Viikko sitten maanantaina alkanut Postin tukilakko alkoi vaikuttaa Suomen lipun alla risteileviin laivayhtiöihin tänään aamukuudesta eteenpäin. Yksi niistä on maamme suurin merityöllistäjä Viking Line.

 

Postin lakkokiistaan ei syntynyt sopua viikonlopun neuvotteluissa, mihin laivayhtiöt olivat jo varautuneet. Lakon vaikutukset tuhansiin matkustajiin sekä yhtiöiden taloudelliseen puoleen olivat ennustettavissa.

 

Viking Linen laivat seisovat satamassa ainakin työehtokiistan loppumiseen eli lähes jouluun saakka. Kuva: Minna Heimola

 

Koska Viking Line on Suomen suurin merityöllistäjä ja sen laivoista viisi on Suomen lipun alla, tukilakko kohdistuu erityisesti siihen, varsinkin taloudellisessa mielessä. Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svanhström kuvaili tiistaina Ylelle tilannetta epäkiitolliseksi, koska laivayhtiö ei edes ole osapuolena postikiistassa. Hän kokee tilanteen olevan vakava paitsi yritykselle, myös Suomen kilpailukyvylle. Lisäksi hän kehottaa asiakkaita seuraamaan Viking Linen nettisivuja, sillä yhtiö tiedottaa heti, mikäli jotain uutta ilmenee. Kaikkia matkustajia odottaa yhteydenotto joko tekstiviestillä tai sähköpostilla, jos lakon tuleminen näyttää vielä sunnuntaina todennäköiseltä. 

 

Viking Line perui lakon seurauksena useita reittimatkoja. Kuva: vikingline.fi

 

PAU eli Posti- ja logistiikka-alan unioni tiedotti eilen lakon jatkuvan joulukuun 22. päivän puoleenyöhön saakka, kun alunperin sen oltiin ilmoitettu loppuvan 8. päivä. Lakossa on mukana noin 10 000 Postin työntekijää.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viking Linen lisäksi lakko koskee Tallink Siljaa ja Eckerö Linea. Tallink on sanonut järjestävänsä matkustajilleen siirron normaalisti liikennöiville laivoille. Kuva: Minna Heimola

 

Työehtokiistassa on syntynyt sopu, ja lakkoilu loppuu heti. Ratkaisu on, että riidan pääjäsenina olleet 700 pakettilajittelijaa jatkavat jäsenyyttään PAU:ssa eli Posti- ja logistiikka-alan unionissa. Posti Palvelut, jonka alaisuudessa pakettilajittelijat toimivat, vaihtaa kiistan toisen osapuolen Paltan eli Palvelualojen työnantajan jäseneksi. 700 työntekijän sopimuksen pääpiirteet ovat samat kuin Paltan ja PAUN:n välisessä laajemmassa työehtosopimuksessa.