Kristoffer Ilmasti käy joka maanantaiaamu läpi kotimaisen jalkapallon kuluneen viikon kiimaisimmat maalit, kutkuttavimmat tarinat ja hämmentävimmät kabinettipäätökset. Tervetuloa voittajiin ja häviäjiin. Kenen joukoissa seisot?

VOITTAJA: GNISTAN

Jos Gnistanin ja EIF:n välinen cup-trilleri olisi pelattu jossain kalastajakylässä 2700 kilometriä länteen, Urheiluruutu olisi tehnyt siitä jutun ja pyytänyt kommentit Englannin kirjeenvaihtajaltaan. Kolme pilkkua, torikokouksia ja ratkaisu jatkoajalla. 

Ricardo Duarten suojatit osoittivat viime syksynä kuuluvansa Ykköseen ja nyt joukkue näyttää kuuluvansa Veikkausliigan nousukahinoihin. Mielenkiintoisia värväyksiä tehneen portugalilaisvalmentajan joukkueen tuorein kiinnitys hämmensi monia: Tsekeissä kasvanut suomalainen, joka siirtyi joukkueeseen Edinburghin yliopistojoukkueesta. Santeri Kuivalainen ehti kuitenkin vakuuttaa try-outeissa Gnistanin ja lauantaina Douglas Caen jatkoajan voittopusku tuli Kuivalaisen keskityksestä.

 

Gnistan ei ole enää kuin muistoissa kotikutoinen jäähdyttelijöiden lähiöseura, mutta ågelilainen sympaattisuus on pysynyt mukana joukkueen onnistuneessa uudelleenrakennuksessa.


HÄVIÄJÄ: JESSE SALO

Varsinais-Suomen piirisarjoja aiemmin nuorella urallaan tuomaroinut Jesse Salo nimettiin tälle kaudelle Ykkösen erotuomariksi. Tuomarin tulikaste tapahtui Talin hallissa lauantaina. Kolme pilkkua, joista kaksi kyseenalaisia käsivirherikkomusten vihellyksiä viiden minuutin sisään. 

Sääntöjen mukaan pelaaja ei syyllisty käsivirheeseen, jos pallo koskee hänen kättään/käsivarttaan a) suoraan pelaajan omasta päästä tai vartalosta tai b) jos käsi/käsivarsi on lähellä vartaloa, eikä pelaaja tee vartalostaan epäluonnollisesti isompaa. Ensimmäisessä kuvassa Gnistanin pelaaja yrittää puskea palloa ja toisessa EIF:n pelaaja ohjaa lantiollaan palloa kulmalipulle. Ei pilkkuja ja Jesse tuomarikurssille.

 

VOITTAJA: HONGAN UUSI HYÖKKÄYS

Turun Palloseuran 17-vuotias superlupaus Niklas Pyyhtiä siirtyi talvella lainasopimuksella (ja osto-optiolla) Tapiolaan. Monien silmissä Pyyhtiä oli varmasti vain laadukas ringinleventäjä keltamustille, mutta nuorukainen on täyttänyt nopeasti Lahteen lähteneen Javi Hervasin täyttämän aukon. Yhteispeli on alkanut toimimaan myös Ykkösen viime kauden maalikuninkaan Darren Smithin kanssa. Lauantaina VPS:ää vastaan Smithille tehot 2+1 ja Pyyhtiälle 1+1.

 

HÄVIÄJÄ: KAI MERILUOTO

Färsaarelaismediassa uutisoitiin 23-vuotiaan Petur Knudsenin olevan lähellä siirtoa HJK:hon. Kyseessä ei ollut kirjotusvirhe, sillä seuraa ei ole korjattu kolmosessa pelaavaan Hangö IK:hon (HIK:hon). Siirtohuhu ei aiheuttanut hämmennystä vain HJK-kannattajien parissa, vaan Trombitin mukaan myös seuran akatemiapelaajien riveissä. Jos Klubin päävalmentaja Toni Koskela todella tarjoaa ilman koejaksoa sopimuksen färsaarelaiselle ex-lupaukselle ennen kuin antaa näytönpaikan Klubin junioriputken lahjakkaimmalle hyökkääjälle sitten Joel Pohjanpalon, aika moni HJK-juniori vetänee omat johtopäätöksensä mahdollisuuksistaan nousta edustusjoukkueeseen.

 

VOITTAJA: NOSTALGIA

Turun Sanomien Joonas Jussila haastatteli Kasper Hämäläistä, jolle peliaika on jäänyt vähiin Jablonecissa. Elokuussa 35 vuotta täyttävä Hämäläinen sanoi suoraan Jussilalle: ”Koitamme vielä nauttia ajastamme täällä mahdollisimman paljon, ja sitten todennäköisesti tulemme Suomeen.”

Interin laituri, Klubin ankkuri ja C Moren studiojuontaja? Kuva: Tomi Hänninen

Kesäisin HJK:n otteluissa ja Pukinmäen kaduilla viihtyvä Perparim Hetemaj on myös vihjaillut lähiaikoina paluusta Suomeen.

Lisäksi Werder Bremenin penkille tippunut Niklas Moisander on kertonut villeimpien huhujen mukaan Veikkausliiga-kenttien olevan yksi vaihtoehto kesällä. Kolmikosta todennäköisin paluumuuttaja on kuitenkin Hämäläinen. Hetemaj on vielä top 5-liigassa avainpelaaja ja Moisanderilla riittänee kysyntää kauden jälkeen ainakin 2. Bundesligasta.

HÄVIÄJÄ: OPERAATIO UGH

Ei kommenttia.

Kristoffer Ilmasti
krisilmasti@gmail.com
@krisilmasti