Pelaajascouttaus ja tarkkailu on yksi tärkeimpiä asioita jalkapalloseurojen tulevaisuuden rakentamisessa. Vuonna 2004 sitä helpottamaan luotiin WyScout -pelaajatarkkailujärjestelmä.  Nyt se on tekemässä todellista läpimurtoaan myös Suomeen.

 

Tämä Italiassa luotu ”sovellus” helpottaa jalkapallopelaajien scouttausta. Järjestelmä on suurin jalkapallomarkkinoilta löytyvä “videotietopankki”. Sieltä voi etsiä tietyn haluamansa pelaajan suorituksia kentällä maaleista aina hyviin puolustussuorituksiin. Järjestelmä pitää sisällään myös kattavat statistiikat pelaajan tilastoista ja kentällä tekemistä asioista, kuten juoksumääristä ja virhesyötöistä ja millä minuuteilla nämä kyseiset onnistumiset ja virheet yleensä pelaajan kohdalla tapahtuvat.

 

wyscout
Wyscoutin Myyntipäällikkö Davide Vaccarezza

Italialainen WyScoutin myyntipäällikkö Davide Vaccarezza vieraili Suomessa Twentyfour Management Oy:n avustuksella kertomassa järjestelmästä. Italialaiskomistus pitääkin suomalaista agenttifirmaa suurena syynä hänen saapumiseensa Suomeen.

 

 

 

– He ovat olleet meidän asiakkaitamme jo pitkään. He (Twentyfour Management Oy) pyysivät meitä tulemaan markkinoimaan tätä tuotetta, koska he näkivät, että siitä voisi olla hyötyä suomalaisille pelaajille ja seuroille, etenkin Veikkausliiga-joukkueille, jotka eivät vielä tiedä meistä. Suomi oli markkinointialueena ennestään tuttu, sillä HJK ja FC Inter ovat jo meidän asiakkaitamme. Inter ja HJK ovat siis suomalaisista seuroista selkeästi edelläkäviöitä. WyScout on esimerkiksi Englannissa todella laajaassa käytössä. Jokainen Valioliigajoukke on WyScoutin asiakas ja tuon saman käyttötason Suomeen tuonti on Vaccarezzan yksi päätavoitteista.

– Meillä on samat video-oikeudet ja materiaali molemmissa. Ero on, että Valioliigassa kaikki seurat ovat jo meidän asiakkaitamme, joten yritämme täyttää heidän tarpeensa täydellisesti. Tänne tulon tavoitteena on saada muutkin suomalaiset seurat kiinnostumaan, jotta voimme antaa samat palvelut myös Veikkausliiga -joukkueiden käyttöön.

-Make sense? hän naurahtaa.

Wyscoutin järjestelmän käyttöä

 

 

Järjestelmä pitää sisällään tiedot 80 maasta, yli 220.000 pelaajasta ja yli 400 seurajoukkueesta. Maailmalla järjestelmää käyttävät monet suurseurat, kuten Real Madrid ja Manchester United.

– Isot seurat pystyvät hyödyntämään koko systeemin pontentiaalin. Heillä on järjestelmässä enemmän käyttötilejä (15-20), jotta kaikki heidän scouttinsa pystyvät käyttämään sitä ja jakamaan tietonsa scouttien toiminnasta vastaavalle henkilölle.

Vaikka järjestelmään tulee järkyttävän suuri määrä valmiiksi analysoitua dataa, videoita ja muuta informaatioa, myös seuroilla itsellään on mahdollisuus tuottaa aineistoa järjestelmään. Seurat voivat tuottaa esimerkiksi koosteita jonkun tietyn pelaajan parhaista syötöistä muutaman viime kauden ajalta. Loputtomasti otteluita ei kuitenkaan koosteisiin riitä.

– Järjestelmän ensimmäiset videotiedot alkavat vuodesta 2008. Jätämme kuitenkin videot näkyviin vain kahden viime vuoden ajalta, sillä kolme vuotta vanhat videot antavat väärää tietoa ja niiden perusteella pelaajia arvioitaisiin väärin.

Vaikka järjestelmä on laaja ja laadukas ei sen hinta vie pienintäkään seuraa konkurssin partaalle. Paras, kaiken mahdollisen kattava paketti, Top maksaa seuralle 790€/kk ja tästä hinnat tippuvat alaspäin. Järjestelmän käyttöhinnat on jaoteltu erikseen eri tahoille. Seuran täytyy siis ostaa järjestelmä omaan käyttöönsä.

Kehittyminen on yksi Wyscoutin pääprioriteeteista

 

WyScoutia on tehty ja kehitetty yli 10 vuoden ajan. Joka ainut päivä vähintään yksi seura ottaa yhteyttä ilmaistakseen halunsa liittyä mukaan tähän globaaliin jalkapalloscouttauksen mullistavaan verkkopalveluun.

Erinomainen myyntimies Davide Vaccarezza taitaa myös tuotekehittelyn ja asiakastyyvyäisyyden salat. Hän painottaa että nimenomaan kehittyminen on yleisellä tasolla heidän pääprioriteettinsa.

– Kukaan ei ole täydellinen. Parasta on, että kasvamme ja kehitymme kuuntelemmalla asiakkaiden kehitysehdotuksia. Meidän vanhimmat asiakkaat antavat hyvää palautetta ja kehitysehdotuksia, joiden avulla pystymme kehittymään ja laajentumaan kokoajan.