Voittajat & häviäjät – suomalaisen jalkapallon viikkokatsaus

Kristoffer Ilmasti käy joka viikon alussa läpi kotimaisen jalkapallon kuluneen viikon kiimaisimmat maalit, kutkuttavimmat tarinat ja hämmentävimmät kabinettipäätökset. Tervetuloa voittajiin ja häviäjiin. Kenen joukoissa seisot?


VOITTAJA: HJK

Helsingin Jalkapalloklubi murskasi FC Interin lauantaina Suomen Cupin välierässä. Ottelun jälkimainingeissa puhuttiin paljon Inter-puolustuksen henkilökohtaisista virheistä, muttei niihin johtaneesta vahvasta prässistä, jota Toni Koskela on teroittanut talven aikana onnistuneesti. HJK hyökkää pallonmenetyksen jälkeen kimppuun monessa linjassa kuin ärtynyt ampiaisparvi.

Ennen ottelua HJK:n yllä leijui kysymysmerkkejä. Kevättalven ottelut oltiin hoidettu kunnialla, mutta mm. meidän radion Veikkausliigan superennakossa Inter-ottelua pidettiin hallitsevan mestarin ensimmäisenä todellisena testinä. Tuli laudatur.

HÄVIÄJÄ: KTP

Kotkassa on iskeytynyt voimakas merituuli päin kasvoja. Suomen Cupista tiputtiin kolmen ottelun jälkeen maalierolla 1-10, joukkueen ulkomaalaisvahvitukset eivät ole vakuuttaneet ja nyt Veikkausliigajoukkue pelaa mieluummin harjoitusottelun Ykkösen nousijasuosikkia kuin KTP:tä vastaan, koska joukkueen kohtaamisen ei nähdä valmistavan kauteen.

KTP:n sivuilta: Helsingin IFK:n kohtaamisen 24.4. piti olla FC KTP:lle kenraaliharjoitus ennen 3.5. alkavaa Veikkausliigaa, mutta HIFK perui Kotkan visiittinsä perjantaina.

– Yritämme löytää korvaavan vastustajan, mutta helppoa se ei ole tällaisella varoitusajalla, joukkueenjohtaja Esa Vilkki toteaa harmistuneena.

VOITTAJA: RoPS

Rovaniemen Palloseuran legenda Antti Okkonen on valittu seuran uudeksi junioripäälliköksi. Lapin yliopistossa johtamista pääaineenaan opiskellut Okkonen on selvästi tehnyt huolellisen taustatyön ennen valmennustehtävään tarttumista: gradukin käsitteli Palloliiton laatujärjestelmän vaikuttavuutta. Suomalaisessa jalkapallossa on nähty lähiaikoina erityisesti Etelä-Suomessa, miten entiset pelaajat ratsastavat peliuran meriiteillä miesten valmennustehtäviin. Erityisesti siihen peilaten on hieno nähdä Okkosen aloittavan nöyrästi valmennuspyramidin pohjalta.

Pelaajaurallaan keskikentän raataja oli kovasta työmoraalistaan huolimatta vastustajien ja tuomareiden parissa pidetty pelaaja ja parinsadan RoPS-ottelun kapteeni. Jäämme odottamaan innolla, miten Okkonen saa kehitettyä jo entisestään ihan vakuuttavaa junioriorganisaatiota, jolla on lähes 20 joukkuetta ja melkein tuhat lisensoitua pelaajaa.

 

HÄVIÄJÄ: KAKKONEN

HS uutisoi, että Valtioneuvoston exit-suunnitelmassa aikuisten ryhmäharrastustoiminnan annettaisiin alkaa kesäkuussa ja kilpailujen vasta heinäkuussa. Olympiakomitea on taas omassa suunnitelmassaan ehdottanut maalaisjärkeä käyttäen, että aikuisten ja ryhmien harjoittelu käynnistyisi ulkona viimeistään toukokuun alussa ja kilpailutoiminta puolestaan toukokuun puolessavälissä.

Kakkosen joukkueet ovat tragikoomisessa tilanteessa. Pelaajien harjoittelu ulkona estettäisiin samanaikaisesti, kun esim. Atlantiksen pelaajat voisivat sääntöjen mukaan kokoontua joukkueen ulkomaalaispelaajille varattuun Kontulankaaren yksiöön viettämään iltaa. Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrandekin näkee asian naurettavana.

–  Kakkosen pelaajat ovat sopimuspelaajia, jotka voivat mennä oluelle yhdessä pari kuukautta ennen kuin voivat aloittaa harjoittelun, Casagrande hymähtää.

Kakkonen on kilpailuhenkistä urheilutoimintaa ja siksi sen pitäisi olla saman katon alla Ykkösen ja Veikkausliigan kanssa exit-suunnitelmia laatiessa. Toivomme maan johdon käyttävän maalaisjärkeä edes tämän kerran ja korjaavan virheensä mahdollisimman pian.

VOITTAJA: FANIKAUPAT

TPS avasi vihdoin oman fanituotevalikoimansa ja jälki on minimalistisen tyylikästä. Oma logo – eikä paitasponsori – on pääosassa ja värimaailma noudattelee seuran omaa. Lisäksi seuran yhteiskuntavastuu on huomioitu 100% tekstiili- ja muovijätteestä valmistetuilla paidoilla, joiden tuotoista puolet menee TPS-junioreiden vähävaraisten perheiden rahastoon.

Turun lisäksi pääkaupungin puolella odotetaan HJK:n fanikaupan uudelleenbrändäystä, jonka julkistus pitäisi tapahtua Trombitin lähteiden mukaan maanantai-iltana.