– Lod. Pukki pystyyn. Tässä on Pukin paikka! JA TEEMU PUKKI! Iskee kolmannen voittomaalinsa! Ja nyt on Tallinna sekaisin!

Lokakuun 12. päivä, 2018. Teemu Pukki on juuri iskenyt Suomen 0-1 -vierasjohtoon Viroa vastaan ensimmäisellä lisäaikaminuutilla. Suomi on voittamassa tärkeän Kansojen liigan ottelun.

Hyisen A. Le Coq-stadionin ylälehtereillä kuulokkeet korvillaan Suomen maalia hehkuttaa tamperelainen selostaja Ville Kuusinen. Siellä hän istuu yksin ja välittää tunnelman TV:n kautta tuhansiin kotikatsomoihin. Syksyn viimassa. Vain hän ja peli.

Nyt, kuukausia myöhemmin, Kuusinen istuu Myllypuron keilaradan viereisessä kahvilassa siemaillen hyvältä tuoksuvaa kahvia ja palaa tuohon satumaiseen iltaan.

– Jos Francesco Tottin viimeistä peliä ei lasketa mukaan, on tuo yksi kymmenvuotisen urani hienoimmista selostamistani peleistä. Se tunnelma, jota Suomen jalkapallomaajoukkueen fanit pitivät yllä Tallinnassa ja se fiilis kun Pukin voittomaali syntyi… En ole koskaan kokenut vastaavaa.

Kuusinen laskee samalla kahvimukin kädestään. Katsoo vähän aikaa kaukaisuuteen. Hän on selvästi hieman liikuttunut tuon lauseen jälkeen. Kylmät väreet tulevat pintaan.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa.

 

#Huuhkajat syksy sai hymyilemään Ateenassa. #EMkarsinnat samalla ilolla with @antti_salo #unlfi Kiitos kuvasta Jussi Eskola

Henkilön Ville Kuusinen (@muusinen) jakama julkaisu

Kuvassa vasemmalla Ville Kuusinen

Matka hanttihommista selostajaksi

Kuusisen taival selostajaksi ei alkanut yhdessä yössä, vaan oli monien sattumien summa. Ensimmäiset työt olivat erilaisia hanttihommia, joista Kuusinen hakeutui opiskelemaan ensiksi Laajasaloon ja sieltä vielä pariksi vuodeksi fysioterapiakouluun. Sitten avautui sauma urheilumedian parissa.

– Fysioterapiakoulun ohella aloin kuitenkin tekemään oheishommia urheilumediassa. Sitten kun pääsin Urho TV:lle työharjoitteluun ja siellä selostamaan SM-Liigaa, niin siitä se selostajan ura sitten lähti.

Paljon erilaista ammattitaustaa mieheltä siis löytyy, mutta nyt viimeisen 5-6 vuoden aikana hän on pystynyt keskittymään pelkästään selostamiseen. Otteluita on kertynyt ihan mukavaan tahtiin.

– Kausittain nuo ottelut lasketaan, mutta jos nyt kylmästi vuoden arvion heittäisin, niin noin parisataa ottelua tulee vuodessa selostettua.

Selostajan työstä puhuessaan hän tuo vahvasti myös omia mielipiteitään esiin.

– Ottelun tulki… Äh, mä vihaan sanaa tulkitseminen jollain tavalla, selostaminen on selostamista ja that´s it. Mutta jos selostaja on kuin erotuomari, että sitä ei huomaa ja se ei häiritse, silloin selostaja on onnistunut.

Myös yhden yksityiskohdan hän nostaa tärkeäksi.

– Hyvän selostajan tunnistaa siitä, että hän voi antaa katsojalle pienen yksityiskohdan tai selittää jonkin yksityiskohdan, mistä katsoja ei tiennyt, on hän silloin onnistunut työssään.

Kuusinen kiittelee tasaisin väliajoin myös työnantajiaan. Hän on todella kiitollinen siitä, että saa tehdä sitä ammattiaan mitä haluaa.

– Totta kai täytyy nostaa hattua entisille ja nykyisille työnantajille. Heiltä olen saanut mahdollisuuden harjoittaa ammattiani ja saan olla sen parissa edelleen.

