Tuleva yleisurheilukausi tulee olemaan poikkeuksellisen mielenkiintoinen., sillä Pariisin olympialaisten lisäksi tällä kaudella kilpaillaan myös EM-kisojen merkeissä.
Teksti: Jan-Matias Nikula
Yleisurheilukausi vuosimallia 2024 pyöräistiin käyntiin 1.-3.3. MM-hallikisojen muodossa Glasgow’ssa, Iso-Britanniassa.
Yleisesti kansainvälisen ulkokauden avauskilpailuna pidetään Timanttiliigan avauskisaa. Tämän kauden Timanttiliigan avaus tapahtuu 20. huhtikuuta Xiamenissa, Kiinassa. Timanttiliigassa on tällä kaudella 15 osakilpailua. Osakilpailuja järjestetään noin 1-2 viikon välein, mutta arvokisojen ajan Timanttiliigassakin on taukoa luonnollisesti.
Tässä artikkelissa käydään läpi top-3 ulkomaalaiset yleisurheilijat, joita seurata tällä tulevalla kaudella. Listalle valikoitui tällä kertaa kolme juoksijaa.
Sha’Carri Richardson
24-vuotias amerikkalainen pikajuoksija lukeutuu kiistatta kaikkein puhutuimpien yleisurheilijoiden joukkoon. Ei ainoastaan talenttinsa takia vaan myös räiskyvän persoonansa vuoksi. Juoksija ei säästele sanoissaan, mikä tuo lisää viihdearvoa hänen haastatteluihinsa. Hän on myös tunnettu pitkistä hiuksistaan ja räväkästä ulkonäöstä yleisestikin.
Juoksijan äiti hylkäsi Sha’Carrin lapsena, minkä jälkeen hän kasvoi isoäitinsä luona. Richardson on puhunut avoimesti mielenterveysongelmistaan, mikä on avannut keskusteluja laajemminkin urheilijoiden mt-ongelmista yleisurheilun sisällä.
Naisjuoksijan ennätys 100 metrillä on 10.65, joka on maailman kaikkien aikojen viidenneksi nopein aika. Richardson voitti MM-kultaa viime kesän MM-kilpailuissa Budapestissa 100 metrillä, viestistä tuli niin ikään kultaa ja 200 metrillä pronssia.
Hän oli kuitenkin uutisten otsikoissa heinäkuussa 2021 aivan muista syistä kuin juoksu taidoista. Nimittäin hän oli antanut positiivisen doping-näytteen, joka sisälsi THC:ta. THC on siis kannabiksen vaikuttava aine ja on kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n dopingsääntöjen mukaan kiellettyä. Tästä johtuen juoksijalta evättiin pääsy Tokion Olympialaisiin muun muassa.
Tänä kesänä hän kuitenkin mitä todennäköisimmin pääsee osallistumaan hänen ensimmäisiin Olympialaisiinsa, jos mitään pahempia loukkaantumisia ei tule. Richardson on 100 metrin maailmanrankingissa ykkösenä ja 200 metrin rankingin viides. Hän on siis yksi kovimmista ennakkosuosikeista mitaleille ensi kesänä Pariisissa.
Richardson antaa lajille kaivattua vetovoimaa ja mielenkiintoa, jotka on ollut kateissa lajin entisten tähtien lopetettua viime vuosina. Häntä on tästä johtuen kutsuttu modernin naisyleisurheilun kasoiksi.
Karsten Warholm
Karsten Warholm on norjalainen huippujuoksija, joka nousi kansainvälisen yleisurheilun huipulle vuonna 2017 Lontoon MM-kisoissa voitettuaan miesten 400 metrin aitajuoksun kultaa. Hän on syntynyt 28. helmikuuta 1996 (28v), ja hänet tunnetaan erityisesti voimakkaasta juoksutekniikastaan.
Warholm on voittanut urallaan jo paljon nuoresta iästä huolimatta. Vuoden 2017 jälkeen hän on voittanut lähes tulkoon kaiken mahdollisen: kolme MM-kultaa, kolme EM-kultaa ja yksi Olympiakulta.
Hallitsevalle maailmanennätysmiehelle ei tunnu löytyvän pysäyttäjää. Hän on tänäkin vuonna ehdoton ykkössuosikki voittamaan molemmat EM- ja Olympiakullan.
Suosittelen ehdottomasti seuraamaan Warholmia tällä kaudella, sillä on hyvin harvinaista nähdä jonkin lajin kaikkien aikojen paras. Todennäköisesti hyvin pitkään aikaan tuota norjalaisen maailmanennätystä ei tulla myöskään rikkomaan.
Huippu-urheilijoiden urat eivät ole järin pitkiä, joten nautitaan hänen ylivertaisuudestaan vielä kun voimme.
Noah Lyles
Amerikkalainen pikajuoksija Noah Lyles on tämän hetken pikajuoksun kuumin nimi. Lyles on tunnettu suorapuheisuudestaan ja pelottomuudesta ottaa kantaa asioihin. Hän luo myös aina shown stadionilla ja kameroille, mikä tuo lajille lisää positiivista huomiota ja katsojalukuja.
Lyles on 100 metrin ja 200 metrin hallitseva maailmanmestari. Hän osallistui myös tällä kaudella halli-MM-kisoihin, joissa 60 metrillä hän saavutti hopeaa.
Lyles ei ole tunnettu varsinaisesti minään taskurakettina. Hänen vahvuus on ollut urallaan nimenomaan kiihdytysvaiheen jälkeinen vaihe eli huippunopeuden säilyttäminen. Nämä vahvuudet korostuvat erityisesti 200 metrillä, jolla hän onkin maailman ehdotonta eliittiä. Halli-MM-kisojen tulos on siis erittäin vakuuttava ja enteilee hyvää Lylesin kannalta tulevalle ulkoratakaudelle.
26-vuotias juoksija on ottanut itselleen pikajuoksunvaltikan, joka oli pitkään ilmassa lajilegendojen kuten Usain Boltin, Justin Gatlinin ja Asafa Powellin lopetettua. Oma mielenkiintoni palasi yleisurheiluun Noah Lylesin dominoitua viime arvokisoja.
Lylesilla on varmasti hampaankolossa viime Olympialaisista, sillä silloin saldona oli vain yksi pronssinen mitali. Tänä vuonna hän pyrkii avaamaan voittotilinsä myöskin Olympialaisissa ja jahtaa kuuluisaa triplaa eli kultamitalia sadalla-, kahdellasadalla- ja 4×100 metrillä. Tuon kolmen kullan maagisen rajan on saavuttanut viimeisimpänä näiltä matkoilta muuan Usain Bolt vuonna 2012 ja 2016. Koen että Noahilla on mahdollisuudet tuohon tarunhohtoiseen rajapyykkiin tänä vuonna.