Kristoffer Ilmasti käy joka maanantaiaamu läpi kotimaisen jalkapallon kuluneen viikon kiimaisimmat maalit, kutkuttavimmat tarinat ja hämmentävimmät kabinettipäätökset. Tervetuloa voittajiin ja häviäjiin. Kenen joukoissa seisot?

 

VOITTAJA: ROBERT IVANOV

Kontulan kasvatin ainutlaatuinen tarina ei ole saanut vielä huipennustaan, mutta keskiviikkoinen maajoukkuekutsu on iso etappi eepoksessa. Kutsu oli iso juttu monille: Ivanovin vanhoille pelikavereille, Itä-Helsingin kaduilta pois päässeille, inkerinsuomalaisille sekä Arajuuren ja Toivion nokkimisjärjestyksessä takana olevien topparien pehmeyttä voivotteleville kannattajille.

En kuulu ensimmäiseen ryhmään, mutta olen kuullut paljon entisiltä pelikavereilta “Robasta” ja hänen johtajaominaisuuksistaan. Ivanovin ensimmäinen joukkue miesten tasolla oli kaudella 2013 Kolmosessa pelannut FC Myllypuro, eikä mennyt kauaa kun täysi-ikäisyyden kynnyksellä ollut keltanokka sai kunnian kantaa kapteeninnauhaa. Parikymppisenä Viikingeissä Ivanov sai usein jopa vastata pukukopin musiikista. Hieno mies, kuten Puolassakin pistettiin nopeasti merkille. 

Warta Poznanin toppari ei tule Huuhkajiin vain pukukoppipelaajana, vaan tuomaan voittajan presenssin: Ivanovin aloittaessa penkiltä joukkue on ottanut vain yhden voiton ja kärsinyt kuusi tappiota. Ivanovin ollessa avauksessa joukkue on napannut seitsemän voittoa ja hävinnyt neljästi. 


HÄVIÄJÄ: JUKKA KARJALAINEN

Kahtena peräkkäisenä viikonloppuna ottelut liigajoukkueita vastaan ja yhteismaalit 0-8. Jukka Karjalaisella oli Jeppisbona vuori kiivettävänä Vepsu-kannattajien puolelleen voittamisessa, eikä alku raitapaitojen peräsimessä lupaile muuta kuin löysää hirttä.

Joukkueen kasaaminen on epäonnistunut täysin. Joonas Vahteran ajateltiin pelaavan väärässä sarjassa, mutta “Jonttu” näyttää pelaavan myös väärän sarjan väärässä joukkueessa. Vepsun pelinrakentelu on täysin olematonta ja panostus maalivahtiin (Teppo Marttinen) ei auta, kun 60% puolustuksesta ei kuulu pelaavaan kokoonpanoon toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

 

HÄVIÄJÄ: CUP

Kaksi peruttua puolivälieräparia ja yksi entuudestaan lykätty neljännesvälierä johtivat siihen, että viikonloppuna pelattiin vain yksi ottelu tarunhohtoista Suomen Cupia.  Edellisen viikon voittajiin lukeutunut Gnistan päätyi kuluneena viikonloppuna olemaan KuPS:n pujottelukeppi. 5-0-lukemat olivat jopa vieraita mairittelevat ja osoittivat tylysti, miksi cup-romantiikasta on turha haikailla täällä. Pandemian ulkopuolella cup-ottelu, jossa alempisarjalainen maakuntajoukkue isännöi suuren kylän liigaryhmää on tietenkin hieno tapahtuma, mutta kun kahden sarjatason kärkipääseurojen välinen kuilu on näin näin syvä, mitään sykähdyttäviä yllätyksiä on turha jatkossakaan odottaa.

Peukut Gnistania yli 300 kilometrin päähän aidan taakse kannustamaan tulleille veijareille.


