Kristoffer Ilmasti käy joka viikon alussa läpi kotimaisen jalkapallon kuluneen viikon kiimaisimmat maalit, kutkuttavimmat tarinat ja hämmentävimmät kabinettipäätökset. Tervetuloa voittajiin ja häviäjiin. Kenen joukoissa seisot?

 

VOITTAJA: FC LAHTI

Joku odotti ehkä tämän lukeutuvan häviäjiin, mutta Veikkausliigan keskinkertaisuuden huipentuma teki kerrankin jotain huippua uudistamalla viikko sitten visuaalisen identiteettinsä. Kotimaisen jalkapallon – ja ehkäpä koko urheilukentän rumimpien logojen joukossa vuosikymmenen ajan seissyt FC Lahti ei jättänyt taakseen vain 90-luvun Clip artista tutun silmiä kirvelevän jalkapallon, vaan myös ruman kilpilogon sekä sen kyljessä olleen merenneidon ja leijonan.

Annamme peukkua FC Lahden suuntaan siitä, että paikallisen tukeminen ei ollut vain paitamyyntiä varten keksitty korulause: uusi ilme on lahtelaisen graafikon Oskari Kallion kädenjälkeä. Rohkea muutos on tehty perinteitä unohtamatta, vaikka yhtäläisyydet Luhta-logon kanssa aiheuttikin ensireaktiona naurua somessa. Luhdan perusti 10 vuotta ennen itsenäisyyttä lahtelainen torikauppias Vihtori Luhtanen, joten kyse ei varmasti ole plagiaatista vaan historiaa kunnioittavasta pastissista. Historian muistaminen on erityisen tärkeää nuorelle seuralle, joka yrittää edelleen yhdistää kaupunkia, joka on aikoinaan jakautunut alemman keskiluokan (Reipas) ja ylemmän keskiluokan (Kuusysi) seuroihin.

 

HÄVIÄJÄ: MAXIMO TOLONEN

Nuorten pelaajien kehittäjänä, heikoimmistakin pelaajistaan kaiken irti saava ja eräänlaisena isähahmona tunnettu Jarkko Wiss kyllästyi pelaajaan kuukausi ennen kauden alkua. Sen pitäisi kertoa, ettei sinulla ole mitään tulevaisuutta kotimaisen jalkapallon kärkipäässä. 15-vuotiaana miesten peleissä debyytin tehnyt Maximo Tolonen on nyt 20-vuotias entinen superjuniori, joka on edustanut neljää seuraa miesten tasolla. Tehottomuudestaan tunnetun Tolosen viimeinen mahdollisuus tuli Helsingin Oulunkylästä, jossa on tosin nokkimisjärjestyksessä edellä pari laatupelaajaa. Gnistanin päävalmentaja Ricardo Duarte vaatii pelaajiltaan paljon ja jos Maximoa ei ole liigatasolla kiinnostanut puolustusvelvoitteiden hoitaminen, niin löytyykö motivaatiota Länsi-Porin sateisessa syyslauantaissa? Emme ennusta uutta kukkaan puhkeamista, vaan nopeaa kuihtumista.

 

HÄVIÄJÄ: CUPIN RATKAISUVAIHEET

Suomen Cupin puolivälierät eivät tarjonneet mitään muisteltavaa jälkipolville. Ensin Espoonlahdessa pelattiin Hongan kotiottelu. TV-kuviin tuli selvästi näkyviin Hongan espoolaisen juniorijalkapalloilun kilpakumppani EPS:n mainoslakanoita ja iskulauseita. Itse ottelu venyi rangaistuspotkukilpailuun, jossa vierailija PK-35:n epäonnistuneiden vetäjien Eetu Puron ja Charles Katashiran pilkut näyttivät kevyiltä hipaisuilta tyhjään Superteleen. Ottelu oli Hongan näennäishallintaa, joka ei johtanut kuin yhteen läheltä piti-tilanteeseen ja sekin vasta 88. minuutilla Rui Modeston ohjauksen mennessä lyijykynän mitan verran ohi takatolpasta. Kim Raimin miehistöllä ei ole loppuhetkistä huolimatta mitään hävettävää, mutta työpaikkansa viime syksynä nipin napin pelastaneelta Vesa Vasaralta odottaisin aktiivisempaa jalkapalloa.

 

Toisissa otteluissa HJK voitti HIFK:n valmennusjohtoa myöten alkaneen sulamisen jälkeen kevyesti 0-3 ja Interin Arttu Hoskonen puski voittomaalin SJK:ta vastaan jatko-ottelussa, jota edeltävät 90 minuuttia saavat Puotinkylän Valtin ikämiesjoukkueen keskinäiset pelit näyttämään vauhdikkaalta.

Kuva: Henrik Siiskonen

VOITTAJA: JANNE SAKSELA

Kaikki muistavat ”Mitä jos?”-kysymykset Jari Litmasen ja Mikael Forssellin terveyden kohdalla, mutta moni vähemmän tiiviisti suomalaista jalkapalloa seuraava ehti varmasti jo unohtaa Janne Sakselan. SAPA:n ja HJK:n kasvatti oli nuorena ikäpolvensa hehkutetuin laitapuolustaja, jolle on lähes aina jäänyt kausi kesken käsittämättömän epäonnisen loukkaantumiskierteen johdosta. Sakselan polvi on operoitu kolmesti eturistisidevammojen takia, jotka ovat joka kerta pitäneet miehen pelikentiltä yhdeksästä kuukaudesta vuoteen. Polvivammojen jälkeen takareidet ovat pettäneet, ja kaiken huipuksi viime syksynä Sakselalta meni samassa tilanteessa nilkka ja pohjeluu.

Tänä talvena HJK:ssa treenanneelle ”Jasballe” annettiin mahdollisuus Kevin Kouassivi-Benissanin kärsiessä pidemmästä loukkaantumisesta ja Joel Unterseen ollessa edelleen puolikuntoinen. Perjantaina 1+1-mallisen sopimuksen HJK:n kanssa allekirjoittanut Saksela vastasi huutoon lauantaina. HIFK:n vasemman laidan hyökkäykset nollannut laitapakki pääsi sinivalkoisten komean hyökkäyksen päätteeksi asettelemaan pallon vasempaan alakulmaan. Maali näytti maistuvan vaikeukset selättäneelle 28-vuotiaalle.