Mies ottaa rennomman asennon tuolissaan ja ottaa kahvikupin uudestaan käteensä. Työstään puhuessaan huomaa, että hän todellakin rakastaa sitä mitä tekee.

Arki verottaa miestä – ammatti on raskasta, mutta antoisaa

Selostajan arjessa paino on muista ammateista poiketen viikonlopuissa.

-Ammatti on hyvin viikonloppupainotteista. Pelit pelataan yleensä perjantaista maanantaihin, joten silloin tulee oltua eniten töissä. Toki viikoilla tulee oltua erilaisissa palavereissa ja suunnittelua peliviikonloppuun tehdään hyvissä ajoin.

Matkat ovat Kuusisen mukaan myös osa arkea.

-Meillä on Viasatin studio Pasilassa ja asun itse Tampereella. Se on ihan valintakysymys ja olen itse päättänyt asua siellä, vaikka työ on Helsingissä. Iso arvostus menee kuitenkin Liiga-selostajille, jotka joutuvat kulkemaan paljon pidempiä matkoja eri paikkakunnilla. Tampere-Helsinki välistä moottoritietä on kuitenkin kiva painella, mies naurahtaa ja heilauttaa kahvikuppiaan kokeillakseen paljonko kahvia on vielä jäljellä.

Sitten pieni vakavoituminen.

– Toki työ on välillä raskasta ja huonoja päiviä tulee. Niin kuin varmasti kaikille. Kun on selostanut kaksi Valioliiga-peliä putkeen ja saapuu illalla myöhään kotiin, ei sitä paremmalle puoliskolle ala mitään monologia pitämään.

Yhden konkreettisen esimerkin “pahasta päivästä” mies antaa.

– Muutamia viikkoja sitten olin nukkunut jotenkin todella huonosti. Sunnuntaina oli Tottenham-Manchester United -peli ja se oli loistava ottelu. En itse päässyt kuitenkaan otteluun sisälle, koska koko 90 minuutin ajan mulla oli ihan hirveä olo selostuskopissa. Silloin mietin että ei helvetti, mä häpesin itseäni.

Kuusinen sanoo kuunnelleensa tuon ottelun ja selostuksensa seuraavana päivänä. Ei kuulemma mennytkään niin vihkoon kuin kuvitteli.

Se kertoo Kuusisen halusta kehittyä ja olla parempi selostaja.

– En mä halua tähän jäädä. Haluan olla koko ajan parempi selostajana ja ihmisenä.

Selostajan ammatti on siitä erityinen, että palautetta tulee niin positiivista kuin negatiivistakin. Jokainen selostaja tulee saamaan niin ruusuja kuin risuja uran aikana. Kuusinen sanoo, että enää ei tule luettua palautteita niin kuin uran alussa. Se vaan helpottaa omaa työskentelyä.

Jokaisella on unelmia. Kuusinen sanoo, että on paljon asioita mitä haluaisi toteuttaa, mutta haluaa paljastaa vain yhden.

– Jalkapallon arvokisojen selostaminen on aina ollut unelma. Kyllä mä kaikkeni teen, että pystyisin huutamaan Suomen maajoukkueen sinne. Se ei toki ole mun tehtävä, eiköhän “Rive” (Markku Kanerva) hoida sen puolen, mä vaan välitän tunnelman.

Haastattelu on päättynyt. Hän kiittää ja nousee, heittää tyhjän pahvisen kahvikuppinsa roskakoriin ja kertoo samalla, että muutama salibandypeli on vielä tänään pelattavana.

– Toivottavasti nilkka kestää, hän hymyilee, moikkaa ja poistuu.

Kuusinen lähtee kävelemään kentälle päin. Vastaan tulee ihmisiä, jotka ovat varmasti kuulleet hänen äänensä, mutta ulkonäkö on vielä tuntematon. Vuosien päästä hän voi olla tuleva Antero Mertaranta tai Tuomas Virkkunen ja silloin nämä ihmiset varmasti tunnistaisivat tamperelaisen. Toistaiseksi mies saa vielä kävellä rauhassa.

 

Toimittaja: Joonas Puomio