David Moyesin West Ham on löytänyt aivan uudenlaisen vaihteen ja taistelee tiukasti Mestarien liigan paikasta.

 

West Hamin nykyinen formi on todella monelle iso yllätys. Hammersia povattiin jopa yhdeksi putoajasuosikeista ennen kautta. Tämä kausi on yllättänyt hyvin monet, mukaan lukien West Hamin omat kannattajat. Joukkue taistelee vielä erittäin tiukasti historiallisesta Mestarien liigan paikasta, mikä olisi seuran ensimmäinen. Hammersin muutettuaan legendaariselta Upton Parkilta Lontoon Olympiastadiumille on seuralla ollut suuria pelillisiä vaikeuksia jo monta vuotta. Nyt kuitenkin tuntuu, että David Moyesin poppoo on kotiutumassa suurelle Olympiastadionille.

 

Joukkueen tukipilarit

Kun puhutaan West Hamin tämän kauden merkittävimmistä pelaajista, jotka ovat olleet menestyksen tukipilareita, pitää Declan Rice ja Tomáš Souček ehdottomasti mainita. Keskikentän pelaajat ovat puolustussuuntaan erittäin laadukas kaksikko. He ovat fyysisiä pelaajia, jotka voittavat paljon kaksinkamppailuja ja suojelevat omaa maalia erinomaisesti. 

 

Hyökkäyssuuntaan heidän roolit ovat kuitenkin melko erilaiset. Rice on tasapainottava keskikenttä, joka on pelinrakennuksessa erittäin isossa roolissa. Hän rytmittää peliä erittäin hyvin ja osaa johtaa joukkuetta. Vaikka Ricellä on ikää vasta 21 vuotta,  hän on jo joukkueen varakapteeni. Joukkueen kapteenina toimii seuralegenda Mark Noble. Declan Ricea onkin huhuttu moneen suurseuraan, mutta toistaiseksi Rice on pysynyt vielä Itä-Lontoossa. 

Tsekkiläinen Souček siirtyi Slavia Prahasta West Hamiin melko matalin odotuksin tammikuussa 2020. Hän on kuitenkin vakuuttanut West Ham kannattajat loistavilla peliesityksillään. Tällä kaudella Souček on jo tehnyt 9 liigamaalia 31 peliin, mikä on erittäin kova suoritus keskikentän pohjalta. Tsekkiläinen hujoppi nousee erittäin paljon keskityistilanteissa boksiin ja on aina uhka ilmassa. Suurin osa Soucekin maaleista onkin syntynyt keskitys- tai erikoistilanteista.

 

Jesse Lingard

Manchesterissa jo aikalailla sylkykuppina pidetty Jesse Lingard on ollut suorastaan maaginen tultuaan lainalle West Hamiin. Hammersiin tultuaan englantilainen on tehnyt 9 peliin 8 maalia ja ollut koko sarjan paras pelaaja Englannin Valioliigassa kevään aikana. Lingardin kiinnittäminen loppukaudeksi oli ällistyttävän älykäs ja onnistunut veto David Moyesilta ja West Hamilta. Lingard hyvinkin saattaa olla se ratkaiseva tekijä, mikä vie itälontoolaiset Mestarien liigaan. Lingard on ollut ehdottomasti yksi suurimmista tekijöistä West Ham menestykseen tänä keväänä.

 

Helppo otteluohjelma

West Hamin loppukauden otteluohjelma on melko helppo. Sarjan kärkipään joukkueista vastassa on enää vain Chelsea ja Everton. Muilla Mestarien liigan paikasta kilpailevien joukkueiden otteluohjelmat loppukaudella ovat huomattavasti vaikeammat. Esimerkiksi Chelsealla on vastassa vielä loppukaudesta Manchester City, Arsenal, Leicester ja itse West Ham.

Jos West Ham pystyy jatkamaan hyviä otteitaan liigassa ja kaikki tärkeimmät pelaajat pysyvät kunnossa, uskon että ensi syksyllä Lontoon Olympiastadionilla pelataan Mestarien liigaa tai vähintäänkin Eurooppa-liigaa.

West Hamin seuraava peli pelataan huomenna Hammersin matkustaessa Pohjois-Englantiin Newcastlen vieraaksi.

 

Viljami Jurvanen