaan kokoonpanoon, mutta toisin kävi. 

Tolvanen on kiekkoillut kaksi edellistä kautta pääosin Predatorsin farmijoukkueessa Milwaukee Admiralsissa yhteensä 121 ottelua tehopistein 36+35=71. NHL-otteluja kertyi ennen tätä kautta ainoastaan seitsemän kappaletta. Tällä kaudella NHL-startin siirryttyä koronaviruspandemian takia, pelasi Tolvanen jälleen Jokereissa lainapelaajana syksyn aikana 25 ottelua pistein 5+8=13. 

NHL-kauden lopulta pyörähtäessä käyntiin, aloitti Vihdistä maailmalle lähtenyt nuorukainen Nashville Predatorsin niin sanotussa “taxi squadissa”, eli varamiehistössä, josta seurat pystyvät tarpeen vaatiessa nostamaan pelaajia pelaavaan kokoonpanoon. 

Nashville on kärsinyt kuluneen NHL-kauden aikana lukuisista loukkaantumisista, ja se on ollut Tolvasen onni onnettomuudessa. Predatorsin niin sanottujen joukkueen tähtipelaajien, kuten Ryan Johansenin, Viktor Arvidssonin ja Matt Duchenen rankasti alisuorittaessa, on Tolvaselle vihdoin avautunut kunnon näytönpaikka isoissa valoissa ja suomalainen on käyttänyt sen tehokkaasti hyväkseen. Pelipaikka onkin löytynyt jo hyvän aikaa joukkueen ykkösketjusta ja ykkösylivoimakoostumuksesta. 

Tehojakin on viime aikoina alkanut myös löytymään ja suomalaistykki on päässyt esittelemään jo kolme vuotta sitten hänen runsaasti hehkutettua kovaa laukaustaan. Tällä kaudella 23 ottelua Predatorsissa on kerryttänyt tehopisteet 7+5=13. Tolvanen onkin joukkueensa harvoja valopilkkuja ja onnistujia, jotka tuovat pientä piristysruisketta flegmaattiseen ja haluttoman näköiseen Predators-ryhmään. 

Nyt 21-vuotiaana hänellä on runsaasti enemmän valmiuksia pelata korkeimmalla mahdollisella tasolla, kuin kahtena aikaisempana kautena. Tolvanen tekee kaukalossa ahkerasti töitä taklaten, riistäen kiekkoa ja runsaasti laukoen, ja se työ on nyt kantamassa hedelmää.

Eeli Tolvanen on vihdoin vakiinnuttamassa paikkaansa Bridgestone Arenan kirkkaissa valoissa ja hänellä rupeaa olemaan ainekset tehdä pitkä ja tehokas ura maailman tarunhohtoisimmassa kiekkosarjassa. Loppuun vielä todettakoon, että menestysreseptin aineksista huolimatta, pitäisin uuden kirjan osalta vielä kynän tukevasti penaalissa.

 

Teksti: Eetu Lehtonen

Email: eetu.lehtonen2@gmail.com