Ashleigh Barty ilmoitti lopettamispäätöksestään keskiviikkona Kuva: NDTV/Twitter

Keskiviikkona tennismaailmassa koettiin todellinen yllätys, kun naisten maailmanlistan ykkönen Ashleigh Barty ilmoitti lopettavansa ammattilaisuransa. 25-vuotias australialainen ehti voittaa uransa aikana neljä grand slam -turnausta ja olla WTA-ykkönen vuoden 2019 kesästä asti.

Teksti: Joonas Nikander

Tennismaailma kohahti eilen keskiviikkona, kun Asleigh Barty ilmoitti jäävänsä ennenaikaiselle eläkkeelle vain 25-vuotiaana. Bartyn parhaimpiin saavutuksiin kuuluu neljä grand slam -turnausvoittoa. Ensimmäisen voiton Barty otti vuonna 2018 nelinpelissä voitettuaan Yhdysvaltain avoimet yhdessä Coco Vandeweghen kanssa.

Vuonna 2019 Barty eteni kotiyleisönsä edessä Australian avoimissa aina puolivälieriin asti. Saman kauden aikana tuli myös ensimmäinen naisten kaksinpelin grand slam -voitto Ranskan avoimissa. Samalla hän nousi maailmanlistan ykköseksi.

Myöhemmin vuonna 2020 Ashleigh Barty voitti yhden tennismaailman arvostetuimmista grand slam -turnauksen, Wimbledonin. Bartyn palkintokaapin kruunasi tämän vuoden Australian avoimien ylivoimainen voitto. Hän ei hävinnyt kyseisessä turnauksessa erääkään. 

Lopettamispäätös tuli todellisena yllätyksenä koko tennismaailmalle. Barty ilmoitti lopettamisesta sosiaalisessa mediassa Instagram-tilillään. Kukaan ei odottanut maailmanlistan ykkösen lopettavan jo 25-vuotiaana.

“Olen täysin kuitti ja fyysisesti minulla ei ole enää mitään annettavaa”, australialainen kommentoi.

Lopettamispäätös ei ole ensimmäinen kerta Bartylle. Alle 20-vuotiaana Barty ilmoitti pitävänsä taukoa tenniksestä parin vuoden ajan ja keskittyvänsä krikettiin.

Ashleigh Barty on myös kova pelaamaan golfia, jossa hän on voittanut muun muassa seuramestaruuden vuosi sitten. Nähtäväksi jää, lähteekö Barty toiselle vihreälle alustalle ja lyömään erilaista palloa kohti reikää.

Seuraavaksi maailmanlistan ykköseksi on tyrkyllä monia, mutta suurin suosikkki on 20-vuotias Iga Swiatek. Nuori puolalainen on voittanut vuoden 2020 Roland Garrosin eli Ranskan avoimet. Turnauksessa Swiatek ei hävinnyt erääkään, ja hänestä tuli ensimmäinen puolalainen grand slam -voittaja.