Kuva: Juha Leskinen


VOITTAJA: KIFFEN

De svarta charmörerna eli tuttavallisemmin Mustat Hurmurit on tuulettanut tunkkaista ilmettään viimeisen vuoden aikana runsaasti. Nettisivuja päivitetään aktiivisesti, YouTubeen tulee otteluennakoita ja maalikoosteita. Seura aloittaa tämän vuoden aikana junioritoiminnan. Kiffenin tuorein veto on peliasun uusiminen ja samalla paluu vanhaan punavihreään logoon.

Lähes täydellisesti onnistunut uudistus. Ei tilkkutäkkiä, vain pari pääsponsoria. Kuvio näyttää ensisilmäyksellä räväkältä, mutta se uppoaa hillitysti logon alle. Tästä voisi ottaa mallia pari korkeammalla pelaavaa pääkaupungin seuraakin.

 

VOITTAJA: VEIKKAUSLIIGAN OTTELUOHJELMA

Kauden siirron jälkeen liigan toimistolla toimittiin ripakasti. Euroopassa pelaavat neljä joukkuetta avaavat kautensa 24. huhtikuuta ja muilta osin kausi käynnistyy vapun jälkeisenä maanantaina.

– Otteluohjelmaan ei näiden lisäksi ole tehty kuin muutama pieni tarkistus. Käytännössä 18 kierrosta runkosarjan 22 kierroksesta pelataan alkuperäisen ohjelman mukaisesti, Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa taustoitti.

– Sekä seuroilla että varmasti myös kannattajilla on jo valmiina suunnitelmia, joten oli tarkoituksenmukaista tehdä muutoksia vain sen verran kuin oli välttämätöntä, Marjamaa jatkoi.

Muutosten minimointi ansaitsee aina kiitoksen ja niin myös kannattajien huomioiminen, vaikka se olisikin PR-sanahelinää. Veikkausliigan somekanavat ovat saaneet talven aikana pienen ehostuksen ja nähtävästi myös liigan viestintä.

 

HÄVIÄJÄ: INTER

Njazi Kuqin ja Interin parin vuoden oikeustaistelu on päättynyt. Turun hovioikeuden päätöksen myötä Kuqi saa 55 000 euron korvauksen sopimuskiistasta ja 13 000 euroa oikeudenkäyntikuluista. Kuqin ja Interin suhde päättyi syksyllä 2017, mutta paperilla sopimus päättyi syksyllä 2018. Kuqi vei syksyllä 2019 Interin käräjille, kun sovittua korvausta ei tullutkaan. Käräjäoikeuden mukaan todisteena esitetty asiakirja oli väärennös. Keväällä 2020 Palloliiton kurinpitovaliokunta teki oman tutkimuksensa ja totesi samoin, sakottaen Interiä 2000 eurolla ja Kuqia 500 eurolla.

Tuoreen tuomion mukaan hovioikeudessa ei selvinnyt väärennöksen laatija, joten sille ei annettu näyttöarvoa. Hovioikeus totesi Interillä ja Kuqilla olleen pitävä sopimus irtisanomisesta ja 55 000 euron korvauksesta.

Interin perustajalla ja puheenjohtajalla Stefan Håkansilla on itselläkin petostaustaa parin vuoden takaa.

HÄVIÄJÄ: JYVÄSKYLÄ

Liikuntapääkaupungiksi itseään tituleeraava Jyväskylä ei ole saanut vieläkään saanut takaisin pystyyn kuukausi sitten lyhistynyttä jalkapallojunioreiden kuplahallia. Hallin vuoromaksujen menetyksen vaikutukset aiheuttavat paikalliselle lasten ykkösliikuttajalle eli JJK Juniorit ry:lle taloudelle valitettavasti pidempikestoisia ongelmia ja seura on pakotettu tekemään säästöjä mm. henkilöstökuluista. Jyväskylän kaupunki ei välitä tilanteesta, joten seura on pakotettu rahankeruukampanjaan.