F1-75, Ferrarin auto F1-kaudelle 2022. (Kuva: Scuderia Ferrari/Twitter)

 

F1-kausi 2022 tuo mukanaan monia muutoksia, ja yksi isoimmista on uusi automalli. Automalli muuttaa tallien vahvuusjärjestystä, ja ennen kauden alkua puhutuin talli on ollut Ferrari. Tekeekö suurtalli paluun huipulle heikkojen viime kausien jälkeen?

Teksti: Samu Rissanen

Ferrari on F1:n historiassa voittanut 16 tallien maailmanmestaruutta. Edellisestä mestaruudesta on kuitenkin kulunut 13 vuotta, ja kaksi viime kautta ovat olleet suuria pettymyksiä italialaistallille. Normaalisti Ferrarin pitäisi aina olla taistelemassa mestaruudesta, mutta kauden 2020 sijoitus oli shokeeravasti vasta kuudes, heikoin sitten vuoden 1980. Edellisellä kaudella Ferrari oli kolmas, mutta ei pystynyt haastamaan kahta kärkitallia, Mercedestä ja Red Bullia.

Kausi 2022 lupaa kuitenkin parempaa Ferrarille. Tulevan kauden suurin muutos ovat autot. Ferrari on rakentanut uutta menopeliään jo hyvän tovin, ja monet ovat spekuloineet, että Ferrarilla on täksi kaudeksi erittäin kova auto.

Tästä saatiin esimakua Barcelonan talvitesteissä, kun Ferrari-kuski Charles Leclerc oli kakkospäivän nopein. Talvitesteissä eri tallit hakevat oikeita asetuksia ja ajavat eri strategioilla, joten liikaa johtopäätöksiä Leclercin nopeimmasta ajasta ei voi vetää, mutta testit olivat joka tapauksessa erittäin positiiviset Ferrarille. Myös viikko sitten ajatut Bahrainin talvitestit antoivat lisää lupauksia, sillä Leclerc oli kolmipäiväisten testien toiseksi nopein. Hänen edellään oli ainoastaan hallitseva maailmanmestari, Red Bullin Max Verstappen

Laadukkaan auton lisäksi Ferrarilla on hyvä kuljettajakaksikko. Monacolainen Charles Leclerc ja espanjalainen Carlos Sainz ovat osoittaneet kuluneiden kausien aikana olevansa erittäin lahjakkaita kuskeja. Viime kaudella Sainz pääsi palkintopallille neljästi ja Leclerc kerran, vaikka auto ei ollut erityisen nopea.

Näiden lisäksi Leclerc nappasi kaksi paalupaikkaa vuonna 2021. Voittokin oli kerran erittäin lähellä, kun Leclerc johti Silverstonessa vielä kolme kierrosta ennen maalia, mutta lopulta Lewis Hamilton pääsi monacolaisen ohi. Tällä kaudella noiden sijoitusten pitäisi nousta reilusti.

 

Viime kaudet ovat sujuneet heikosti Ferrarille (Kuva: Scuderia Ferrari/Twitter)

 

Kaikki näyttää siis hyvältä italialaistallille. Ainut heikkous saattaa olla siinä, että kumpikaan talli tai kuljettajat eivät ole viime aikoina taistelleet mestaruudesta. Viimeksi Ferrari oli lähellä mestaruutta vuonna 2012, kun Fernando Alonso menetti mahdollisuutensa kauden viimeisessä kisassa tuolloin Red Bullilla ajanutta Sebastian Vetteliä vastaan.

Tämän jälkeen tiimi tai sen kuljettajat eivät ole tosissaan taistelleet mestaruudesta. Tänä vuonna Ferrari voisi korjata tilanteen.

Ferrarin todellista vauhtia päästään näkemään tulevana viikonloppuna, kun F1-kausi alkaa Sakhirissa Bahrainin GP:llä. Ennakkosuosikkeina kisaan ja koko kauteen lähtevät edelleen viime vuosien kaksi vahvaa, eli Mercedes ja Red Bull, mutta Ferrarilla riittää potentiaalia. Nähtäväksi jää, mihin Ferrari todella pystyy.