Kevät on jääkiekkofanin parasta aikaa, sanotaan. Peli on intensiivisempää, katsomot ovat täynnä ja tunnelma sekä melu on suorastaan käsinkosketeltavaa. Tai näin oli ainakin muutamia vuosia sitten. Osassa jäähalleista melu on kyllä kiitettävä edelleenkin, mutta osittain turhan käsinkosketeltava, kun melua tuottaa keinotekoisesti omien kämmenten sijasta niihin annettu pahvinen kokoontaitettava läpyskä. Tätä uutta pahvista “lelua” vihtoessa ja vastoessa toiseen käteen tai vaikkapa reiteen, huomaa kuinka siitä lähtee aika kova, hieman taputusta korkeampi ääni. Ja tämän saman toimenpiteen kun toistaa reilut 5000 ihmistä ympärillä, saadaan jo aika kova meteli halliin.

Jos edellisissä jalkapallon MM-kisoissa ärsyttäneitä vuvuzeloja voisi mihinkään verrata, niin läpsytin olisi ärsyttävyydessään seuraava ehdokas.

Kuten monesti, kaikella on kääntöpuolensa. Tällä uudella lelulla niitä on monta. Kyllä, niillä saadaan lisää melua halliin ja monta uutta katsojaa osallistumaan “tunnelmaan”. Mutta millä hinnalla? Useimmiten läpsyttely tämän pahvin kanssa on täysin päämäärätöntä. Pahimmissa tapauksissa läpsytintä hakataan musiikin tahtiin vaikka omalla joukkueella on aloitus omassa päässä, alivoimalla. Ei pyritä lainkaan yhtymään faniryhmän aloittamaan “Taistele, taptaptap” huutoon, vaan taputetaan paremminkin rytmissä kuin suosikilla olisi ylivoima. Eli täysin päinvastaisesti mitä luulisi tehtävän. Suurissa määrin läpsytintä käytettäessä myöskään sen tuoma melu on kovin ärsyttävää, kuin huonosti ja keinotekoisesti luotu taputusääni kertaa sen reilut 5000. Jos edellisissä jalkapallon MM-kisoissa ärsyttäneitä vuvuzeloja voisi mihinkään verrata, niin läpsytin olisi ärsyttävyydessään seuraava ehdokas.

Ohjeistakaa katsojia käyttämään käsiä taputtamiseen ennemmin kuin nachojen syömiseen, ne kun ihan luonnostaan toimivat “läpsyttiminä”.

Seurat toki saavat sponsorituloja mainostajan jakamista läpsyttimistä. Hyvä diili, sponsorille näkyvyyttä, seuralle rahaa ja halliin melua. Mutta jos se tunnelma olisi melun tuottamisesta kiinni, niin miksi edellä mainitut vuvuzelat ovat suurelta osin kiellettyjä esineitä lätkämatseissa? Jos taas se pari tuhatta euroa on noin tärkeä ammatilaisseurojen talouden kannalta, niin tässä ilmainen vinkki suoraan NHL:stä: jakakaa seuranne väreissä olevia mainosliinoja katsojille, joita he voivat maalin tullessa heiluttaa. Ohjeistakaa samalla käyttämään käsiä taputtamiseen ennemmin kuin nachojen syömiseen, ne kun ihan luonnostaan toimivat “läpsyttiminä”. Näin säästätte monien hermoja, niin hallissa kuin kotona, luonnonvaroja vähentämällä pahvin kulutusta ja värjäätte kertaheitolla hallinne joukkueen väreihin, ainakin maalien ajaksi.

Otto Ikonen / @ipari91