Koronarajoituksissa ja suosituksissa ei sinänsä ole mitään epäselvää. Muiden välinpitämättömyys tai ihan hyväksyttävät syyt olla noudattamatta suosituksia ei ole asia, jolla kannattaisi nostattaa omaa verenpainetta päivästä toiseen.

 

Maskisuositus on ollu valtakunnallinen jo melkein vuoden. Maskia tulisi käyttää julkisissa liikennevälineissä ja julkisissa tiloissa, kuten kaupassa ja esimerkiksi koulussa, mikäli riittävän turvavälin pitäminen ei onnistu.

Ihmisillä tuntuu aidosti keittävän hermoja joidenkin ihmisten valinta olla käyttämättä maskia esimerkiksi ruokakaupassa. Näen viikoittain ahdistuneita ja erittäin vihaisia avautumisia, kun nähdään maskittomia ihmisiä. 

Tarkennan vielä, että suositukset ovat täysin aiheellisia ja itsekin niitä noudatan. En myöskään hyväksy provosoivaa käytöstä, kuten tahallaan yskimistä muita kohti suojaamatta kasvojaan hihaan, kuten on ohjeistettu. Mutta rähisenkö sosiaalisessa mediassa jokaisen maskittoman nähtyäni, joka ohitseni kulkee? En todellakaan. 

Astmaa sairastaa 10 prosenttia 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja 14 prosenttia naisista. Vakavista iho-ongelmista esimerkiksi aknesta kärsii viisi prosenttia naisista ja kaksi prosenttia miehistä. Houkuttelisi minuakin tukehduttaa kukkiva iho huonosti hengittävän kasvomaskin alle tai kärsiä hengenahdistuksesta pikaisen kauppareissun takia. 

Myös ahdistuksesta kärsivät voivat tuntea olonsa tukalaksi suurissa marketissa, maski vaan naamalle ja ääntä kohti! Tai tajuttomuutta. Voit itse valita.

Mielestäni on itsestään selvää, ettei kenenkään valinta, joka eroaa omastasi ole millään tasolla sinun tuomittavissasi. Suomessa on edelleen voimassa ainoastaan suositus. Olisihan sitä hyvä noudattaa, mutta eihän ryhdytä oman elämämme virkavallaksi ja tuomita ihmisiä tällaisissa asioissa.

 

Aino Mäkelä

Radio- ja TV-journalismi

20rad.aino.makela@heoedu.fi