Kristoffer Ilmasti käy joka maanantai läpi kotimaisen jalkapallon kuluneen viikon kiimaisimmat maalit, kutkuttavimmat tarinat ja hämmentävimmät kabinettipäätökset. Tervetuloa voittajiin ja häviäjiin. Kenen joukoissa seisot?

Pukki on pysäyttämätön. Kuva: Kalevi Hämäläinen

 

VOITTAJA: TEEMU PUKKI

Sotavertaukset kuuluvat yleensä erään toisen lajin pariin, mutta Huuhkajat otti viiteen päivään kaksi torjuntavoittoa, joista toinen jätti toivomisen varaa kuin aseleponeuvottelut ja toinen yllätti kuin länsikannaksen toimivat kasapanokset. Teemu Pukin tulikuuma vire seurajoukkueessa sai jatkoa maajoukkueessa kolmella maalilla, viime keskiviikkona kahdesti Bosnia-Hertsegovinaa vastaan ja eilen loppuhetkillä Ukrainaa vastaan. 30 osumaa Huuhkajissa viimeistellyt kotkalainen on nyt ohittanut Mikael Forssellin Suomen kaikkien aikojen maalintekijätilastossa ja 4-5 vuotta sitten tavoittomattomana pidetty Jari Litmanen on enää kahden maalin päässä. Litmasen huipputasoa hiipaisevaakaan jalkapalloilijaa en luultavasti tule elinaikanani enää näkemään, mutta Pukki on nousemassa kohta kiistattomasti kaikkien aikojen Huuhkajaksi.

 

Pukki on nousemassa kohta kiistattomasti kaikkien aikojen Huuhkajaksi

 

Pukin uraa on kuvastanut kaksijakoisuus seurajoukkueuran lisäksi maajoukkueessa. Pukki ei osunut kertaakaan tolppien väliin kesän 2016 EM-kisojen karsinnoissa, eikä edes harjoitusotteluissa pariin vuoteen. Pitkä kuiva putki katkesi vihdoin Islannin vieraana syksyllä 2016, mutta sen ottelun tapahtumista ei varmasti kenellekään tule mieleen apinan niskastaan karistanut Teemu.

Tulosta alkoi syntymään kunnolla vasta syksyllä 2018 uunituoreessa Kansojen liigassa Pukin iskiessä kolme maalia ensimmäisessä kolmessa ottelussa, jotka päättyivät kaikki Suomen 1-0-voittoihin. Pukki todellakin symboloi Suomen jalkapallomaajoukkueen uutta tulemista Kansojen liigan alusta, sillä siitä tähän päivään on syntynyt peräti 18 maalia 25 ottelussa. Ja mikä upeinta, lähes jokainen maaleista on ollut ratkaiseva. Litmanen tunnettiin maajoukkueuransa aikana kovissa paikoissa onnistumisesta, mistä kielii 9 kylmänviileää pilkkumaalia. Voittomaaleja Pukilla on kuitenkin kasassa jo 11, kolme enemmän kuin Kuninkaalla.

31-vuotispäiviään tänään juhlistavalla Teemulla on vielä hyvin aikaa — ei vain ottaa kiinni Jari maalimäärässä — vaan painella ohi näytöstyyliin, historiankirjoissa ja jalkapallokansan sydämissä.

HÄVIÄJÄ: AC OULU

Jyrki Aholan komentamilta laivastonsinisiltä puuttui harjoitusottelusta Joensuun Iloisia Peli-Poikia vastaan kourallinen pelaajia nuorten maajoukkuekutsujen ja loukkaantumisten takia, mutta kukaan oululainen ei varmasti odottanut talven alussa Ykkösen häntäpäähän povatun Jussi Leppälahden joukkueen kyykyttävän liiganousijaa. Loppunumerot 0-4 olivat ehkä turhan julmat pelitapahtumiin nähden, mutta ottelu näytti karusti, miten paljon tehtävää ACO:lla on vielä ennen liigakautta. Hitaissa hyökkäyksissä ei sinänsä ole mitään ongelmaa, jos palloa vain saataisiin nopeammin keskiympyrän yli.

VOITTAJA: KUOPION PALLOSEURA

Kuopiossa jaettiin kauden ensimmäinen pokaali lauantaina ja voittaja oli Kuopion Palloseura.

Kyseessä oli KuPS:n sisäinen mestaruusottelu, jonka idea syntyi KuPS-päävalmentaja Simo Valakarille nimeämättömän Veikkausliiga-joukkueen peruuttaessa harjoitusottelun. Valakarin joukkue tekee paljon asioita oikein kentällä ja nähtävästi myös sen ulkopuolella. Veikkausliigan mestarikandidaatti numero yksi?

HÄVIÄJÄ: VEIKKAUSLIIGAN BRÄNDI SUOMESSA

Veikkausliiga ilmoitti perjantaina tehneensä jatkosopimuksen yhteistyöstä kuopiolaisen RPS Brewing Companyn kanssa. Yhteistyö kuulostaa paperilla hyvältä, eikä itse oluessakaan ole mitään valitettavaa: kullankeltainen ja läpikuultava Pale Lager on keskivertoa parempaa juotavaa viljaisessa ja maissimaisessa sekoituksessaan. Ongelma on siinä, että 12 joukkueeen mukaan värjätyt tölkit eivät hyppää silmille kauppojen oluthyllyissä ja ultra-termin käyttäminen tuotteissa on näkökulmasta riippuen joko myötähäpeää aiheuttavaa tai hiukan puistattavaa.

Joku brändäyksen ammattilainen voisi muuten kertoa, että mikä kohderyhmä on mielessä mainoksessa, jossa panimon toimitusjohtaja Samuli Huuhtanen ja Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa kyykistelevät kameran edessä?

Uhh? Kuva: Veikkausliiga

VOITTAJA: VEIKKAUSLIIGAN NÄKYVYYS ULKOMAILLA

Mitähän ne meistä taas ajattelee? Tätä et kuule joka päivä: Espanjan ykkösurheilumedia teki jutun Valkeakosken Hakan topparista. Marca haastatteli espanjalais-dominikaanista Luiyi de Lucasta. Haastattelu ei ehkä tarjonnut mitään erityisen kiinnostavaa, mutta jotain positiivista sentään; kovan luokan jalkapallokulttuurikasvatuksen saanut Lucas ei näe Veikkausliigaa puuhasteluna.

–  En koskaan kuvitellut pelaavani jalkapalloa ammatikseni, sillä pelasin aina amatöörien parissa.  Nyt olen eurooppalaisessa pääsarjassa. Tämä on upea kokemus, Lucas totesi.

Kristoffer Ilmasti
@krisilmasti
krisilmasti@gmail.com