Venäläinen tennistähti Maria Sharapova, 28 jäi kiinni dopingaineen käytöstä alkuvuoden Australian avoimissa. Sharapovan positiivinen näyte sisälsi ainetta, joka listattiin kielletyksi vasta vuoden vaihteessa. Miten tässä näin kävi ja pitäisikö Marialle antaa vielä uusi mahdollisuus?
Monet tahot uumoilivat, että entinen maailman ranking-ykkönen (nyt sijalla seitsemän) ja viisinkertainen Grand Slam -turnauksen voittaja on järjestänyt tiedotustilaisuuden kertoakseen uransa tulleen päätökseen. Lopettamispäätöksestä ei kuultu, kuultiin jotain aivan muuta.
Tummaan jakkuun sonnustautunut Sharapova oli Los Angelesin tiedotustilaisuudessa (7.3) nöyrää naista ilmoittaessaan kärystä. Hieman normaalia huippu-urheilijan dopinguutista mielenkiintoisemman tästä tapauksesta tekee se, että Sharapovan käyttämä kielletty aine meldonium, on ollut kiellettyjen listalla vasta vuoden alusta. Tämä tieto oli Marialta mennyt omien sanojensa mukaan täysin ohi.
Mielenkiintoa lisää entisestään se, että Sharapova kertoi käyttäneensä kyseistä ainetta jo vuodesta 2006. Mitä tämä meldonium on ja miksi ihmeessä Sharapova on käyttänyt sitä kymmenen vuotta?
Meldonium on lääkeaine, jota esimerkiksi sydämenvajaatoimintaa sairastavat käyttävät. Käytännössä aine edistää veren virtausta, joka parantaa yksilön hapenottokykyä.
Meldoniumin kehitti latvialainen professori Ivars Kalvins vuonna 1975. Professori totesi Le Monden haastattelussa kaksi päivää ennen Sharapovan kaapista tuloa, että meldonium ei ole dopingaine. Lääke suojelee urheilijan elimistöä äärimmäisen kovalta fyysiseltä rasitukselta, eikä se paranna urheilijan suorituskykyä totesi Kalvins.
Meldoniumia on saatavilla laillisilla markkinoilla ainoastaan Baltiassa ja Venäjällä. Hmmm…
Monia kiinnostaa luonnollisesti asianosaisen kommentti asiaan. Sharapova totesi, että hän on saanut ainetta perhelääkäriltään moniin terveysongelmiin, kuten jatkuvaan flunssaan, diabeteksen uhkaan ja poikkeavaan sydämen EKG:n.
Suomen antidopingtoimikunnan lääketieteellinen johtaja Timo Seppälä toteaa, että aine vaikuttaa moniin elimistön aineenvaihduntaa sääteleviin prosesseihin, erityisesti sydämeen. On olemassa viitteitä urheilijan suorituskykyä parantavasta vaikutuksesta. Sharapovan selitystä aineen käytöstä terveysongelmiinsa Seppälä pitää ontuvana.
Eikö Maria oikeasti tiennyt lääkkeen siirtyneen kiellettyjen aineiden listalle? Ammattiurheilijan täytyy olla tietoinen siitä, mitä saa käyttää ja mitä ei, piste. Jos Maria tiesi kuin tiesikin aineen kieltämisestä, miksi hän jatkoi sen käyttöä? Oliko kyseessä tietoinen riski?
Sharapova vetosi yleisöön tiedotustilaisuuden lopussa, oli pahoillaan ja aneli uutta mahdollisuutta. Hän ei halua uransa päättyvän tällä tavalla. Pitäisikö Maria armahtaa, koska hän ei ”tiennyt”. Kovin monet aiemmin kärynneet ovat olleet myös varsin tietämättömiä.
Sharapovan tilannetta pahentaa huomattavasti se, että moni muukin urheilija on jäänyt alkuvuoden aikana kiinni meldoniumin käytöstä, muun muassa etiopialaissyntyinen Ruotsia edustava juoksija Abeba Aregawi sekä venäläinen jäätanssija Jekaterina Bobrova ja viimeisimpänä venäläinen maajoukkue lentopalloilija Aleksandr Markin. Lisää käryjä on vielä odotettavissa.
Sharapovaa odottanee kilpailukielto, sen pituus ratkeaa myöhemmin. Puhtoinen ”tennistyttö” -imago on nyt mennyttä. Todennäköisesti Sharapova tullaan myöhemmin muistamaan paremmin dopingkärystään kuin menestyksestään pelikentällä. Kysymys toki kuuluu tulivatko voitetut tittelitkin ”boostattuna”. Wimbledonin voitto tuli sentään jo vuonna 2004. Oletetaan, että edes se tuli luomuna.
Mielestäni Maria ansaitsee uuden mahdollisuuden, kun kilpailukielto aikanaan päättyy, mutta kuinka moni antaa Marialle mahdollisuuden. Sponsoreita ja muita tukijoita voi olla vaikea saada jatkossa. Löytyykö urheilijalta itseltään enää motivaatioita, sitä aitoa poltetta jolla pelejä ja turnauksia voitetaan. Pahoin pelkään, että Sharapovan ura oli tässä. Ainakin ura huipulla.
Teksti: Marko Korosuo
Kuva: Kristiina Sievi-Korte