Suomessa opiskelijoiden juhlimiskulttuuri on tunnetusti hyvin alkoholipitoinen. Värikkäissä haalareissaan katukuvaa ja baareja elävöittävät korkeakouluopiskelijat tietävät, miten pidetään hauskaa. Viina kuuluu tuohon hauskanpitoon lähes aina.

Yhdysvalloissa Missourin yliopistossa tehty tutkimus väittää, että edes krapula ei vaikuta opiskelijoiden alkoholinkäyttöön. Bileitä ei siis tutkimuksen mukaan jätetä väliin darran pelossa. Juomista ei myöskään jatketa seuraavana päivänä tasoittavien muodossa krapulan selättämiseksi.

Opiskelijoiden alkoholinkäyttöä pidetään itsestäänselvyytenä ja selvinpäin juhlivia pidetään outoina. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön (YTHS) yhteisöterveyden ylilääkäri Kristina Kunttu toteaakin artikkelissaan, että “vähäinen alkoholin kulutus merkitsee usein eristäytymistä opiskelijariennoista”.

Juuri nämä opiskelijariennot ovat usein hyviä tilaisuuksia tutustua uusiin ihmisiin ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Eli kärjistettynä; jos et dokaa, et saa kavereita. Opiskelijapiireissä krapula on siis ymmärrettävsti varsin yleinen vaiva, sillä kukapa haluaisi jäädä yksin.

Seuraavan päivän heikotus ja huono olo eivät haittaa opiskelijoita, jos bileissä on ollut tarpeeksi kivaa. Silloin darra on hauskanpidon arvoista. Krapulaa ei myöskään tykätä muistella jälkeenpäin.

Washingtonilaisen tutkimuksen mukaan nuoret muistavat juhlat paremmin kuin krapulat, eikä juomista yhdistetä siitä aiheutuviin negatiivisiin seurauksiin. Liskodiskot ja muut hirviödarrat unohdetaan siis jo hyvissä ajoin ennen seuraavaa viikonloppua.

Fyysisten oireiden lisäksi krapulassa myös mielen tasapaino voi järkkyä. YTHS:n korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen (2012) mukaan alkoholinkäytön jälkeistä “syyllisyyttä tai katumusta koki ainakin kuukausittain 12 % miehistä ja 9 % naisista”. Myös krapulaan oleellisesti liittyvä henkisen kärsimyksen tila, morkkis, on siis monille tuttu tunne.

 

1. Mitä mieltä olet väitteestä ”opiskelijat eivät piittaa krapulasta”?
2. Kuuluuko alkoholin käyttö mielestäsi oleellisesti opiskelijaelämään?
3. Pitäisikö opiskelijoiden alkoholinkäyttöön kiinnittää enemmän huomiota?

Tiiun Galluppi 2Walter Öhman, 20
1. Kyllä minä ainakin piittaan. Ellei sitten illalla ole ollut tosi hauskaa ja darra on sen arvoista.
2. Kuuluu. Alkoholi auttaa sosialisoitumaan ja on ikään kuin apuväline siinä.
3. Ei siitä tarvitse puhua nykyistä enempää.

 

 

 

Tiiun Galluppi 3Pinja Alanne, 21
1. Riippuu varmaan aika paljon ihmisestä. Bileet houkuttelee ihmisiä, eikä silloin tule ajateltua krapulaa.
2. Kyllä. Erilaiset tapahtumat ja bileet on keino tutustua uusiin ihmisiin.
3. Voisi siitä puhua enemmänkin, koska liika alkoholin käyttö voi johtaa siihen, ettei opiskelut suju.

 

 

Tiiun GalluppiAnton Falkenberg, 25
1. Väite on jossain määrin totta. Ei siitä ehkä hirveästi piitata.
2. Opiskelijoiden elämässä alkoholilla on ainakin isompi rooli kuin työelämässä olevilla.
3. En ole kokenut sitä tarpeelliseksi.

 

 

 

 

Teksti Tiiu Nurkka    Kuvat Sonja Heinonen